Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Chocolate Muffin Blogbiałka szczypta soli 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 150 g bakalii (rodzynki, morele, suszone śliwki, żurawina) gotowa polewa czekoladowa Wykonanie: Szafran moczymy w letnim mleku. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy
MyCookBook.plsmakowi :) Udało mi się też kupić chyba już ostatnie świeże maliny i borówki więc automatycznie trafiły do placuszków. Do oładek można użyć też innych owoców np.: drobno pokrojonych jabłek, śliwek, gruszek, jagód, czereśni, wiśni czy truskawek. Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci i rodzinnym hitem śniadaniowym jednocześnie :) Składniki (na ok. 20 szt. placków): 1 1/2 szklanki mąki pszennej
MyCookBook.plJesień - bardzo lubię tę porę roku. Poza owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami; warzywami: marchwią i dynią, z jesienią zawsze kojarzą mi się orzechy i bakalie. Mogę powiedzieć, że na jesień zamieniam się w wiewiórkę, która zbiera orzeszki, by potem je schrupać. Tym razem przedstawiam Wam przepis z orzechami ziemnymi. W przepisie jest samodzielnie zrobione przeze mnie masło orzechowe , ale oczywiście
Mania Wypiekaniaciasto Składniki na ciasto jajka, 3 sztuki cukier, 1 szklanka mleko, 1 szklanka olej, 1 szklanka drożdże, 50g cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 500g truskawki, około 300g śliwki, około 300g bułka tarta, kilka łyżek Składniki na posypkę mąka pszenna, 150g wiórki kokosowe, 50g cukier, 100g masło, 100g Przygotowanie W misce mieszamy widelcem jajka, cukier, mleko, olej, cukier waniliowy
Gotowanie moimi oczamiMargarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy jajko i chwilę ucieramy do połączenia się składników. Do masy dodajemy obie mąki i otręby. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy małe kuleczki wielkości śliwek Mirabelek. Układamy kuleczki na blasze wyłożonej papierem w 2 centymetrowych odstępach, rozgniatamy widelcem tworząc wzorek. Pieczemy ciasteczka przez około 20 minut w temperaturze 180st, aż się zrumienią. Z przepisu
Gotowanie moimi oczamiTradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne. Składniki na nadzienie: 250 g twarogu w kostce cukier na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana mąka zwykła Sposób przygotowania 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki 2. Ugotować
Darcia w kuchniciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest je co jakiś czas wymienić na świeże. SKŁADNIKI 300g mąki pszennej
Karo in the Kitchenzaglądam do niego tylko, gdy potrzebuję paczki ciasteczek do testów :) Poniżej przedstawiam moje i znajomych opinie na temat tej części, którą już się delektowaliśmy. 1. wit'Am musli, śliwka, czekolada Bardzo smaczne ciasteczka idealne do zabrania ze sobą na spacer czy jako przekąska zastępująca drugie śniadanie. Dzięki zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości. W ich skład wchodzą aż 3 różne
W poszukiwaniu inspiracjiZbliża się chanuka, więc ćwiczcie jabłka z miodem. Macie miesiąc. Potem robimy pierniki. Składniki: 2 jabłka garść orzechów laskowych, włoskich i nerkowców garść suszonych śliwek, suszonej żurawiny i rodzynek 2 łyżki miodu kruszonka łyżka masła łyżka mąki łyżka cukru Wykonanie Masło, mąkę i cukier mieszacie i robicie kruszonkę. Jabłka myjecie, ścinacie górną część, usuwacie gniazdo nasienne (najlepiej ostrym nożem) wraz
GRUBY WAŁEKminut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Na kluski wyłożyć grzyby z sosem. Posypać np. rozdrobnionym jalapeno. ------ Podobne: Kopytka dyniowe z sosem Pasztet jaglano-grzybowy Knedle ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodziełyżka cukru trzcinowego 90 g ciemnego kakao 60 g zimnego masła 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka dowolne orzechy i bakalie jako dodatek (użyłam migdałów, żurawiny i suszonych śliwek) Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem i masłem po czym dodajemy śmietanę, żółtka i jedno białko. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki
Mienta blogmożliwe dzięki stronie "Streetcom". Paczka zawierała słodkości takie jak: "PryncyPałki" classic "PryncyPałki" kokos "Pryncytorcik" "Mafijne" śmietankowo-cytrynowe "Maltikeksy" jogurtowe "Rurki waflowe" zebra "Pasja" kokosowa "Kremisie" w mlecznej czekoladzie "witAM" śliwki, mleko Ciastkami częstowałam rodzinę, znajomych i koleżanki z pracy. Przy rankingu brałam pod uwagę opinie swoją i znajomych. I "PryncyPałki" kokos- bezapelacyjne wśród znajomych. Ja osobiście wolę "Pasję". Znajomi zachwycali
Pobite gary Barbary