Chłodniejsze dni coraz bliżej. Jesień skrada się małymi kroczkami. Warto pomyśleć o ciepłych, aromatycznych śniadaniach, po których energia będzie wręcz rozpierać. Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami, z dodatkiem cynamonu i chrupiących orzechów sprawdzi się doskonale. Rozgrzeje, nasyci i doda sił na cały poranek. Takie śniadanie to dobrze rozpoczęty dzień, zarówno dla ucznia, jak i pracującego rodzica. Mleko i przetwory
kolorowotorcikowoCukiniowo-kokosowe placki* z daktylami i jagodami goji, ze śliwkami i posypane wiórkami *z mąki kokosowej, mleczka kokosowego Eksperymenty z mąki kokosowej są zdecydowanie na jakiś wolny poranek, ale mimo wszystko jakoś wyszło, pomimo, że już się zastanawiałam nad jakimś ratunkowym śniadaniem, gdy one były na patelni, ale jakoś się poprzewracały, jakoś wyrosły i w sumie bardzo dobrze
More food, love and dreamsżywopłoty. Z końcem sierpnia ten żywopłot, czy tez czasami samotnie stojące drzewo, rodzi małe cierpkie owoce. Owoce te, nie są w stanie wywołać wielkiego entuzjazmu, wśród smakoszy deserowych odmian śliwek. Jeżeli jednak,cierpkie owoce potraktujemy w odpowiedni sposób, wpierw alkoholem, a później długim okresem leżakowania. To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy
Miód i pieprzpyszny smak i mnogość przepisów, które można z nich wykonać, ale również ze względu na właściwości i wartości odżywcze. Jest co najmniej 7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI! Jakie? Zobaczcie! 1.BŁONNIK Jak doskonale wiemy błonnik daje organizmowi uczucie nasycenia, reguluje przemianę materii i trawienie, doskonale przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit – a co za tym idzie zapobiega zaparciom
Ostra na Słodkodżem z mirabelek jest cudowny! Słodki a jednocześnie kwaskowy, gładki i ma piękny kolor. Nieco jaśniejszy niż mirabelkowe powidła , które robiłam niedawno, ale tamte śliwki były jeszcze ciemniejsze. Miąższ mirabelek jest żółciutki, ale skórka nie zawsze i ten kolor przetwór zawdzięcza skórce bo mirabelki, z których go robiłam były z wierzchu właśnie czerwone. Z mirabelkami jest problem bo to przeważnie
Smaczna PyzaWczoraj był dzień pod znakiem pieroga... ze śliwką, z kapustą kiszoną i grzybami oraz tradycyjnie już uszek. Zeszło przy tym troszkę, ale największa robota jest odwalona. Teraz pójdzie z górki:) W sumie wyszło 425 sztuk, przy czym same uszka miniaturki stanowiły 350. Prócz kolacji wigilijnej, zostanie na kilka obiadów
Kuchnia w czekoladzieGotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut. Ps. W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki. Dekoracja kwiatowa w wykonaniu niezawodnej Różanej Krainy - zapraszam
Kuchnia w czekoladzietego roku i zapomnieliście o przetworach na zimę, przypominam że czasu zostało już niewiele. Zostawiam Was z przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI: 2 kg ogórków 3 małe cukinie 3-4 czerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty gorczyca czosnek koper olej zalewa 4 szkl
Kuchnia w opałachpietruszki i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniapodjęcia wyzwania. Można jeść je ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą, z cynamonem lub bez dodatków- zawsze smakują doskonale. Najważniejsze by knedle jeść w odpowiednim towarzystwie. Knedle ze śliwkami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytwrzosy. Piękne! Różowo- fioletowe, mienią się w słońcu. Na parapecie stoi już dynia. Tak dynia! Jest już dostępna od dwóch tygodni na ryneczkach. Dumna, rozdęta, pomarańczowa, robi konkurencje śliwkom i brzoskwiniom. Pełna gama barw w kuchni. Zamierzam z niej skorzystać a Wy? Sierpień w mojej kuchni: Było smacznie, kolorowo, zaskakująco czasami! Owocowo
SMYKWKUCHNIowsianka migdałowa ze śliwkami (w środku) i sosem karobowo -kakaowym~ Po dzisiejszym śniadaniu wiem jedno... Sos karobowo-kakaowy > Sos kakaowy :D ♥ Cieszmy się ostatnim wolnym poniedziałkiem! :( Ja uczczę go robiac drożdżówki z malinami :) Zaraz ruszam do kuchni
breakfast of dreamsWasz keczup, można dodawać partiami w czasie gotowania) 2 szczypty pieprzu garść świeżej bazylii łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy 5-6 goździków kawałek (2 cm) świeżego imbiru 3-4 śliwki suszone łyżka rodzynek 2 szczypty mielonej kolendry Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na miskę nałożyć sitko. Pomidory dzielić na kawałki nad sitkiem. W sitku zostawiamy wyjęte z pomidorów
Pociąg Do Kuchni