ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:336/469)

Wiśnie w syropie (do ciast i deserów) - kompot wiśniowy na zimę. 132

Kompot wiśniowy na zimę czy inaczej wiśnie w syropie. Jeden z najlepszych jaki można mieć w spiżarni. Żadne brzoskwinie, mirabelki, śliwki, jabłka, gruszki nie dorównują wiśniowemu kompotowi. Jest intensywny w smaku, wręcz szlachetny, pachnie latem i ma piękny kolor.  Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 181

Knedle tradycyjnie podajemy z bułką tartą zrumienioną na maśle. Ta ilość to dwa bardzo syte obiady dla dwóch dorosłych osób, z małą dokładką. I o ile za knedlami ze śliwką nie przepadam, tak morelowe knedle (których największym fanem był podobno sam cesarz Franciszek Józef) wciągam bez mrugnięcia okiem.   Na drugi dzień na patelni grzeję klarowane masło, odsmażam knedle

Karo in the Kitchen
Zielone stir fry z wołowiną 162

się też pokrywa). Ten przepis można zmodyfikować z wersji mięsożernej na wegańską przez użycie twardego sera tofu, zamarynowanego w sosie hoisin (słodko-pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef, polędwica lub łata (u mnie stek z łaty wołowej) 2-3 łodyżki selera naciowego

Karo in the Kitchen
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 185

charakterne wino.   Do wina i reszty dodatków dobieramy owoce – może to być pokrojony drobno arbuz, wszelkie owoce jagodowe – jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita i pomarańczy. Do już wybranego wina i owoców dobieramy

Karo in the Kitchen
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 187

cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę

Karo in the Kitchen
Drożdżówka sypana ze śliwkami 119

25x40cm) 4 szklanki mąki (700g) 7 dkg drożdży świeżych 1 szklanka cukru (220g) 3/4 szklanki letniego mleka 3 jajka lekko roztrzepane 1 szklanka oleju szczypta soli ok 1 kg śliwek , dojrzałych , dorodnych  Kruszonka 1,4 kostki miękkiego masła (70g) pół szklanki cukru(110g) 1 szklanka mąki (170g) 1 cukier waniliowy  Wykonanie. Na dno miski wsypać jedną szklankę mąki

Malinowa Kawiarenka
Paratha z zieloną pietruszką na ostro 133

wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. w misce pod przykryciem. Pietruszkę siekamy drobno i mieszamy z serkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce serka i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni. Pod koniec pieczenia

Moniki Smakołyki
Owsiane ciacho z owocami i migdałowo-kokosową kruszonką :) 152

wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciacho owsiane :) Składniki: 125 g płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego  5 suszonych fig (użyłam firmy Agnex ) 10 suszonych śliwek (użyłam firmy Agnex ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml maślanki 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko Migdałowa "kruszonka": 50 g migdałów (użyłam firmy Agnex ) 1 łyżka płynnego miodu

Zdrowie na języku :P
BEZGLUTENOWY MAZUREK - CIASTO KRUCHE KUKURYDZIANE, DOMOWE POWIDŁO ŚLIWKOWE I KAJMAK. 130

było dawno, bo w czasach gdy Matka miała bliżej do osiemnastki niż jej córka. Pokochałyśmy wtedy na zabój maleńkie kruche babeczki wypełnione na bogato karmelowym cudem udekorowanym śliwką. Babeczki, które choć świetnie można było sobie z nimi poradzić "na raz" zjadałyśmy tak aby przyjemność konsumpcji podzielić. Pierwsze wgryzienie było jedynie po to, aby dać oczom się nacieszyć widokiem rozgryzionej babeczki

Wypisz Wymaluj
Rogalsy 179

mleka 1/2 kg mąki pszennej tortowej paczka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 4 żółtka 2 kostki margaryny mlecznej Składniki na masę: 1 i 1/2 szklanki maku szklanka bakalii: rodzynki, śliwki, morele 120 g orzechów laskowych 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej esencja migdałowa i pomarańczowa kostka margaryny lub masła szklanka cukru opakowanie biszkoptów (180 g) 4 białka (ubite na sztywną pianę

Karczma Honorietty
Smażone kluski ziemniaczane z powidłami 116

dnia możecie je wykorzystać do prostych klusek na słodko z powidłami, bądź gęstym dżemem. Można również pokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo od dań mięsnych.  Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 jajko

na moim stole...
Szybkie i tanie ciasto ze śliwkami 163

proszek do pieczenia, nadal ucierać Utartą masę przelać do wysmarowanej blaszki o wymiarach 35 x 25 cm, ja ciasto upiekłam z połowy składników w prodiżu Na wierzch ułożyć połówki śliwek ( skórką do dołu ), piec w temp. 180-190 *C do zarumienienia Czas pieczenia w prodiżu około 1 godz. Pomysł na upieczenie tego ciasta podsunęła mi Magda :) To ciasto można upiec

Proste Potrawy
Recenzja sokownika 158

jako garnek do gotowania na parze. Możemy zrobić w nim soki z takich owoców jak: truskawki, maliny, porzeczki, jabłka, gruszki , winogrona, aronia oraz śliwki. Sokownik składa się z trzech naczyń nakładanych jedno na drugie, pokrywki oraz rurki spustowej połączonej z wężykiem gumowym odprowadzającym sok. Sokownik FRUIT SUMMER został wykonany

Marta Gotuje
Węgierkowa tarta tatin z porterem! 103

wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności.  SKŁADNIKI: - 300 g węgierek - masło 1/3 kostki - cukier brązowy - przyprawy korzenne - 1 jajo - łyżka lodowatej wody - porter bałtycki Naczynie do tarty wysmaruj masłem, ułoż śliwki posyp cukrem i przyprawami. Z pozostałych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj na blat i przykryj nim owoce. Całość piecz 30 min w temp. 165 stopni C.  Po wyjęciu z pieca

SMYKWKUCHNI
Gryczany omlet biszkoptowy. 122

pomimo, że dawno już takich nie robiłam i przy ubijaniu myślałam, że będzie płaski :P W powietrzu coraz bardziej czuć jesień, rano coraz zimnej, na targu więcej śliwek i jabłek, niż słodkich letnich malin, powoli uświadamiam sobie, że zaraz szkoła..że to ten rok, ale na razie nie myślę o tym "teście dojrzałości" do którego miałam jeszcze tyle czasu

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania