ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:328/469)

Bezglutenowa granola 226

brazylijskie 3-4 łyżki pestek słonecznika 5-6 łyżek siemienia lnianego 1 łyżka cynamonu 3 łyżki miodu- u mnie lipowy 1 szklanka mieszanki suszonych owoców- u mnie standardowo żurawina, śliwka, morela, daktyle dodatkowo: jogurt naturalny, mleko, owoce do podania Orzechy siekamy. Płatki ryżowe mieszamy z posiekanymi orzechami, pestkami słonecznika, siemieniem lnianym, cynamonem oraz miodem. Całość wkładamy do żaroodpornej

Mango Papaja
Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi. 218

pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory... I słodkie pomidory, i zielona cukinia świetnie smakują na cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest

DefinicjaSmaku
Ekspresowy deser czekoladowy 227

byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Co prawda nie jest to żadne wyszukane ciasto, przypomina klasycznego wilgotnego murzynka, jest naprawde smaczne. Można wzbogacić jego smak, orzechami, żurawiną, czy suszonymi śliwkami, do tego dodać gałkę lodów śmietankowych i już mamy szybki i pyszny deser, co prawda nie w minutę, ale w 5-6 minut na pewno :) SKŁADNIKI ( 2 porcja) 3 łyżki

DefinicjaSmaku
Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie 213

godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb z sorgo i aramantusem Chleb wileński z żurawiną i śliwką

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z owocami na oleju 583

cukru wanilinowego 16g 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić) Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 125g margaryny lub masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g   1. Piekarnik nastawić na 170oC

Mała Cukierenka
Odwrócone ciasto jogurtowe z czereśniami i kwiatami lipy 223

wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami, a że są to kwiaty jadalne i do tego zdrowe polecam dodawanie lipy do przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów. Porcja: tortownica

SzczyptaSmaQ
Nalewka grejpfrutowa (grejpfrutówka) 160

można robić cały rok, nie trzeba czekać na sezon owocowy. Akurat grejpfruty są stale dostępne. To ich zdecydowana zaleta. Bo już wcześniej pisałem, że jak na zbawienie czekam na śliwki, wiśnie, porzeczki, agrest i inne smakołyki, które dość krótko są w sprzedaży, sezon nie jest zbyt długi i trzeba korzystać ile można. Mam zamiar w tym roku zrobić tyle owocowych

Marder&Marder Manufacture
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 159

przekąski cukiernicze. Pierwsza wzbudziła uśmiech na naszych twarzach – rzodkiewki w białej czekoladzie, wiszące na drzewku. Każdy sam musiał zdjąć z drzewka swoja rzodkiewkę.      Ostatnim akcentem była śliwka nałęczowska. Podsumowując: przyjemnością powtórzyłabym menu, nawet z sumem :) Na zakończenie wizyta w kuchni i rozmowy z Szefem,  degustacja nalewek oraz  zwiedzanie mini winnicy oraz ogrodu z którego produkty

królestwo garów
Chleb na zakwasie z ziarnami 174

Bardzo ważnym składnikiem , bez którego chleb raczej nie wyjdzie jest ZAKWAS. Poza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy,  wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie

Jemy Pijemy
Fale Dunaju 160

mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli

Mania Wypiekania
Frużelina do ciast i deserów 172

żelatynę.  Owoce bogate w pektynę - jeżeli nie są przejrzałe, posiadają odpowiednią ilość pektyny i kwasu aby uformować żel tylko przy dodatku cukru: czarne porzeczki czerwone porzeczki agrest żurawina śliwki mirabelki kwaśne jabłka pigwa rajskie jabłka cytryny skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc) Owoce średnio bogate w pektynę - mogą potrzebować dodatku pektyny lub kwasu: morele maliny

Mania Wypiekania
Jabłka zapiekane pod kruszonką 164

piec ok. 35minut w temperaturze 190 stopni. Kruszonka powinna się zarumienić, zezłocić. Ważna i przydatna wiadomość: kruszonkę można mrozić :) ! Oczywiście można zapiekać także inne owoce (np. truskawki, rabarbar, śliwki).   Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu z newslettera www.ugotuj.to

Mania Wypiekania
Domowa granola 155

słoika.  Najlepiej smakuje z mlekiem, jogurtem, maślanką, ale także z sokiem i świeżymi owocami.  Możesz modyfikować ten przepis wg własnych upodobań dodając np. czekoladowe groszki, suszone śliwki czy pestki słonecznika. Przepis jest lekko zmodyfikowanym przepisem od Ani Starmach z książki "Pyszne

Mania Wypiekania
"Kulki życia" - pralinki z migdałami, orzechami, daktylami i kokosem (bez cukru, glutenu i laktozy) 154

się żuje, gdyż są zwarte i lekko ciągnące dzięki daktylom. Mimo, że są bez cukru są słodkie - również dzięki daktylom. Można próbować dodawać inne suszone owoce np. morele czy śliwki, jednak wtedy może zmienić się konsystencja. Świetna przekąska do pracy i do szkoły, gdyż są bardzo energetyczne. Można je przechowywać w lodówce przez długi czas. Dla kogo: dla lubiących

Mania Wypiekania
Mango-Chili-Miód (Chutney) 160

Czas na Chutney" właśnie się zakończyła (niesłusznie wg mnie ;>), to prawdziwy czas na chutney dopiero nadchodzi! Przecież dopiero "kiedy sierpień dojrzewa na drzewach" mamy największy wybór przeróżnych odmian śliwek, jabłek i gruszek, mango i jabłek, pomidorów i papryki.  Oczywiście chutney możemy robić z takich warzyw i owoców i ich kombinacji jakie tylko przyjdą nam do głowy

Kuchnia Prezydentowej