mąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub orzechów 50 g suszonych śliwek, drobno posiekanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 230 ml mleka dodatkowo: 2 opakowania okrągłych
Domowy Smak Jedzeniaświęta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny
maniapieczeniarównie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle i śliwki oraz migdały i różne orzechy. Pewne jest, że choć dowolnie wybranych, w keksie nie może zabraknąć bakalii. To tak, jakby zrobić makowiec bez dodatku maku ;) Mój keks został upieczony
Smakołyki Berenikiszklanki migdałów 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonych owoców (pokrojonych): śliwek, fig, rodzynek, żurawiny Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie obrać ze skórki, osuszyć i zmielić malakserem - z orzechami włoskimi. (Nie muszą być zmielone idealnie
Di gotujeobrane i pokrojone banany 1 obrane i pokrojone jabłko 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 200ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru brzozowego Sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodatki: suszona śliwka i orzech brazylijski Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję, Przelać do pucharków, na górę ułożyć dodatki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście koniecznie do zrobienia! Pięknie wyglądające brioszki, absolutnie cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem, drożdżówki z makiem, drożdżowe babeczki ze śliwką czy w końcu precle z cynamonem! W książce znajdziemy też rozdział dla alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział i skłania do dalszego kombinowania
Plate of Joywłasne kubki smakowe. Pamiętajmy, a by gotowego barszczu nie gotować bardzo mocno, straci on w ten sposób swój kolor. To jest mój barszcz wigilijny, jeśli jesteśmy fanami śliwki wędzonej, również możemy ją dodać, nada to kolejnej wymiarowości smaku. I za to kocham barszcz najbardziej za tą przestrzeń smakową, po wypiciu kolejnego łyku. Często jak podaję go moim gościom, pytam
Basia w kuchniSmaczna surówka do obiadu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 cebula 10 dag suszonych śliwek 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku majonez natka pietruszki Wykonanie: Owoce i warzywa umyć, odsączyć i pokroić. Następnie starannie wymieszać, przyprawić do smaku, połączyć z majonezem według uznania, posypać natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem
karmelowywigilię. Które śledzie w Waszym domu zasługują na miano śledzie tradycyjne? U nas bez wątpnienia śledzie w oleju. Śledzie w oleju przyrządzam na różne sposoby. Robiłam już śledzie ze śliwką czy śledzie w oleju ze smażoną cebulką. Dzisiaj proponuję kolejny przepis na śledzie tradycyjne z czerwoną cebulką. Śledzie są pyszne, lekko ostre. Do ich przyrządzenia najlepiej użyć oleju o neutralnym
codojedzeniajabłek - 1 mała łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki , brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania : Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego mleka i łyżką cukru i wlać do miski
Wypieki Renekolacji. I bardzo dobrze, bo jest pyszny, zdrowy i tradycyjny. I tylko tego dnia smakuje wyjątkowo! Częstujcie się! Składniki: 500 g suszonych owoców (m.in.: jabłka, gruszki, śliwki) 2 laski cynamonu ok. 6-8 goździków cukier do smaku 1-2 pomarańcze Czytaj dalej... Artykuł Wigilijny kompot z suszu pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuchyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. Na święta obowiązkowy z domowymi uszkami. Polecam Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik