ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:341/469)

granola speculoos 164

herbatników :) GRANOLA SPECULOOS przepis autorski // ok. 550g granoli ~250g płatków owsianych ~80g ciastek Speculoos (lub innych herbatników korzennych / domowych kruchych ciastek piernikowych) ~40g suszonej żurawiny     ~40g suszonych śliwek       ~30g rodzynek                 ~40g migdałów

chili & sugar
bezcukrowa, bezglutenowa i wegańska granola z kaszy jaglanej i canihua'y 188

autorski // średni słoik granoli ~100g kaszy jaglanej ~50g canihua'y BIO FRESANO ~75g płatków gryczanych ~30g nerkowców ~30g migdałów w płatkach ~30g orzechów włoskich ~30g suszonej żurawiny ~40g suszonych śliwek ~25g rodzynek ~50g syropu z agawy Naturalna Spiżarnia ~łyżeczka proszku maca BIO FRESANO Kaszę jaglaną i canihua'ę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w 2 szklankach

chili & sugar
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z serkiem mascarpone, śliwkami i świeżą bazylią 108

pomidorowego. Trochę smażymy i potem dodajemy pół opakowania serka mascarpone. Znów trochę smażymy i dodajemy jedną drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli (taką małą). Teraz drobno kroimy około 15 suszonych śliwek i dodajemy do reszty. Doprawiamy słodką papryką, solą i świeżą bazylią. Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy tartym parmezanem. Jak już wspominałem parę razy Madzia lubi hurtowe ilości tak więc

Marder&Marder Manufacture
Wigilijny kompot z suszu 206

bardzo dziękuję od razu zrobiłam i  polecam!  A z Wami dzielę się przepisem.      Składniki 250 g mieszanki suszu owocowego  PIĄTNICA 200 g suszonych śliwek garść suszonych jabłek 1 laska cynamonu 5 goździków szczypta kwasku cytrynowego 3 łyżki cukru trzcinowego  PIĄTNICA 1 łyżka miodu prawdziwego plaster świeżej pomarańczy  Sposób przygotowania Mieszankę suszu

Wanilia i Kardamon
Czernina z kluchami 145

smakuje mi wybornie. A kto jej nie jada, ten nie jest Polakiem. :P Wywar: kaczka z podrobami włoszczyzna liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, sól suszone jabłka/ śliwki/ gruszki (lub wszystkich po trosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu, lub kwasek cytrynowy cukier Kluchy: kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie

Kuchenna Kontrrewolucya
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 222

jabłkowo-chrzanowym autorka: gosik2.0 | blog: Rodzinka w Kuchni Bitki schabowe z ananasem autorka: Sofieta | blog: Mia Cucina Schab z jabłkami, anyżem i cynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy... Pieczone kotlety schabowe autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl pieczona karkówka autorka: 6niebo

Kuchenna Kontrrewolucya
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 184

mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy do sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem). Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po  łyżeczce serka, całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki.  Placki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec

Moniki Smakołyki
Pieczone jabłka 142

Jabłka można podać z bitą śmietaną czy polać np. syropem dyniowym ( klik ) ale solo smakują również wyśmienicie:)  Na 2 porcje 2 jabłka 2 łyżeczki ulubionych konfitur lub dżemu suszone śliwki, rodzynki, żurawina itp. siekane orzechy, migdały, słonecznik itp. 3 lyżeczki musli cynamon goździki Suszone owoce mieszamy z ziarnami, musli i konfiturą. Jabłka kroimy w poprzek na 1/3 wysokości

My simple kitchen
Deser winogronowo-budyniowy 164

galaretka, do tego budyń i herbatniki. Rzecz banalna, ale pyyyyszna :) Ostatnio ciągle u mnie mnóstwo słodkich propozycji ale jak nie korzystać z tego, co akurat króluje w ogrodzie? Jabłka, śliwki czy właśnie winogrona. Zatem, jeszcze chwilę pozostanę w kręgu słodkości :) 4 porcje Składniki: 1 galaretka agrestowa winogrona 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 6 herbatników Galaretkę rozpuszczamy

My simple kitchen
Szybkie trufelki z bakaliami 119

gorzkiej i 100 g białej czekolady) 25 dag suszonych owoców i orzechów (ja dałam: orzechy włoskie, migdały siekane, migdały w płatkach, skórkę pomarańczową, suszone figi, daktyle, suszone morele, suszone śliwki i żurawinę) 2 łyżki płatków kukurydzianych Bakalie kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy na grubsze kawałki. Dosypujemy płatki kukurydziane i wszystko mieszamy. Całość ma ważyć 25 dag. Czekoladę rozpuszczamy

My simple kitchen
Serowe knedle z truskawkami 177

Skrzydła obciążone. Sen wprasza się na powieki. Sprostać własnym oczekiwaniom to największa sztuka. W zasadzie to nigdy nie lubiłam knedli. Zwłaszcza tych ze śliwkami. Jednak od kiedy prowadzę bloga często trafiam na nowe pomysły na "stare" potrawy. Tak oto, kiedy zobaczyłam, że do ciasta na knedle świetnie nadaje się biały ser, czekałam tylko na pierwsze w tym roku truskawki

My simple kitchen
Na śniadanie - warzywa z jajkiem i bakaliami 204

suszonych owoców to prawdziwy majstersztyk. Sprawdźcie sami :) Składniki: 200 g ulubionych warzyw łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła kilka suszonych owoców (wg mnie najlepiej komponują się rodzynki, żurawinę lub śliwki) 30 g ulubionych orzechów łyżka nasion (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu) ew. jeśli lubicie wiórki kokosowe 1 lub 2 jajka sól i pieprz Wykonanie: Na patelnię wkładamy warzywa, porządną

Taste Of My Day
Sposoby na TANI WEGANIZM 233

które warto się zaopatrzyć. Po pierwsze wiemy, że są świeże, a po drugie warto wykorzystać moment i najeść się do syta czymś, co zaraz się skończy np. truskawki, szparagi, śliwki, morele czy bób. To tylko nieliczne przykłady dobrodziejstw. W okresie wiosenno-letnim owoce i warzywa staraj się kupować na ryneczku - mamy większą pewność, że są świeże, można się dopytać

Bananowe Pole
Na śniadanie - owsianka 196

część z nich lub całkowicie zmodyfikować tą listę. Składniki: 50 g płatków owsianych (lub innych jakie macie, np. jaglane, gryczane) + 5 g otrąb (ja preferuje pszenne) 40 g suszonych (śliwki, rodzynki, daktyle, figi, żurawina, jagody goi, morwa biała) i / lub ok 100 g świeżych owoców (latem owoce sezonowe - truskawki, maliny, jagody, zimą - jabłka i owoce egzotyczna jak kiwi, mango, banan

Taste Of My Day