połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom. Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz * cebula * ser żółty (opcjonalnie) poziom trudności: średnie kaloryczność: średnia porcja: 6 osób czas przygotowania(...)gotowe ziemniaczane puree. Starajmy się nie wygładzać gotowych ziemniaków, lecz przeciwnie, robić łyżeczką lekkie 'góry', które potem fajnie się przypieką. Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, aż ziemniaki zrobią się złote. Opcjonalnie można dodać starty ser żółty na wierzch ziemniaków, u mnie jednak wersja bez :) Ważne jest aby ziemniaki i mięso były tak samo ciepłe przy układaniu naszej
Klasyka Gotowanianaczyniu na dyni. Na wierzch rozłożyłem pokrojone na pół pomidorki i pozostałą dynię. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie polałem zapiekankę pozostałą masą jajeczną i posypałem startym serem. Piekłem kolejne 20 minut, aż wierzch ładnie się zrumienił
R'n'G Kitchengruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczona ricotta z gremolatą Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zapiekany omlet z pak choi Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą
Moja smaczna kuchniaDziś mam bardzo zajęty dzień . Nie mam zupełnie czasu. W dodatku ta pogoda.. Ty też tak masz? Mam na to sposób.. Bardzo szybkie zapiekanki z chleba tostowego z kurczakiem i serem cheddar oraz rukolą i czerwoną papryką. Szkoda czasu :) Zaczynamy ... SKŁADNIKI NA 8 PORCJI : Mięso 1 filet z kurczaka 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka papryki czerwonej
Gotowanie PatkiZapiekanki upiekłam z ziołami oraz ketchupem i serem, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, można je upiec na śniadanie lub kolację. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, możemy je zabrać ze sobą do pracy, polecam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 1 opakowanie suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 łyżka
Bajeczna KuchniaKażdy z nas kocha pizzę:). Jej smak można przenieść na inne potrawy, co już nie raz prezentowałam na blogu. Dziś przedstawiam makaronową zapiekankę o smaku pizzy, z mnóstwem ziół, sera i typowych dla pizzy dodatków. 300g makaronu 300g szynki dobrej jakości, u mnie Szynka ze wsi Buczkowice od Hańderek 1 puszka kukurydzy 100g czarnych oliwek 500g pieczarek 2 cebule 500g
Szefowa kuchniDodatkowo zagęści on sos. Możesz też zblendować sos, będzie wtedy aksamitnie gładki i niektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha
Anioszek w kuchniDziś zapraszam Was na kolejne danie z makaronem w roli głównej. Będzie to zapiekanka zdecydowanie dla miłośników mięsa, makaronu i sera. Jest to świetne danie zarówno na obiad jak kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi. Jakiś czas temu robiłam go z farszem szpinakowym. I powiem Wam, że obie wersje są pyszne i ja nie umiem się zdecydować, która wersja jest
Passion of CookingZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i żółtym serem to przepis na smaczną potrawę, która z pewnością poprawi każdemu nastrój, zwłaszcza w chłodne dni. Świetny pomysł na codzienny obiad. Składniki: 500 gr. mięsa mielonego wieprzowego 300gr. sosu pomidorowego 300gr. makaron rurki czosnek cebula ser żółty do zapiekania ( np gouda, edamski ) olej sól pieprz oregano bazylia pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
Smaczne Potrawygotowe. Warzywa dokładnie odsączam. Frome do zapiekania smarujemy delikatnie olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze
greenscarfdań śniadaniowych – mleko, jogurt... z różnymi dodatkami, omlety, domowe pieczywo z dżemami oraz wspaniałym miodem z własnej pasieki , duży wybór różnego rodzaju wędlin i serów z dodatkami; poprzez dania na ciepło – zapiekanki, makarony, wspaniałą pieczoną wołowinę , pizzę – na zamówienie, wypiekaną w piecu opalanym drewnem.... Na deser duży wybór słodyczy z własnej cukierni oraz bufet owoców
królestwo garówwykorzystanie warzyw użytych do ugotowania rosołu, bulionu czy barszczu. Ja wykorzystuję warzywa i mięso na których gotowałam barszcz czerwony. Zapiekanka jest prosta, szybko się ją robi i jest pyszna. Składniki: ugotowane ważywa ugotowane mięso np. kurczak 3 łyżki śmietany starty ser oregano pieprz czerwona słodka papryka Wykonanie: Warzywa pokroić w plastry, mięso pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem
Mama GotujeSebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście do prywatnej posesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia lodówki z napojami Fot. Stanowiska z owocami morza w supermarkecie Fot. Widokna
Taste Of My Dayinaczej podaną niż zawiniętą w folie z dodatkiem cebuli i jabłka i powstała zapiekanka z kaszanki. Składniki (na małą foremkę) 1/2 pętka kaszanki lub 2 małe 1 średnia cebula 1 jabłko 2 średnie ziemniaki 1 małe jajko 3/4 szklanki śmietany 18% garstka startego na drobnych oczkach sera cheddar lub zwykłego garstka startego na drobnych oczkach sera wędzonego (u mnie rolada(...)śmietany dodajemy całe jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy starty cheddar, mieszamy i gotowym sosem polewamy naszą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy zapiekankę na 30 min. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy serem wędzonym i wstawiamy do momentu jak ser ładnie się rozpuści i utworzy się chrupiąca skorupka
Piekielna Kuchnia Pati