tygodniu na blogu jest bardzo słodko, kontynuując ten temat mam dla was pyszne piernikowe kuleczki. Jeśli włożycie do nich do środka jeszcze suszoną śliwkę, to będzie idealnie. Aromatyczne, mało słodkie od środka, bardziej słodkie z zewnątrz. Słodyczy nadałam im obtaczając w trzcinowym cukrze pudrze Diamant . Cytując producenta: " Przeznaczony jest do przygotowania polew, posypek, a także wypieków, kremów i deserów, którym
Corner With Recipesznowu w ciąży będę musiała być, na szczęście bez konieczności zachodzenia w ciąże moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej mąki pszennej 110 d cukru 30 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 120 g miękkiego masła roślinnego 1 dojrzały
greenscarfpomidorki koktajlowe rukola 1/2 małej cebuli Dodatki do pizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy: puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: Cebule, czosnek, paprykę pokroić na mniejsze
Moja Galeria Smakukiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki posiekana natka pietruszki Kapustę odsączamy, drobno szatkujemy. Ananasa drobno kroimy. Łączymy kapustę i ananasa z natką pietruszki. Podawać np. ze schabem faszerowanym śliwką i pieczonymi ziemniakami
Atlas Smakóworkiszowe ) 1 szklanka dozwolonych pestek ( u mnie: orzechy włoskie i laskowe, słonecznik i siemę lniane ) 0,5 - 1 szklanka pokrojonych owoców suszonych - najlepiej niesiarkowanych ( u mnie: żurawina, rodzynki i śliwka ) 3 łyżki oleju 100 ml miodu majowego W dużej misce wymieszać płatki z pestakami. Olej połączyć z miodem i wlać do płatków. Porządnie wymieszać, najlepiej rękami. Przełożyć na blachę wyłożoną
Atlas SmakówSkładniki: 2 dojrzałe banany 1 białko 1 szklanka płatków owsianych 1 duża łyżka otrąb owsianych 3 posiekane suszone śliwki 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki orzeszków ziemnych Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać białko oraz wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Uformować ciasteczka z powstałej masy i układać na papierze do pieczenia na blaszce. Piec
The Sweet Damselprzygotować coś dobrego w domu. Często robię wspaniałą w smaku i aromatyczną f ocaccię z czarnuszką . O d czasu do czasu skuszę się na dobrą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, ale musi być ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej jednak kiedy jest to domowe ś liwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Od dawna "chodziły" za mną i wreszcie dzisiaj
Moja smaczna kuchniaduże jajka szklanka cukru 50g miękkiego masła szklanka jogurtu orzechowego 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny dowolne owoce (u mnie śliwki) orzechy włoskie około 10szt. WYKONANIE: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego jajka z cukrem. W następnej kolejności dodajemy jogurt, mąkę
Pyry na Gazszklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić) Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 125g margaryny lub masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra
Mała Cukierenkawszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje
Mała CukierenkaOwoce kwaśne to: grejpfruty, cytryny,pomarańcze, ananasy, porzeczki, truskawki, czarne jagody, granaty. Owoce pół kwaśne : jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mandarynki, wiśnie kwaśne, mango. Owoce słodkie : banany, daktyle, figi, winogrona, śliwki, owoce suszone. Całe życie człowiek się uczy. Dobrze, że wiedzę można ciągle zdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie jest Wasze zdanie
Proste Potrawyrazowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Otręby zmielić w malakserze. Jajka zmiksować z olejem
Czerwień i błękitDziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego ulubione dodatki takie jak: suszoną śliwkę lub morele, uprażoną cebulkę, grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania takiego
Rozpustne gotowaniewypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest to tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest suche i zapychające
Rozpustne gotowaniePawłem i Madzią oraz z innymi uczestnikami pieczemy co jakiś czas coś pysznego . Masa makowa domowa: 180 g suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam je we wrzątku) 50 g orzechy laskowe 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 2 białka
Różowa kuchnia