Zapraszam na pyszny chlebek zatopiony w serze. Znakomita przekąska, dodatek do sałatek czy grilla jak równiez dobry na śniadanko czy kolację. Prosty w przygotowaniu a jaki
Monia miesza i gotujeLubicie zapiekanki? My tak ale nie wiem dlaczego nie często je robię. Ostatnio skusiłam się na popularną w internetach zapiekankę gyros. Zrobiłam ją trochę po swojemu ale wyszła tak dobra, że mówię Wam- jeśli nie robiliście jeszcze to koniecznie musicie. Smakowała na świeżo a na drugi dzień po odgrzaniu była wcale nie gorsza. Zróbcie dużo, bo na pewno poproszą(...)mięsa. Na końcu wrzucić pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kukurydzę i ketchup, smażyć chwilę . Wymieszać z ryżem. Połowę wyłożyć do naczynia do zapiekanek, posmarować majonezem i wyłożyć drugą połowę. Na wierzchu ułożyć ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się zarumieni. Można podać z sosem czosnkowym i lekką sałatą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku. A następnie
potrawyregionalnekłopotu! Są smaczne, chrupiące i nie zajmują wiele czasu Poniżej przepis, dzięki któremu będziecie cieszyć się ich doskonałym smakiem Składniki/4 zapiekanki : – 500 g świeżych pieczarek – 1 cebula – kulka mozzarelli lub 200 g ulubionego sera żółtego – ząbek czosnku – 2 małe bagietki (tzw. pół-bagietki) – szczypiorek – 1 łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić(...)Nałożyć na nie pieczarki i posypać mozzarellą lub innym serem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut, aż ser się stopi a pieczywo będzie lekko chrupiące. Przed podaniem posypać szczypiorkiem oraz ketchupem lub ulubionym innym ulubionym sosem do zapiekanek. Artykuł Tradycyjne zapiekanki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEŁatwa, pożywna i smaczna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to fajny pomysł na obiad lub kolację. Składniki: około 1 kg ziemniaków 300-400 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa ewentualnie szczypiorek olej Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Na osoloną gotującą wodę(...)ziemniaków, następnie 1/2 kiełbasy. Ponownie 1/3 ziemniaków i resztę kiełbasy, a na wierzchu resztę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Ja posypałam wierzch pokrojonym szczypiorkiem, a także dodałam trochę do środka zapiekanki. Życzę Smacznego! Zapraszam
talerz przyjemnościnaprawdę wielka. Ja przygotowałam z tej okazji zapiekankę makaronową z brukselką. Prosto,pysznie i aromatycznie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA z BRUKSELKĄ Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszelki Lubella 200 g brukselki 100 boczku surowego 1 mała cebula parmezan do posypania sos: 3 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 2 jajka 150 ml śmietany 100 ml bulionu Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Brukselkę(...)mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym. sos: Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz rozbełtanymi jajkami i startym na grubej tarce serem oraz czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Zalewamy nim makaron. Formę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Bon appetit mon amieGenerał nieźle się pomylił, jest ich już podobno 500! Jak żyć?! ;) Moja przygoda z serami zaczęła się stosunkowo niedawno, gdy przeprowadziłam się do Francji. Kiedyś ser był dla mnie plastrem "czegoś" na kanapkę, do zapiekanki. Nigdy nie jadłam ich osobno, nie delektowałam się nimi. Nie dziwię się Francuzom, że plateau de fromage traktują jako osobne danie i deser, ponieważ(...)fromage plateau de fromagtraktują je jako osobne danie, jako deser, bo w towarzystwie wina, bagietki i owoców mają zupełnie inny wymiar, Nie będę się rozprawiała nad rodzajami serów, bo nie jestem jeszcze w tym dobra ;) opowiem Wam za to trochę o tym, jak je podawać oraz jakiego wyboru dokonałam na tę okazję :) 1. Sery (jak widać
Kitchens Alphabetdzięki czemu makaron nie rozpada się podczas gotowania. Tym razem wykorzystałam ravioli Arc Pol aby przygotować szybkie danie... zapiekane ravioli w sosie pomidorowym z serem i cebulą. Mąż stwierdził, że jest to jedna z lepszych zapiekanek jakie jadł. Danie podałam z małych kokilkach. Składniki: 400 g Ravioli z mięsem Arc Pol 500 g pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku
Kuchnia w oparachdomową zapiekankę z kiełbasą , czy też fasolkę po bretońsku z sosem worcestershire . Zobacz mój film z przygotowania zapiekanki Składniki – Zapiekanka makaronowa z wołowiną 400 g wołowiny mielonej 300 g makaronu świderki 500 g przecieru pomidorowego 250 g tartego sera cheddar pół papryki zielone i czerwonej średnia cebula papryka jalapeno konserwowa – tutaj możecie zobaczyć łyżka masła klarowanego (oliwa(...)jalapeno – pocięte dowolnie. Całość zalewamy naszym pomidorowym farszem z wołowiną. Na całość sypiemy tarkowany ser cheddar. Całość pieczemy 30 minut. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe. Koszt: 24 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: ok. 50 minut bez marynowania Zapiekanka makaronowa z wołowiną Zapiekanka makaronowa z wołowiną Zapiekanka makaronowa z wołowiną Artykuł Zapiekanka makaronowa z wołowiną pochodzi
Kuchennyviral.plPierś z kurczaka wcale nie musi być nudna. Zapiekana w aromatycznych pomidorach suszonych z ziołami i mozzarella stanowi sam w sobie pyszny obiad. Ja
ChilliJemyzimno absolutnie nie – jest on świetnym dodatkiem np. do sałatek Ps. Przygotowane burito możemy ułożyć obok siebie w naczyniu do zapiekania, posypać obficie ulubionym serem do zapiekania i zapiec – będzie to fajna zapiekanka na rodzinny obiad! Polecam! Ps. nie wiem czy wiecie, ale marka FRoSTA nie stosuje żadnych dodatków do żywności – wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów
Ostra na SłodkoWarzywa pieczone z fetą to absolutna klasyka zapiekanek. To, że można odwrócić proporcje, żeby to ser feta grał główne skrzypce zobaczyłam jednak dopiero czytając nową książkę Sarah Britton “Naturalnie i zdrowo”. Takie połączenie jest przepyszne, soczyste i sycące. Upieczoną fetę można podawać z sałatą a w sezonie z fasolką szparagową. Składniki sosu warzywnego można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki
Ugotowane pozamiataneTarty piekę chętnie i najczęściej farsz do nich powstaje spontanicznie. Wystarczy połączyć kilka prostych składników i zapiec. Może to zabrzmi nieskromnie, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam
Smaczna PyzaPomysł na to danie jest od mojej bratowej Moniki. Zaskoczyło nas wszystkich smakiem, było pyszne. Idealne danie na imprezy. Schab oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić w
Kuchnia PokoleńMarzena zastanawiała się w ostatnim poście, czy mnie też wymyślanie potraw w tygodniu dowolnego gotowania sprawia problem. Może niespodziewanie i nawet lekko bezczelnie odpowiem - nie. ;) No
zadanie-gotowanie