kuchni: „dopóki nie ma wiosny, na moim blogu dań dietetycznych nie będzie”. Jedno smażenie – 4 smaki domowego smalcu. Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy • 1 duża cebula • 2 liście laurowe • 3 łyżki czubate posiekanych
To co kochamzależności od użytych owoców, pogody, ilości cukru i fantazji sporządzającego. Składniki: • owoce sezonowe od wiosny do jesieni – truskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g • 2 pomarańcze • 2 cytryny • mała paczka rodzynek 100 g • laska kory cynamonu • kilka goździków
To co kochamBardzo delikatne ciasto serowe, które można piec z każdym rodzajem sezonowych owoców. Jesienią piekłam ze śliwkami, a teraz z truskawkami. Tak samo jak szybko się przygotowuje i piecze, to tak samo szybko znika. Składniki: • 1/2 kg truskawek Ciasto: • 250 g masła • 5 jajek • 50 dkg zmielonego białego sera • 2 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku
To co kochamkuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko • sól Nadzienie • 12 moreli • 3 łyżki
To co kochamniezależne ode mnie. Nawet nie wiecie jak owoce, nawet te kwaśne, mogą być słodkie, kiedy nie używa się cukru. Szczególnie teraz w sezonie gruszek i śliwek, bardzo dojrzałe owoce mają niewiarygodną słodycz. Taka kawa smakuje nawet z samym bananem, ale można również dodać morele, np. zamiast gruszki. Składniki na 2 porcje
To co kochamczereśni go nie uratował. Monika do tej pory wypomina mi to nieudane dzieło, a z Michałem wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: • 10 suszonych śliwek • 10 suszonych moreli • 10 plastrów suszonych jabłek • 10 połówek suszonych gruszek • 5 suszonych daktyli • 1 łyżka rodzynek • 1 litrowy słoik kompotu z gruszek • 1 laska cynamonu • 1 gwiazdka anyżu
To co kochampachnąca suszonymi owocami to doskonała przekąska imprezowa. Moja rolada nadziana jest żurawiną, morelami i figami, ale oczywiście można poeksperymentować również z innymi owocami suszonymi, np śliwkami, jabłkami czy rodzynkami. Osobiście bardzo lubię połączenie mięsa z owocami w każdej postaci. Ta rolada prezentuje się bardzo dobrze i równie dobrze smakuje. Składniki: • 1 filet
To co kochamORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki masła - 4 łyżki brązowego cukru - 1 duże jajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN: do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią
SMYKWKUCHNIskładników mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest bardzo zdrowe i smaczne. Z wyglądu przypomina pomidora, ma intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Smak kaki niektórym przypomina morelę, melona, jeszcze innym śliwkę lub gruszkę. Dojrzałe owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste. Seler naciowy dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest zalecany
Zakątek rozkoszy kulinarnychCiasteczek Sałatki i Pasty Sałatka Meksykańska Sałatka z Szynką i Ananasem Sałatka z Paluszkami Krabowymi i Ananasem Sałatka z Kurczakiem i Ananasem Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Suszonymi Śliwkami Sałatka Jarzynowa Sałatka z Porów Moje posty
Słodka Stronajagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka Wydrukuj przepis The post Sernik gotowany appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkokilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem
kruche babeczkijest pyszne! Składniki: spód: 100g mąki gryczanej, 100g mąki amarantusowej, 80g oleju kokosowego schłodzonego w lodówce, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli himalajskiej. warstwa owocowa: 1 laska rabarbaru, 5 śliwek ( następnym razem podwoję ilość owoców ). ciasto: 200g mąki kokosowej, 130g oleju kokosowego, 1 "jajko" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia plus 3 łyżki wody), 1/2 szklanki cukru kokosowego
Jeść, by żyć w zdrowiuszynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy
Smakołyki AsiRustykalna tarta z bardzo kruchego ciasta z ostatnimi już chyba w tym sezonie śliwkami. Jest zachwycająca w smaku a do tego bardzo prosta i nie trzeba mieć do niej nawet żadnej specjalnej foremki. Ciasto formuje się po prostu na papierze do pieczenia i już. Tarta ze śliwami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła a podana z lodami waniliowymi to już szczyt
Smaczna Pyza