czas przetworów. U mnie w tym roku produkcja wygląda nieco skromnie, bo zostało mi sporo zapasów z zeszłego roku. Dwa lata temu robiłam konfiturę z aronii i śliwek , w tym roku postanowiłam wypróbować duet z jabłkami. Też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie również mnóstwo innych przetworów klikając tutaj . Zapraszam ! Marmolada z aronii z jabłkami Czas
Kulinarne przygody Gatityłyżki płatków jaglanych* 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu ewentualnie: orzeszki ziemne, rodzynki, suszone śliwki Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową, kakao i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao (niekoniecznie), przełożyć
Chocolate Muffin Blogbardziej... również o poranku, kiedy temperatura nie przekracza piętnastu stopni, a jedyną przyjemną rzeczą jest kubek gorącej herbaty i pyszny omlet. Jako dodatki do śniadań wybierzmy jabłka, cynamon i śliwki - tak słodkie o tej porze roku. Dodajmy do nich czekoladę, aby chociaż na chwilę odpędzić jesienne chłody. Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka cynamonu
Chocolate Muffin Blogmąki tortowej 1 szklanka cukru 3 całe jajka 12 łyżek oliwy 12 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki octu 1/2 kg wydrylowanych śliwek lub wiśni kruszonka 1 żółtko 15 dag wiórek kokosowych 10 dag masła roślinnego 15 dag cukru Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka, olej, śmietanę miksujemy
kgwjanczewoOdkryłam wczoraj wieczorem, że niepostrzeżenie nadeszła jesień. Wprawdzie na straganach królują dynie i kurki, setki odmian jabłek i gruszek, śliwki „w sam raz na dżem”, ale dni są słoneczne i ciepłe (upalne wręcz). Wprawdzie zamykam okno na noc i wyciągnęłam z szafy koc. Wprawdzie kot zaczyna spać coraz bliżej mnie i spędza poranki na ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenoknem jeszcze lato, a na bazarze już jesień w pełni. Pod dostatkiem śliwek czas na tradycyjne powidła śliwkowe (bez czekolady, beż żelatyny, ulepszaczy bez przypraw). Czytaj więcej
Ana Mari's worldulubione przyprawy. Bardzo często w ciągu dnia nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, dlatego jako przekąskę przed obiadem zjadłam kilka śliwek i dwa kawałki arbuza. Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej cebuli i kilku łyżek skrobi ziemniaczanej. Wyszły przepyszne :). Gulasz
wegujemymożna zobaczyć u: ( uzupełnie troszkę później) 1 margaryna 2 opakowania herbatników ( u mnie także i biszkopciki) 3/4 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 2 łyżki kakao bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki suszone) 1 opakowanie wafli Dwa wafle położyć między mokre ściereczki ,aby zrobiły się wilgotne i można było zwinąć roladę. W garnku roztopić margarynę, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniezrumienienia ciasta Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze konfiturą malinową . przepis stąd , ale zmodyfikowany ciut przeze mnie. W tamtym przepisie ciasto jest ze śliwkami
Proste PotrawyGhost Pepper (Naga Jolokia) straciła swoje pierwsze miejsce zaledwie kilka lat temu. Obie stanowią doskonałą bazę do naprawdę ostrego sosu. Jako, że mamy jesień, można skorzystać ze świeżych śliwek i renklod. Sosy śliwkowe są słodko-kwaśne z wyraźną owocową nutą, która doskonale komponuje się z dojrzałymi papryczkami. Sos wygląda jak zmiksowane truskawki, więc lepiej nie zostawiajcie go w miejscu, gdzie
Milion Smakówlatem i już ostatni w tym roku.Jesień , powolutku zbliża się do nas więc te ostatnie akordy o ciepła trzeba wykorzystać na robienie przetworów jak jabłka , winogrona, śliwki czy gruszki.Zapraszam. 5 litrów winogron u mnie mieszanych 25 dag.cukru *************************************** Winogron opłukać,poobrywać z kiści owoce i wrzucić do garnka.Rozgnieść tłuczkiem , aby puściły sok i gotujemy 30 minut.Przecieramy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMirabelki występują powszechnie w ogrodach, na polach czy nieużytkach ale rzadko goszczą na stołach. Te kwaskowe śliwki świetnie kontrastują z słodkim smakiem ciasta biszkoptowego. Składniki: (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm) 5 jajek 350g mąki tortowej 240g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżka octu
Pyry na Gazsoli. Stopniowo dodajemy cukier trzcinowy, jogurt i jaja (wcześniej delikatnie roztrzepane). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sliwki kroimy na male kawałki. Do ciasta dodajemy śliwki, całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę . Ciasto pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
La grande e la piccola cuocaowców i tych rzeczy, które mamy w spiżarce, czy też lodówce. Macie ochotę na nutkę dekadencji od rana? Dorzucacie kawałki gorzkiej czekolady, nie ma fig? (uwielbiam je), zastępujecie je śliwkami, zamiast wiórków kokosowych, możemy dodać płatki kakaowe, itd. Możliwości jest wiele, a oto poniżej przepis – jakże banalny Składniki: nasiona chia mleko kokosowe miód owoce (np. borówki, maliny, figi, żółty
PaleoLifesuszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 50 g fig suszonych 50 g pestek z dyni 50 g ziaren sezamu 50 g suszonych śliwek 50 g otrębów pszennych 50 g płatków owsianych 50 g zmielonych migdałów 50 g mąki pełnoziarnistej 50 g miodu 50 g orzechów 50 g jogurtu naturalnego
Aromatyczne Podróże