łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 4 jajka 200 ml mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300-400 g bakali: rodzynki, skórki owocowe, morele, suszone śliwki, orzechy, migdały itp. Syrop: 100 ml letniej wody 2-3 łyżki miodu Lukier: 3/4 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny Dodatkowo: bakalie do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny
Nastoletnie Wypiekaniewłasne kubki smakowe. Pamiętajmy, a by gotowego barszczu nie gotować bardzo mocno, straci on w ten sposób swój kolor. To jest mój barszcz wigilijny, jeśli jesteśmy fanami śliwki wędzonej, również możemy ją dodać, nada to kolejnej wymiarowości smaku. I za to kocham barszcz najbardziej za tą przestrzeń smakową, po wypiciu kolejnego łyku. Często jak podaję go moim gościom, pytam
Basia w kuchniSmaczna surówka do obiadu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 cebula 10 dag suszonych śliwek 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku majonez natka pietruszki Wykonanie: Owoce i warzywa umyć, odsączyć i pokroić. Następnie starannie wymieszać, przyprawić do smaku, połączyć z majonezem według uznania, posypać natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem
karmelowywigilię. Które śledzie w Waszym domu zasługują na miano śledzie tradycyjne? U nas bez wątpnienia śledzie w oleju. Śledzie w oleju przyrządzam na różne sposoby. Robiłam już śledzie ze śliwką czy śledzie w oleju ze smażoną cebulką. Dzisiaj proponuję kolejny przepis na śledzie tradycyjne z czerwoną cebulką. Śledzie są pyszne, lekko ostre. Do ich przyrządzenia najlepiej użyć oleju o neutralnym
codojedzeniagustu, ale polecam zerknąć na wszystkie deski Wood You Like – te drewniane dzieła sztuki są robione ręcznie przez prawdziwych pasjonatów! Większość desek tworzona jest z drewna owocowego – śliwka, gruszka, czereśnia – według twórców, jedzenie pokrojone na takim drewnie smakuje jeszcze lepiej! Wood You Like to prawdziwy, deskowy startup – wierzę, że te (stworzone w małym warsztacie na wsi) deski, pięknie ozdobią Waszą
Fill The Bowljabłek - 1 mała łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki , brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania : Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego mleka i łyżką cukru i wlać do miski
Wypieki Renekolacji. I bardzo dobrze, bo jest pyszny, zdrowy i tradycyjny. I tylko tego dnia smakuje wyjątkowo! Częstujcie się! Składniki: 500 g suszonych owoców (m.in.: jabłka, gruszki, śliwki) 2 laski cynamonu ok. 6-8 goździków cukier do smaku 1-2 pomarańcze Czytaj dalej... Artykuł Wigilijny kompot z suszu pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuchyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. Na święta obowiązkowy z domowymi uszkami. Polecam Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkolejne godziny pracy, pobudzi do działania, tak smaczna, że można ją wyjadać prosto ze słoika. Do sałatki dodałam owoc kaki, znany też pod nazwą persymona, hurma, szaron czy chińska śliwka. Bogaty w błonnik, witaminę A i C, na 100 g ma 126 kcal. Sałatka z egzotycznych owoców Składniki: 1/4 świeżego ananasa 1/2 kaki 1/2 banana 1 mała pomarańcza
Moja smaczna kuchniaNastępnie na desce kładziemy połowę tabliczki czekolady i siekamy ją nożem na drobne kawałki. Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości śliwki. Każdy z kawałków ciasta układamy na czekoladzie, przyciskając je dłonią do pokruszonej czekolady i wciskając ją w ciasto. Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze ( czekoladą ku górze), a następnie
Miód i pieprzscenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych w akcji Na grzyby
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj zapraszam na kapustę wigilijną z grzybami i śliwkami. Jest to jedno z dań, które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik