ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:338/469)

Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 235

pora wracać do rzeczywistości również tej wirtualnej ;) Po odkopaniu się z confetti Nowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek i przypraw korzennych, ale połączonymi z odrobiną egzotyki, czyli kokosem ( w końcu w Gdyni w Sylwestra miała być Copacabana ;) ) Składniki dla 4 osób: Ciasto 6 jaj 1 szklanka jasnego cukru

Pełny talerz
Clafoutis z czereśniami 188

które straciły już jędrność. Polecam na zakończenie sezonu czereśniowego. A jak czereśnie się skończą można użyć innych owoców sezonowych. Doskonale nadają się wiśnie, morele, jagody, jeżyny lub maliny, albo śliwki. Składniki na 4-6 porcji: 500 g czereśni opłukanych i bez pestek 3 jaja 1 szklanka mleka 6 łyżek mąki 5 łyżek cukru (ilość cukru zależy od słodyczy owoców

Pełny talerz
Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami 166

Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym słońcem i wysoką temperaturą. W takie dni żal mi każdej minuty spędzonej w domu. Dlatego zamiast brownie z malinami lub szarlotki powstał bardzo szybki deser malinowy. W sumie ciężko jednoznacznie określić czy to deser

Pełny talerz
dynia z kozim serem 223

gram ugotowanej do miękkości dyni piżmowej 1 łyżka śmietany kremówki sól i gałka muszkatołowa do smaku Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz. MUS ŚLIWKOWY garść śliwek suszonych gotować około 8 minut - blendujemy i dekorujemy talerz. KOZI SER 150 gram sera koziego mąka do obtaczania  oliwa do smażenia  Ser kroimy w plastry obtaczamy w jajku

na gazie
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 227

stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle.   Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych daktyli

SzczyptaSmaQ
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 195

szklanka mleka  50 g masła nadzienie (na 800 g masy makowej) 200 g suchego maku wrząca woda lub mleko 250-300 g bakalii  (różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki) 50 g rodzynek 150 g miodu 2 białka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru z wanilią ewentualnie kilka kropelek aromatu migdałowego lukier 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej

Ugotować
Kubanka 259

jest ono najlepsze w tym roku. W sumie mamy dopiero marzec ale ocena wcale nie jest na wyrost. Ciasto jest bardzo smaczne, łączny w sobie słodycz czekolady, cierpkość śliwek i delikatny smak śmietany połączony z gorzkim kakaem. Myślę, że zachęcę was tym do wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Crumble z jabłkami 161

wyjęte z pieca, jeszcze gorące-Crumble, czyli kruszonka z jabłkami, bądź bardziej dosłownie owoce pod kruszonkową kołderką. Owoce: ponieważ jabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu

KreatywnePiny
Czekoladowo-Karmelowa Lava Cake; ''Death by chocolate with caramel'' 272

zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie smakuje z lodami waniliowymi, może również dodać gorące śliwki, wiśnie, maliny. Ja jednak tym razem pozwoliłam sobie na odrobinę szaleństwa w czystej postaci tylko z dodatkiem posypki z kakao, zostałam na moment uśmiercona  dla otaczającego świata  i oddałam

KreatywnePiny
Ptysie z kremem z białek 443

krem na 1-2 h do lodówki. Nakładaj szprycą z końcówką gwiazdki na ostudzone i przepołowione ptysie. Smacznego:) * Sprawdź również podobne przepisy:   Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami  oraz    Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej

KreatywnePiny
Zawijaniec drożdżowy (drożdzówka) z budyniem, czekoladą i wiśniami 288

Kiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie w tym cieście pominąć, ale myślę że wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta. Składniki Na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1/3 kostki masła 5 dkg świeżych drożdży Szklanka mleka

Fabryka pomysłów
Placek z jabłkami 177

grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy  w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast  jabłek  można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce  można posypać  kruszonką

Smakowite Dania
Test Kulinarnych Inspiracji KAMIS 214

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem                                                        Pikantna

Smakowite Dania
Kapusta z grochem i grzybami + film 177

kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek.  składniki na 4 porcje 700 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 2 szklanki całego grochu 2 cebule 2 łyżki oleju 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego

Smakowite Dania
Babka mocno bakaliowa z prażoną pszenicą 209

jedna znika błyskawicznie :) -8 jajek -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki oleju -aromat -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki prażonej pszenicy -10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści  żurawiny -szczypta soli -bułka tarta do posypania formy Bakalie kroimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo

Maminek kulinarny