ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:307/469)

Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką 106

kłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem!  Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie będę zamieszczać różne okruszki z mojego życia. Kto jest chętny, proszę obserwować

Posadzone i zjedzone
Nadziewane bakłażany. Kuchnia arabska. 210

było za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już przestawił się trochę

SMYKWKUCHNI
Mocno czekoladowe ciasto. Brownie ze śliwkami 222

jest puszyste a dość mokre i nawet jakby gliniaste. Taka jego uroda. Żeby przełamać nieco dominujący smak czekolady można na wierzchu ułożyć trochę owoców. Ja miałam śliwki i to je właśnie dodałam do swojego brownie. Kawałek takiego brownie a do tego kubek zimnego mleka - poezja! Swoją drogą ciekawe jest co, albo kto, czasami mobilizuje mnie do pieczenia. Tym razem było

Smaczna Pyza
Sałatka owocowa 156

dzieciaków. Sprawdziła się kilka razy w tym roku na urodzinach mojej córki koleżanek. I ja taką przygotowałam. Dowolność owoców uzależniona jest od nas. Składniki: 1 banan 1 jabłko 4 śliwki 1 pomarańcza 2 nektarynki 1-2 kostki czekolady sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Owoce myjemy, banana i pomarańczę obieramy ze skórki. 2. Wszystko dowolnie kroimy. Dodajemy odrobinę soku

Kuchnia domowa Ani
Tarta z kurkami 194

zamiast koncentrować się na mniej przyjemnych obowiązkach i niedogodnościach jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna

Smakowity Blog Kulinarny
Dżem z mirabelek z amaretto 150

znajdziemy go na żadnym targowisku czy warzywniaku ale za to możemy nazrywać go na rodzinnym spacerze po polach i łąkach.  Jeśli już staniemy się szczęśliwym posiadaczem tych niepozornych śliwek proponuje zamknąć ich cudowny smak i bursztynowy kolor w słoiczku. Kwaskowy dżem z dodatkiem migdałowego amaretto jest naprawdę wyborny. Gorąco polecam!   SKŁADNIKI: 1,5g mirabelek (pozbawionych pestek) 600g cukru

Pyry na Gaz
Malinowa tarta 153

też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu: Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo

mojewypiekiinietylko
Rustykalna tarta z rabarbarem i "Pokój" 146

krawędzi (ciasto się wtedy nie zapadnie na brzegach). Piec ok. pół godziny w temp. 200 stopni C. Podawać lekko schłodzone. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. ----- Podobne: Rustykalna tarta ze śliwkami Kruche ciasto z nadzieniem Tarta serkowo-gruszkowa "Pokój" Emmy Donoghue to książka, o której nie miałam żadnego pojęcia, sięgając po nią. Myślę, że dobrze się stało, bo niczyje zdanie nie wpłynęło

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka śliwowica. 166

Składniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 l spirytusu 70 % 75 ml czystej wódki 40 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,5 kg cukru Sposób wykonania :   Ś liwki dokładnie opłucz, wydryluj i pokrój na kawałki. Wsyp do czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce ( np. na parapet okienny ) na 5 tygodni

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto ucierane ze śliwkami 1130

Kolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na śliwki węgierki, które idealnie nadają się do wypieków. Placek jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego polecam go leniuchom lubiącym proste i niezawodne przepisy. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Sos śliwkowo-malinowy do mięs 82

Połączenie śliwek i malin z wytrawnym winem i lekką nutą goździków doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza tych dzikich. Wystarczy tylko wybrać dobre białe wino (niezbyt kwaśne), żeby mieć gwarancję, że sos się uda. Oczywiście, nie trzeba go stosować tylko do mięs - zastosowania jak zwykle ogranicza tylko wyobraźnia

Milion Smaków
Sorbet jeżynowy 121

Większą ilość zawsze mrożę, robię koktajle, sorbety i musy. Ostatnio przygotowałam np. przepyszny dżem jeżynowo - czekoladowy z chia .  To zdecydowanie moje ulubione owoce w sierpniu, poza śliwkami oczywiście.  Sorbet jeżynowy Składniki: 400 g mrożonych jeżyn cukier do smaku woda Przygotowanie: Jeżyny przekładamy do blendera, miksujemy razem z cukrem i odrobiną wody na jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, wyrównujemy

Moja smaczna kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 163

waniliowy 1/2 kostki masła szczypta soli skórka pomarańczowa w syropie   KRUSZONKA: ~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 kostki masła 1/2 szkl.cukru pudru cukier waniliowy 1 szkl.mąki krupczatki i owoce do ciasta np.śliwki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy tłuszcz i schładzamy.W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże ,1 łyżeczkę cukru,1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Do gotowego zaczynu dodajemy cukier puder i cukier waniliowy,żółtka,sól

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierś z kaczki po Tajsku 209

sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny. Im dłużej w marynacie tym lepiej. Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam od siebie brokuły i słodką paprykę *Obieramy cebule  i kroimy w piórka

Viola cooks with passion
PIERŚ Z KACZKI w sosie pomarańczowo-śliwkowym 144

patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry Na patelni z pozostałościa tłuszczu dodajemy śliwki i sok pomarańczowy ciagle mieszając zmniejszamy ogień i  kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania