Warzywa pieczone z fetą to absolutna klasyka zapiekanek. To, że można odwrócić proporcje, żeby to ser feta grał główne skrzypce zobaczyłam jednak dopiero czytając nową książkę Sarah Britton “Naturalnie i zdrowo”. Takie połączenie jest przepyszne, soczyste i sycące. Upieczoną fetę można podawać z sałatą a w sezonie z fasolką szparagową. Składniki sosu warzywnego można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki
Ugotowane pozamiataneTarty piekę chętnie i najczęściej farsz do nich powstaje spontanicznie. Wystarczy połączyć kilka prostych składników i zapiec. Może to zabrzmi nieskromnie, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam
Smaczna PyzaPomysł na to danie jest od mojej bratowej Moniki. Zaskoczyło nas wszystkich smakiem, było pyszne. Idealne danie na imprezy. Schab oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić w
Kuchnia PokoleńMarzena zastanawiała się w ostatnim poście, czy mnie też wymyślanie potraw w tygodniu dowolnego gotowania sprawia problem. Może niespodziewanie i nawet lekko bezczelnie odpowiem - nie. ;) No
zadanie-gotowanieJakiś czas temu Ania zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co
Pieguskowa KuchniaMam ten przepis od mamy mojej synowej. Już dawno mi to danie polecała. Bardzo dobre w smaku, delikatna rybka. Co ważne tania rybka. Płaty flondry umyć
Kuchnia Pokoleńparę kostek kiełbaski, sera oraz cebulki i zalepiamy w kulkę obtaczając w bułce tartej. Tak postępujemy do wykończę mięska. Jeśli zostanie nam kiełbaska lub ser, mrozimy, wykorzystamy je na pewno do jakieś zapiekanki na przykład ;) Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony. Podajemy z ziemniaczkami i np. zasmażanymi buraczkami <--Klik
Gotowanie...to proste !Zapiekanka-szybko, jednogarnkowo, pysznie. Osobiście, uwielbiam zapiekanki i wcale nie muszą ociekać roztopionym, żółtym serem. SKŁADNIKI: 4-5 średnich ziemniaków (600-700 g) 500-600 g cukinii-waga po wydrążeniu pestek 300 g łososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można
Kopystką po garachSkładniki ciasto: 140 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3-4 główki czosnku 220 ml wody
OliveandThymeSkładniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera zółtego 125 g masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie 150-200 g kurek 2-3
OliveandThymeczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Na dużych oczkach tarki ścieramy żółty ser. Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół. Nakładamy usmażone pieczarki i posypujemy serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Zapiekanki polewamy ketchupem i posypujemy pokrojoną dymką
Qchnia po prostublogu. Pesto z rukoli z pestkami z dyni to alternatywa popularnego pesto verde z bazylią. Poza makaronem można pesto z rukoli wykorzystać do przygotowania grzanek, zapiekanek, przekąsek lub podać jako dodatek do ulubionych serów. Ja moje pesto wykorzystam dzisiaj do makaronu i focacci. Smakuje cudownie! To takie proste! Pesto z rukoli Składniki: 3 łyżki parmezanu lub grana padano 1 ząbek
Moja smaczna kuchniaFajna alternatywa zwykłego risotta, smakowita i pożywna. Układamy wszystkie składniki w formie i czekamy aż się zapiecze, ot cała praca przy obiedzie. Polecam serdecznie, nam smakowały
Moje Małe Czarowanierozłożyć na masie ze szpinakiem. Sos – do głębokiego naczynia dodać serek topiony, jajko, śmietanę i dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dokładnie rozmieszanym sosem polać zapiekankę. Można posypać dodatkowo cienką warstwę potartego twardego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 5 minut. Polecam, było pycha
Kuchnia PokoleńNiesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku). Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty
R'n'G Kitchen