zdjęcia z linii produkcyjnej więc wegetarian i osoby szczególnie wrażliwe proszę żeby nie czytały i nie oglądały dalej. Półmisek wędlin swojskich pilzneńskich - szynka, polędwica, boczek , kiełbasa i pasztet ze śliwką. Ponieważ wycieczka była na kilka dni przed tegoroczną Wielkanocą więc podczas świąt jedliśmy wspaniałe wędliny z Pilzna ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadrożdży, 125 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 250 g mąki, 1 żółtko, 100 g rozpuszczonej margaryny Dodatkowo: słoiczek dżemu czekośliwka (powidła ze śliwek z kakao), lukier WYKONANIE Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem (uwaga: nie może być zbyt gorące), dodajemy cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy
słodki bratekPiekłam już schabik z morelami i ze suszonymi śliwkami . Teraz przygotowałam wersję schabiku z żurawiną. Mięsko rozciełam i zrolowałam dzięki temu fajnie prezentuje się w przekroju. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 150 g całej suszonej żurawiny 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu balsamicznego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1/2 szklanki wody lub bulionu
Monia miesza i gotujejakiś czas mieszam masę. Gdy zgęstnieje, odstawiam do wystudzenia. Rozkładam wafle i smaruję jeszcze lekko ciepłą masą orzechową na przemian z powidłami śliwkowymi. Tym razem trzy warstwy to śliwka reszta, to masa orzechowa. Całość chowam w lodówce na kilka godzin. Najlepiej na wierzchu położyć deskę do krojenia, a na to coś ciężkiego. Wtedy masa ładnie sklei wafle. Całość obwijam oczywiście
Kuchnia co dniaDanie ma 154 KCAL. 1 ciasteczko 10 g 1 szkl.przygotowanego kisielu że ŚLIWEK mrożonych lub wędzonych ( te drugie wyszły smaczniejsze)150g 0.5 szkl.wody zimnej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 5 g. 1 łyżka cukru 10g. ************************************************ Owoce Ugotować do miękkości .Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do gotujących się owoców.Poslodzic.Jak macie ochotę to zmiksujcie kisiel.Smacznego.Podajemy CIASTECZKIEM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilekki orzechowy posmak. W tych ciasteczkach jest on lekko wyczuwalny, a z dodatkiem żurawiny i orzechów doskonale się z nimi komponuje. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, suszone morele lub śliwki, a zamiast orzechów włoskich, można dodać swoje ulubione. Przepis na około 20 ciastek 1/2 szklanki mąki z amarantusa (może być zwykła pszenna) 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 2 jajka
Calzonella.comdusić całość pod przykryciem. Wykładać na talerze kaszę, a na nią wykładać kawałki kurczaka z odrobiną sosu z duszenia. Podawać z chutneyem ( u mnie z chutneyem z dyni i śliwek ) lub surówką. ----- Podobne: Kukurydziane kawałki kurczaka Kurczak tikka masala Kasztanowo-szafranowa potrawka "Siostry. Kresy, zsyłka, wielki świat" Agnieszki Lewandowskiej-Kąkol to książka, która mnie niezwykle wciągnęła, a jej lektura sprawiła
Weekendy w domu i ogrodziewspółczesnych dziwnych czasach, to dorośli bardziej niż dzieci lubią zupy owocowe. Potwierdzacie, czy jestem w błędzie? Składniki: 3 jabłka 2 gruszki garść rodzynek garść suszonych żurawin garść posiekanych suszonych śliwek 1 kawałek kory cynamonowej 1 gwiazdka anyżu sok wyciśnięty z 2 pomarańczy brązowy cukier 1 litr wody Wykonanie: Jabłka i gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki
zadanie-gotowanieorzechami sprawiają że kaczka smakuje wprost wybornie. składniki dla czterech osób 1 duża kaczka 6-7 jabłek szarej renety 150 g suszonych bakalii ( owoce moreli, śliwek, żurawiny, orzechy laskowe, włoskie) sól, pieprz 1 łyżka tymianku 50 ml koniaku, lub wódki gorzkiej żołądkowej 2 łyżki oleju sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też
Miód i pieprzwody ciepłej łyżeczka soli 120 ml mocnej kawy (odcedzonej z paproszków) po ½ szklanki orzechów i suszonych owoców, drobno posiekanych (ja użyłam nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto
ladykitchenpokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż
Apetyt na Zielonegram czekolady gorzkiej + 100 gram czekolady mlecznej) 250 gram mascarpone dwie łyżki masła Do ozdoby: suszone daktyle suszone figi migdały: w całości lub płatki suszone morele, śliwki, żurawina słodkie kuleczki ozdobne i inne dostępne w sklepach ozdoby Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią
Mango Papajagodziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami goji i rozmarynem "Matecznik" Agnieszki Grzelak to książka, którą delektowałam się ostatnio. Napisana jest w formie dziennika/pamiętnika, w której Kamila, żona Franciszka i matka
Weekendy w domu i ogrodziecukiernicy mają spore pole do popisu. Są prostokątne, owalne placki z różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki itp.) oraz często bakali (rodzynki, skórka pomarańczowa, cykata, daktyle, figi, słodkie i gorzkie migdały). Można wyróżnić wiele współczesnych wariantów tego wypieku: mazurek
Ciastka - domowe słodkości