Szybko, smacznie, efektownie. Bardzo przyjemny sposób zrobienia polędwiczki. Podobne robiłam na warsztatach w Łochowie. Polędwiczkę nadziałam pomidorami suszonymi i owinęłam szynką Serrano. Można użyć suszonych śliwek i boczku - taką wersję robiliśmy na warsztatach. I jedna i druga wersja smaczna. Polecam bo danie naprawdę mało kłopotliwe, a efekt świetny. Za piękny rysunek, dziękuje mojemu Mężowi :)składniki1 polędwiczka wieprzowaok
Stare Garyjajka- 3 szt.* miód- 2 łyżki (lub cukier)* wanilia- 1 laskaPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Do miski z bakaliami (u mnie to migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 min. (25 min. góra
Kraina Miodem Płynącadzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy poprzez powidła śliwkowe, które nadają delikatnej kwaskowatości i posmaku śliwek i ten właśnie dodatek sprawia, że polewa ma naprawdę wyjątkowy smak.Nie rozlewa się, jest gęsta i bardzo dobrze zastyga.Jeżeli nie jesteście przekonani do tej polewy, to zachęcam
Kraina Miodem Płynącakruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy
Mała Cukierenkawszystkich tych, którzy twierdzą że mają "dwie lewe ręce" w kuchni. Najprostszy deser, bardzo smaczny i każdy go lubi. Prawdziwa czekolada, karmel, orzechy makadamia, rodzynki i suszone śliwki.....W sam raz dla mojego K.;-)PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNISkładniki: 100 g mieszanki keksowej (u mnie z Lidla - Belbake ) 100 g rodzynek 75 g śliwki suszonej garść żurawiny suszonej 100 ml wódki 1 łyżeczka zapachu rumowego 210 g margaryny 150 g cukru 4 jajka 300 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na kilka godzin przed pieczeniem rodzynki zalać wódką z dodatkiem zapachu rumowego. W misce umieścić margarynę
kulinarnyswiatdomiDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKnedle z truskawkami? Czemu nie? Tym bardziej ,ze na te klasyczne ze sliwkami trzeba tak dlugo jeszcze czekac.Przyznam ze z jablkami juz jadlam ,ale truskawkowe robilam pierwszy raz.Sa na pewno duza konkurencja dla pierogow z truskawkami.Sa po prostu duzo latwiejsze do przygotowania.Nie wiem czy nawet nie smaczniejsze? Bardzo nam smakowaly.Polecam i zapraszam do przepisu!Skladniki na 4 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut do lodowki.125 g masla roztopic,troche ochlodzic.Z maka,cukrem ,sola i cynamonem zagniesc skladniki na kruszonke.Sliwki przepolowic,usunac pestki.Sok pomaranczowy ze 100 g cukru i sliwkami zagotowac i dusic pod przykryciem okolo 10 minut.Budyn rozmieszac z 50 ml zimnej wody.Polaczyc z gotujacymi sie sliwkami.Odstawic do wystygniecia.Kruche ciasto na omaczonym blacie rozwalkowac pod folia na okrag o przekroju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Poniewaz uwielbiam ciasta z owocami,nie wyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa kruszonka.Do kruszonki uzylam podprazanych mielonych orzechow laskowych, dzieki temu jest niezwykle aromatyczna.Ciasta jest tak w sam raz,nie za duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatek:) Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z tej strony. Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina)2,5 łyżki miodu naturalnego3 jajka50 g zblendowanych fig suszonychziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)2 łyżeczki przyprawy piernikowej (opcjonalnie)WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonyzdążyłam zrobić zdjęć…;) Ciasto z rabarbarem na maślance jest bardzo delikatne, a kwaskowy rabarbar bardzo to podkreśla. Mam również ochotę wypróbować ten przepis z dodatkiem truskawek lub śliwek ale nie wiem czy się zdecyduję… bo z rabarbarem jest takie dobre…:) Nie można mieć wszystkiego ;)! Na najbliższy weekend – jeszcze wczoraj – prognozy podawały słońce od piątku
UgotujmyTo.plLubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja
UgotujmyTo.plciasto będzie niższe, lub tortownicę minimum 26 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch wyłożyć opłukane i osuszone owoce, jeśli używamy moreli lub śliwek to układamy je rozciętą stroną ku górze.Piec w temperaturze 160ºC ( ja piekłam w 180 stopniach) przez około 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć
UgotujmyTo.plMając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką
UgotujmyTo.pl