ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:310/469)

Ratafia – nalewka owocowa 166

jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób postępowania. Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego owoce, zasypujemy

Mieszam w Garnku
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 194

regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe

Nerds Kitchen
WAKACYJNE CIASTO JOGURTOWE Z PATELNI 132

proszku do pieczenia - 1,5 kubeczka (o poj.0,2l) mąki orkiszowej typ750   + jedna łyżka do obtoczenia owoców   dodatkowo:  *kubeczek 250ml sezonowych owoców (ja dałam jedną dużą śliwkę i połowę nektarynki, ale można dać dowolne owoce) * mielony ksylitol lub puder do posypania ciasta Wersja na mące pszennej: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 125ml jogurtu

Smaczne Zdrowe
Wegańska panna cotta z pieczonymi brzoskwiniami 138

sojowego 2 łyżki esencji waniliowej 100 g cukru sok z połowy cytryny łyżeczka agaru (nie więcej niż 7 g, bo masa będzie zbyt zbita) kilka brzoskwiń (mogą tez być śliwki) Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki do garnka (całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym) i gotuj przez 10 minut mieszając (pilnuj żeby nie wykipiało). Owoce przekrój na pół, pozbądź się pestek, ułóż

greenscarf
Owsianka z żurawiną, daktylami, orzechami laskowymi, śliwką i figami 121

się...soliło! Ta jest pyszna po prostu ,a dzieciaki wołają o dokładkę. Składniki ulubione musli, owsianka z owocami suszonymi daktyle  Symbio żurawina suszona  Symbio orzechy laskowe śliwka suszona figi suszone siemię lniane jagody goji mleko Zagotuj mleko, wsyp owsiankę, ugotuj. Na koniec dodaj wszystkie suszone owoce, orzechy i siemię lniane. Wymieszaj. Odstaw na chwilę do wystudzenia, gdyż łatwo

Z Kuchni Do Kuchni
Sztrass Burger recenzja nowego menu 132

wołowina / ser żółty / sos BBQ / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto z Podhala, chrupiący bekon i dodatkowy sos majonezowy dla podkręcenia smaku. Niby wszystko okej, ale jednak mnie niczym nie zaskakuje. Chociaż, czy zawsze coś musi nas zaskakiwać? Jeśli mamy

Food Square
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

chrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni

Cooking Monster
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 129

różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych owoców, pamiętajcie, by wcześniej rozmrozić je na sitku (aby pozbyć się nadmiaru wody). Kruszonka z tego przepis to obowiązkowy must have. SKŁADNIKI

cool and minty
26 przepisów na racuchy, placuszki 100

placuszki... któż ich nie uwielbia ? :) Ja na swoim blogu zgromadziłam już pokaźny zbiór racuchowych wariacji. Dlatego też postanowiłam je zgromadzić w jednym miejscu. Do koloru do wyboru ! Smacznego ! Ze śliwką Owsiane z truskawkami Owsiano- drożdżowe  Owsiane z pieczarkami Razowe z jabłkiem Z rabarbarem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kalafiora Z cynamonem Twarogowe z dynią Jaglane z dynią Z selera Marchewkowe

Tradycyjna Kuchnia
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 138

łyżeczka lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oleju ok 250-300 g mieszanych suszonych bakalii ( ja użyłem mieszanki złożonej z suszonych śliwek, żurawiny, moreli, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, oraz migdałów) 70 ml koniaku lub wódki żołądkowej gorzkiej nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu 100 ml słodkiej

Miód i pieprz
domowe musli z miodem 149

ziarna 100 g  miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów)  ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem

Miód i pieprz
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 147

waniliowym. Myję jajka. Przygotowuję bakalie, odważam ok. 400 g, staram się, aby było mniej więcej pół na pół bakalii suchych typu orzechy, migdały i tych lekko wilgotnych jak rodzynki, śliwki, daktyle, figi, morele itd. itp. Migdały sparzam i obieram. Wszystkie bakalie kroję w średnie kawałki, niezbyt rozdrabniam i odkładając przygotowane bakalie uzupełniam dużą łyżką skórki  pomarańczowej. Teraz pora

I tu będę miała takie te
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 112

kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę.  ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . W tomie drugim Autorka skupiła się na historii drugiej z sióstr Skotnickich, Zofii. Wydaje się, że wiedzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Kaczka na puree z zielonego groszku 142

kaczkę najlepiej opiekać w tłuszczu, który wytopi się podczas obróbki termicznej. Kaczka na puree z groszku Mięso duszone w winie nabrało przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodały mu suszone śliwki i świeży majeranek. Jego ciekawy zapach nie zdominował dania, a jedynie podkręcił smak. Całość dopełnia puree z zielonego groszku. Gałka muszkatołowa łamie mdły smak, jednak należy z nią uważać, ponieważ zbyt

Ciasna Kuchnia
Sos BBQ idealny do grilla, idealny na lato 112

przekonacie się o tym póki sami go nie zrobicie, bo musicie wiedzieć, że ten domowy jest wyśmienity!. Składniki na dwa słoiki po ok 250 ml: - 12 suszonych śliwek wędzonych - 1 główka czosnku - mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej

Apetyczna babeczka