Tarty piekę chętnie i najczęściej farsz do nich powstaje spontanicznie. Wystarczy połączyć kilka prostych składników i zapiec. Może to zabrzmi nieskromnie, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam
Smaczna PyzaPomysł na to danie jest od mojej bratowej Moniki. Zaskoczyło nas wszystkich smakiem, było pyszne. Idealne danie na imprezy. Schab oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić w
Kuchnia PokoleńMarzena zastanawiała się w ostatnim poście, czy mnie też wymyślanie potraw w tygodniu dowolnego gotowania sprawia problem. Może niespodziewanie i nawet lekko bezczelnie odpowiem - nie. ;) No
zadanie-gotowanieJakiś czas temu Ania zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co
Pieguskowa KuchniaMam ten przepis od mamy mojej synowej. Już dawno mi to danie polecała. Bardzo dobre w smaku, delikatna rybka. Co ważne tania rybka. Płaty flondry umyć
Kuchnia Pokoleńparę kostek kiełbaski, sera oraz cebulki i zalepiamy w kulkę obtaczając w bułce tartej. Tak postępujemy do wykończę mięska. Jeśli zostanie nam kiełbaska lub ser, mrozimy, wykorzystamy je na pewno do jakieś zapiekanki na przykład ;) Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony. Podajemy z ziemniaczkami i np. zasmażanymi buraczkami <--Klik
Gotowanie...to proste !Zapiekanka-szybko, jednogarnkowo, pysznie. Osobiście, uwielbiam zapiekanki i wcale nie muszą ociekać roztopionym, żółtym serem. SKŁADNIKI: 4-5 średnich ziemniaków (600-700 g) 500-600 g cukinii-waga po wydrążeniu pestek 300 g łososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można
Kopystką po garachSkładniki ciasto: 140 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3-4 główki czosnku 220 ml wody
OliveandThymeSkładniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera zółtego 125 g masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie 150-200 g kurek 2-3
OliveandThymeczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Na dużych oczkach tarki ścieramy żółty ser. Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół. Nakładamy usmażone pieczarki i posypujemy serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Zapiekanki polewamy ketchupem i posypujemy pokrojoną dymką
Qchnia po prostublogu. Pesto z rukoli z pestkami z dyni to alternatywa popularnego pesto verde z bazylią. Poza makaronem można pesto z rukoli wykorzystać do przygotowania grzanek, zapiekanek, przekąsek lub podać jako dodatek do ulubionych serów. Ja moje pesto wykorzystam dzisiaj do makaronu i focacci. Smakuje cudownie! To takie proste! Pesto z rukoli Składniki: 3 łyżki parmezanu lub grana padano 1 ząbek
Moja smaczna kuchniaFajna alternatywa zwykłego risotta, smakowita i pożywna. Układamy wszystkie składniki w formie i czekamy aż się zapiecze, ot cała praca przy obiedzie. Polecam serdecznie, nam smakowały
Moje Małe Czarowanierozłożyć na masie ze szpinakiem. Sos – do głębokiego naczynia dodać serek topiony, jajko, śmietanę i dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dokładnie rozmieszanym sosem polać zapiekankę. Można posypać dodatkowo cienką warstwę potartego twardego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 5 minut. Polecam, było pycha
Kuchnia PokoleńNiesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku). Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty
R'n'G KitchenPyszne, tanie i sycące Zapiekanka z tuńczykiem i jajkiem, doskonałe np. na ciepłą kolację. Zapiekanka z tuńczykiem i jajkiem Składniki: 4 kanapki 1 puszka tuńczyka 2-3 jajka 75 g sera żółtego Przepis: Jajka gotujemy na twardo obieramy i ugniatamy widelcem w miseczce, tuńczyka odcedzamy i razem mieszamy. Nakładamy na kromki tuńczyka z jajkiem, ser i posypujemy ziołami. Piekarnik nagrzewamy
Gotowanie-ukkoniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis podawałam ostatnio tutaj. 8. No i na koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać do pizzy, zapiekanek, jako dip do warzyw, "serek topiony" do pieczywa czy tostów, no i jako sos do samych ziemniaków ;) Podstawowy przepis z wszelkimi uwagami znajdziecie tutaj. Mam nadzieję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETarta z francuskiego tarte Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone
potrawyregionalneKupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony. I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi. Robiłam
potrawyregionalneTarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru
potrawyregionalnePołączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne! Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty . Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie
potrawyregionalne1 cukinia 250 g bryndzy 0,5 szkl mleka 1 jako sól pieprz szczypta oregano kilka suszonych pomidorów z oliwy na ciasto 1,5 szkl mąki
Gotowanie jest łatweCzerstwy chleb warto wykorzystać do zrobienia zapiekanek i nic się nie zmarnuje. Dzisiaj zapiekanki z chleba z wędliną, cebulką i oczywiście serem. Propozycja na odmienione śniadanie. Składniki: Dowolna ilość chleba masło Kiełbasa Ogórek kiszony Pomidor Cebula Ser typu gouda Ketchup Wykonanie: Pokrojony chleb smarujemy lekko masłem. Kładziemy po kolei pokrojono drobno kiełbasę, cebulę w talarki ( rozdrobnione ) pomidory i ogórki
Smaki EwyBabka ziemniaczana dobra na każdą porę roku. Wiosna i latem z młodych ziemniaków przybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna
Moje Małe Czarowaniejest upalnie a na termometrze za oknem jest własnie 22 stopnie w cieniu a nie jak jeszcze wczoraj gdy było ponad 30. Zrobiłam dziś zapiekanki. Poszperałam w zamrażarce, znalazłam jeszcze opieńki i ser koryciński ( bo nie wiem czy wiecie, ale ser koryciński można mrozić ), dodałam trochę papryki i coś tam jeszcze i mam super pomysł na wykorzystanie chleba, który leżał
Ewa w kuchnimamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki
Weekendy w domu i ogrodziewłasnie zapiekanki w obu wersjach - do wyboru. Okazało się, że wszyscy panowie wybrali te z mięsem, a panie bez mięsa, stąd nazwa :) Składniki: bułka do zapiekanek pieczarki sól pieprz mięso mielone starty żółty ser masło klarowane Pieczarki kroimy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni, również doprawiając do smaku. Bułki kroimy wzdłuż
chwile dla mniejako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa
Moje domowe kucharzeniePomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów
Moje domowe kucharzenieZapiekankowych szaleństw ciąg dalszy. Kupiłam dorodnego kalafiora i aż mnie korciło, żeby go zapiec. Pozostawał wybór składników towarzyszących i do dzieła :). Na zdjęciach widać naczynie, w
Przepisy AleksandryKuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Bogata w smaki i pożywna jest idealna do serwowania rodzinie. Nadziewane cannelloni jest świetnym rozgrzewaczem na zimowe popołudnia, więc
Przepisy AleksandryLubicie królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 jajko 150 g sera żółtego gouda 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej pieprz, sól siekana pietruszka Sposób wykonania: 1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. 2. Pierś(...)dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały żółty ser. Całość zapiekamy przez ok 20 minut w 180 at. C. 6. Gotową zapiekankę posypujemy siekaną pietruszką. Smacznego
Kuchnia domowa Aniciągle podgrzewając. Kiedy sos zgęstnieje i nie będzie w nim grudek to zestawiamy z ognia. Jeśli okazałby się zbyt gęsty dolewamy nieco mleka. Żółty ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia żaroodpornego lub do zapiekanek rozsmarowujemy 1/3 porcji sosu. Na to układamy makaron docinając go tak bo tworzył jedną warstwę. Makaron smarujemy 1/3 porcją sosu beszamelowego. Ponownie rozkładamy sos boloński
Kolizje SmakówSycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka(...)wsypujemy koperek oraz szczypiorek. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut
VioletoweKucharzenieużywam do takich rzeczy. Każdy ma wtedy swoją porcję i nie ryzykujesz, że podczas nakładania na talerz zapiekanka rozpłynie się w wielką papkę. Jeśli masz tylko duże naczynia, też jest spoko. Będziesz nakładał składniki warstwami: nachos, trochę mięsa, trochę papryki, sos salsa, ser, nachos, mięso, papryka, sos salsa, ser i tak dalej. Chodzi o to, żeby wszystko ładnie(...)przeniknęło sosem i serem bez mieszania. Na koniec posyp wszystko serem i wrzuć do rozgrzanego pieca na 10-15 minut (aż ser się porządnie roztopi). Po wyjęciu, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kwaśną śmietaną – polana nią zapiekanka jest dużo lepsza i, powiem nieskromnie, mi zerwała skarpety. Tym bardziej, że jeśli się sprężysz, będzie gotowa w niecałe pół godziny
manslogblogSkładniki: ok. 30 dkg fileta z indyka, może być też z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 cukinii 1 cebula 20 dkg sera żółtego 4 tortille sól, pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Zapiekanka z tortilli
czarrna od kuchniłyżeczką cukru – nie stracą koloru. • Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. • Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. • Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut
To co kochamWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z makaronem, kurczakiem, brokułem, pomidorami, kukurydzą i mozzarellą. Bardzo smaczna zarówno na obiad jak i kolację. Inspirowałam
Marta Gotujeochota na chrupiące zapiekanki, pomimo, że w domu składników było mało - wystarczyło by zjeść smakowity podwieczorek. Przepis: Składniki na 6 zapiekanek około 20 cm. 2 bagietki pszenne 400 g pieczarek 300 g startego żółtego sera puszka kukurydzy pikantny sos pomidorowy lub pikantny ketchup. sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki myjemy i obieramy, potem drobno kroimy
Mój pomysł nazawijasy z szynką i serem to smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Niewiele składników – pyszne chrupiące ciasto francuskie, szynka i dobrej jakości
Pieguskowa Kuchniazakamarków lodówki, skomponowałam zapiekankę. I szczerze przyznam, że to jedna z lepszych zapiekanek, które udało mi się przygotować. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski) 1/2 szklanki kukurydzy 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku 2 gałązki(...)czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać w 190 o C aż warzywa zmiękną, a wierzch zapiekanki przyrumieni się
Czerwień i błękitciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy(...)pieczemy przez 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeżeli tak, zostaje już tylko konsumpcja Przed podaniem można utrzeć ser żółty aby każdy mógł posypać swoją porcję według uznania. Smacznego. The post Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogia