brzegach pojemnika zaczyna tworzyć się "masło") 20 g łuskanego słonecznika 20 g pokrojonych suszonych daktyli 30 g rodzynek 20 g sezamu 10 g płatków migdałowych 20 g pokrojonych suszonych śliwek Przygotowanie: 1. Namaczamy rodzynki. 2. Połowę płatków owsianych mielimy prawie na mąkę. 3. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy płatki owsiane, miód, cukier, proszek do pieczenia, odsączone z wody rodzynki
Malowane smakiemOstatnio były śliwki w czekoladzie , zachwyciły one moją mamę i poprosiła teraz o rodzynki w czekoladzie :) Składniki: 200 g rodzynek Jumbo Gold, 150 g gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki rumu, 2 łyżki mleka lub kremówki. Przygotowanie: Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. Moczymy co najmniej 12 godzin. Następnie układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy. Czekoladą łamiemy na kawałki
Aga w kuchnimalin ze słoiczka :) Wersja z jabłkiem i cynamonem to też świetna opcja na nadchodzący czas, podobnie orzechowa. Od jesieni na pewno będziemy zmieniać świeże owoce na suszone morele, figi, śliwki, daktyle, rodzynki, żurawinę, więcej orzechów, sezam, mak. Suszone owoce i orzechy oczywiście wcześniej moczymy, sezam i mak mielimy. Dodatek kakao jest fajnym wykończeniem smaku w wielu opcjach, na pewno każdy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJesienna tarta z kiwi, śliwkami i mandarynkami. Wygląda apetycznie prawda? Ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej
Mój Smak na Życiepostu wzbogaciłam nieco swoją wiedzę. Zapraszam do obejrzenia popularnych postów na smaczne pieczone, duszone i gotowane mięska . Szynka rolowana Klops domowy z kawałkami kurczaka Szynka wieprzowa pieczona KURCZAK FASZEROWANY ŚLIWKĄ I ŻURAWINĄ SZYNKA DROBIOWA PASZTET DOMOWY SZYNKA Z SZYNKOWARU ROLADA SCHABOWA MIELONKA DOMOWA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyWielkimi krokami zbliża sie jesień, a wraz z nią czas drożdżowcow ze śliwkami, szarlotek i jablecznikow. Czas przepełniony zapachem cynamonu, pomarańczowej skórki, miodu i pieczonych jabłek. Dawniej cynamon kojarzyłam tylko z niedobrym przedszkolnym makaronem. Teraz z radością witam dzień ciepła cynamonowa jaglanką, szczególnie gdy za oknem mgła, deszcz i babie lato. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z kilku bardzo stary przepisów
Zapiski Młodej Żonyłyżką cukru. Na wierzch kładziemy po 2 łyżki dżemu lub powideł (u mnie dżem dyniowy i powidła śliwkowe). Wierzch ponownie posypujemy granolą i układamy na niej owoce (u mnie śliwki i suszone morele). Smacznego
Zapiski Młodej Żonyjeszcze na pół. Na patelni, na wolnym ogniu karmelizujemy cukier, gdy będzie płynny dodajemy masło, a następnie owoce. Proces taki sam jak podczas przygotowywania deseru z figą i śliwką w karmelu Owoce dusimy w karmelu na najmniejszym natężeniu palnika przez ok 20 - 30 minut. Mieszamy je jak najrzadziej, uważając, by się nie rozpadły. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Nawijamy je ostrożnie
Taste Of My Daywodą według przepisu. Na kaszy układamy kulki twarogowe, polewamy sosem czosnkowym i gotowe. Kulki z bakaliami Składniki: -ok. 25 dkg twarogu -kilka łyżek jogurtu naturalnego -bakalie: suszone śliwki i morele, rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne -makaron "sznurki" -cukier lub miód -truskawki w syropie z naszej spiżarni Twaróg przygotowujemy tak samo, jak do poprzednich kulek z tym, że zamiast przypraw
Maminek kulinarnytradycyjną bułkę zastąpiłyśmy kaszą jaglaną. Dodałyśmy tęż znacznie więcej wywaru niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze śliwką . Swobodnie mogą go również jeść osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny
Kolizje SmakówJakiś czas temu brałam udział w konkursie "Tydzień Restauracji z Groupon" organizowanym przez Kuchnia +. Zadanie konkursowe było następujące: „Prześlij nam swój autorski przepis na ulubiony świąteczny przysmak ze śliwką w roli głównej oraz podaj dwie potrawy regionalne, które często goszczą w restauracjach w Twoim mieście." Wczoraj na swojej skrzynce znalazłam informację, że wygrałam podwójne zaproszenie do restauracji Nagoja Sushi
Pyry na Gazpasowała do słodkiego, owocowego nadzienia. Polecam bardzo, pieczeń wyszła pysznie aromatyczna. Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym Składniki na 8 porcji: 1,5 kg schabu bez kości suszone śliwki suszone morele sól, pieprz parę listków szałwi i rozmaryn tłuszcz do smażenia Marynata: 1 cebula 3 młode cebulki 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki wytwanego wina( u mnie białe
Mia Cucina Sofietaniego nie wyobrażam sobie świąt. Mowa oczywiście o bigosie. Zawsze robię go miesiąc, półtora wcześniej i zamrażam. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne
Na słodko lub wytrawniesoli Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 25 g masła lub margaryny 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku Dodatkowo: 30 dag świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu
Na słodko lub wytrawniebochenek chleba na dużą keksówkę. Składniki: 550 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 15 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżki miodu 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych 150 ml letniego mleka 225 ml letniej wody 2 łyżeczki suchych drożdży. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Pozostawić na ok. 2 godziny
Na słodko lub wytrawnie