żelatynę. Owoce bogate w pektynę - jeżeli nie są przejrzałe, posiadają odpowiednią ilość pektyny i kwasu aby uformować żel tylko przy dodatku cukru: czarne porzeczki czerwone porzeczki agrest żurawina śliwki mirabelki kwaśne jabłka pigwa rajskie jabłka cytryny skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc) Owoce średnio bogate w pektynę - mogą potrzebować dodatku pektyny lub kwasu: morele maliny
Mania Wypiekaniapiec ok. 35minut w temperaturze 190 stopni. Kruszonka powinna się zarumienić, zezłocić. Ważna i przydatna wiadomość: kruszonkę można mrozić :) ! Oczywiście można zapiekać także inne owoce (np. truskawki, rabarbar, śliwki). Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu z newslettera www.ugotuj.to
Mania Wypiekaniasłoika. Najlepiej smakuje z mlekiem, jogurtem, maślanką, ale także z sokiem i świeżymi owocami. Możesz modyfikować ten przepis wg własnych upodobań dodając np. czekoladowe groszki, suszone śliwki czy pestki słonecznika. Przepis jest lekko zmodyfikowanym przepisem od Ani Starmach z książki "Pyszne
Mania Wypiekaniasię żuje, gdyż są zwarte i lekko ciągnące dzięki daktylom. Mimo, że są bez cukru są słodkie - również dzięki daktylom. Można próbować dodawać inne suszone owoce np. morele czy śliwki, jednak wtedy może zmienić się konsystencja. Świetna przekąska do pracy i do szkoły, gdyż są bardzo energetyczne. Można je przechowywać w lodówce przez długi czas. Dla kogo: dla lubiących
Mania WypiekaniaCzas na Chutney" właśnie się zakończyła (niesłusznie wg mnie ;>), to prawdziwy czas na chutney dopiero nadchodzi! Przecież dopiero "kiedy sierpień dojrzewa na drzewach" mamy największy wybór przeróżnych odmian śliwek, jabłek i gruszek, mango i jabłek, pomidorów i papryki. Oczywiście chutney możemy robić z takich warzyw i owoców i ich kombinacji jakie tylko przyjdą nam do głowy
Kuchnia Prezydentowejaromatyczny chcecie sos i dokładnie wiecie, co do niego dodaliście! Składniki: ok. 5 kg pomidorów 5 cebul (ok. 1 kg) 3 jabłka (można zamiast jabłek dać ok. 1 kg śliwek) 6-8 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 1/2 - 3/4 szklanki cukru brązowego (ilość w zależności od kwaśności pomidorów i własnych upodobań) 2 marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler
Kuchnia Prezydentowejblogowiczów kulinarnych oraz wszystkich innych gotująco-piekących. Truskawek w kuchni nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. I w mojej też jeszcze będą. :) Bazowałam na przepisie na muffinki ze śliwkami . Składniki na 12 muffinek: 300 g truskawek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego aromatu 2 łyżki otartej
Kuchnia Prezydentowejgrejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach. Albo liście drzew czy krzewów owocowych. Tak, naprawdę nic się nie marnuje. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że nie każdy robi nalewki. Ale takie skórki
Marder&Marder Manufacturegrzałki były włączone od góry i dołu – bez termoobiegu). Po 18 minutach druga blacha makaroników wyglądała niestety ciut gorzej niż pierwsza – niższe i takie pomarszczone jak suszone śliwki Nie wiem czy to wina położenia blachy czy też tego że dłużej „czekały” na wypiek niż pierwsze. Byłem trochę zawiedziony, ale stwierdziłem że trzeba dokończyć „dzieło
Kuchenne WariacjeŻurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jemWczoraj byłam na targu i znowu przytaszczyłam do domu pełne siatki warzyw i owoców, które pomału już się kończą. Wśród nich były jabłka antonówki, maliny, śliwki węgierki, gruszki i oczywiście pomidory. Co z nich będzie jeszcze nie wiem, dziś zajęłam się jabłkami. Starłam je na tarce o dużych otworach (mechanicznie), wymieszałam z cukrem i cynamonem, włożyłam do słoików i zapasteryzowałam
Wiem co jemWczoraj zapisałam się do akcji Gotujemy po polsku! , pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . i w związku z tym dziś na obiad były polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami w sosie pieprzowym, oczywiście zgłoszone do konkursu. Upiekłam je metodą 80° Dr Oetkera. Wyszły miękkie i soczyste. Podałam je z sosem pieprzowym , ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty. " Czytaj więcej
Wiem co jemjabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym
Wiem co jemZajadamy się nim od kilku tygodni w każdą niedzielę, a jego korzenny aromat przypomina nam o zbliżających się szybkimi krokami świętach. Można go z powodzeniem przyrządzić także z mrożonych śliwek, których ja mam akurat pod dostatkiem. Zazwyczaj podaję go z kulką lodów waniliowych, ale i bez nich jest doskonały.” Czytaj więcej
Wiem co jemcoś nowego specjalnie przygotowanego na tę okazję. Nie było więc co kombinować, tylko trzeba było postawić na tradycję. Wybór padł na śledzia w sosie jogurtowym i świąteczny schab ze śliwkami. Oba moje przepisy jak też pozostałych osób można znaleźć na stronie portalu Prozdrowie. Dodatkowo każdy opatrzony jest komentarzem dietetyka, co może pomóc w wybraniu potrawy. Są tam nie tylko wytrawne
Wiem co jem