ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:319/469)

Drożdżowe ślimaczki chałwowe 193

końcu mi się udało.  Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego gorąca herbatka i jesienny podwieczorek gotowy ! Składniki na 12 sztuk średnich drożdżówek: 200g chałwy - u mnie kakaowo-waniliowa 100ml mleka

Grunt to przepis!
Skandynawski biszkopt z jabłkami 192

jesieni zapomniałam o szarlotkach. Nie wiem, jak to się stało. We wrześniu ciągle jeszcze żyłam letnimi owocami: jeżynami, malinami, morelami. Później na ambicję weszły mi śliwki; tak mało z nimi piekę, że postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis pewniak! Biszkopt całoroczny :) 197

wedle upodobań lub zastąpić np cukrem brązowym) 1,5 szkl. mąki cukier waniliowy (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek wody Biszkopt z jabłkami i śliwkami, posypany startą czekoladą. Ciasto przed włożeniem do piekarnika. dowolne dodatki np owoce sezonowe Przygotowanie:   Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, powoli ciągle ubijając

Tagebuch po polsku
Kaszanka inaczej niż zwykle 136

patelni podsmażam cebulkę, dodaję kaszankę. (ja miałam swojską kaszankę) Kroję większe kawałki gruszki marynowanej, jeśli macie świeżą jeszcze lepiej, tylko podgotować ją by była miękka . Kaszankę podlewam syropem ze śliwek , wtedy ma ona lekko słodki smak, ale zarazem jest bardzo aromatyczna

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI 186

uroczystości. To dni kiedy pozwalam sobie na więcej niż zwykle. To dni szczególne, więc i rozpusty muszą być niecodzienne. I oczywiście wybaczone. Szukałem czegoś, co połączy miłość do czekolady, śliwek, przyjaciół i siebie samego. I proszę bardzo… prosty, aczkolwiek wymagający nieco... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
LODY ŚLIWKOWE Z CYNAMONEM 196

Lody w listopadzie? A czemu nie? A dlaczego listopad miałby być bez lodów? Przecież można zakręcić jesienny smak. Na przykład ze śliwkami – to takie na wskroś jesienne. A pasuje idealnie do owoców pod kruszonką, jogurtowego koktajlu czy gorących naleśników. Skorzystałem ze słoiczka powideł zrobionych eksperymentalnie w maszynie do pieczenia chleba (przepis znajdziecie poniżej),... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Domowa GRANOLA!! 130

owoce? Nie zniechęcaj się, zróbmy sami domowe musli, GRANOLA. Idealne do jogurtu naturalnego na śniadanie. Składniki na duży słój: 2 szklanki płatków owsianych garść jagód goji garść żurawiny garść śliwek suszonych 3 łyżki słonecznika łuskanego 1/2 łyżki cynamonu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Płatki owsiane, słonecznik wsypać do miski, wlać miód, wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką

Bike By Life
Sernik przekładany z masą ajerkoniakową 706

pieczenia 1 budyń waniliowy Ciasto orzechowe: 10 jajek szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki krupczatki 10 dag posiekanych orzechów 20 dag pokrojonych suszonych śliwek Masa ajerkoniakowa: 3/4l mleka 3 żółtka 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka) 1/2 szkl cukru 1 margaryna 2 masła 10 dag cukru pudru 1 szkl ajerkoniaku czekolada do polania

Smakołyki Asi
Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym 167

Pomysł na te naleśniki podsunęła mi koleżanka. Zamieniłam w nim tylko zwykły cukier na cynamonowy bo uwielbiam połączenie śliwek i cynamonu. Polecam Wam ten przepis. Naleśniki są przepyszne, rozpływają się w ustach a podczas ich duszenia roznosi się wspaniały cynamonowy zapach, który sprowadza wszystkie łakomczuchy do kuchni ;) Naleśniki: 250ml mleka 400ml wody   2 jajka 3 łyżki oleju

Smakołyki Asi
Piernik z bakaliami 192

przyprawy do piernika ½ szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody 250 g miodu 150 g masła lub margaryny 1 szklanka kefiru lub jogurtu 200 g pokrojonych bakalii: suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina, migdały, orzechy. Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Miód rozpuścić razem z masłem lub margaryną i wystudzić. Białka utrzeć na sztywno. Pod koniec

Na słodko lub wytrawnie
Lidl na święta 113

taniny przyjemnie krągłe. Kwasowość umiarkowana. Przyjazne wino za rozsądną cenę. Château de Carles Fronsac 2008 (49,99 zł) Nos jest bardzo intensywny wręcz gęsty. Znajdujemy tu aromaty śliwek, czerwonych owoców, ziół. Jest dobrze zrównoważone. Taniny są przyjemne nienachalne. Idealne na świąteczny obiad. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Châteauneuf-du-Pape Cuvée des Félibres 2011 (89,99 zł) W nosie dominują intensywne

królestwo garów
Bigos 314

niedużym ogniu (mieszaj od czasu do czasu, dolej troszkę wody, jak wyparuje), aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Pod koniec gotowania przypraw solą i pieprzem (dużo ludzi dodaje także suszone śliwki, owoce jałowca, jedną łyżeczkę kminku, chili, majeranku i/lub kolendry). Wtedy też możesz wlać do garnka czerwone wino, a na samym końcu dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Bigos doprawiaj

PaleoSMAK
Wigilijny kompot z suszu 119

suszu Ten kompot musi być obowiązkowo na wigilijnym stole,podaje go często jako zupę owocową z makaronem. Składniki: 200 gram suszonych jabłek 200 gram suszonych gruszek 100 gram suszonych śliwek 3 litry wody miód do smaku 5 gożdzików  Sposób przygotowania: Owoce suszone zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, aby owoce napęczniały.Wstawiamy na gaz i gotujemy na małym

Bajeczna Kuchnia
Ule Karoliny 156

Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki posiekanych migdałów 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek 0,5 szklanki miodu płynnego Krem: 700 ml. mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 gram cukru 1 cukier waniliowy 375 gram masła roślinnego kieliszek rumu Dodatkowo

Bajeczna Kuchnia
Powidła mirabelkowe 157

mirabelek żółtych 2 kilogramy cukru Sposób przygotowania: Mirabelki należy umyć i wypestkować.Najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Przełożyć do garnka z grubym dnem,zasypać cukrem i smażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne dwa dni powidła zagotować i zdjąć z ognia.Gorące powidła ponakładać do słoików i zakręcić

Bajeczna Kuchnia