Przychodzi taki dzień że z największą ochotą zjadam zapiekane dania. Uwielbiam tradycyjne zapiekanki z pieczarkami , choć poza domem jadam je teraz rzadko, to co jakiś czas sama robię je z pieczarkami i serem. Tym razem mam dla Was naprawdę super przepis z dodatkiem zapiekanego jajka. Dodatkowy dodatek sera wzmacnia smak, a do środka możecie dodać dowolne składniki, ja proponuję dodatek(...)tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto Przygotowanie : 20 minut Ilość zapiekanek : 2 Składniki: – 2 małe bagietki – 1 cebula dymka ze szczypiorem – 50-80 g szynki – 70-100 g sera gouda – 4 jaja rozmiar M lub 3 rozmiar L – sól, pieprz – do podania: ketchup, szczypiorek PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plTradycyjne mięso wieprzowe, które doskonale komponuje się z sosem pieczarkowym i wyjątkowo smakuje podane z kaszą gryczaną, szczególnie w postaci sycącej zapiekanki. Składniki: 1kg schabu wieprzowego 200g prażonej kaszy gryczanej 200g startego żółtego sera 500ml mleka sól pieprz zioła prowansalskie lubczyk olej masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego 1 pęczek natki z pietruszki Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 2 łyżki masła(...)sosu pieczarkowego, plastry schabu, połowę startego żółtego sera, połowę posiekanego pęczku natki z pietruszki, pozostałą ilość sosu pieczarkowego. Na wierzchu posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Zapiekankę posypać resztą natki z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinyparmezanem. Połóż drugą warstwę i znowu polej ją sosem, a potem posyp serem. Układaj kolejne warstwy, aż do wyczerpania bakłażana. Wierzch dania polej sosem i posyp serem. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się zapiekanka składająca się z dwóch warstw bakłażana. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Włóż bakłażany na środkową półkę i piecz przez 15-20 minut
Niedzielny kucharzbananem 5. Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 6. Bezgutenowe ciastka owsiane z czekoladą 7. Gryczany placek z cukinią i szpinakiem 8. Placki z kalafiora 9. Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem I jeszcze moje subiektywne podsumowanie, chociaż przyznam wybieranie ulubionych wśród swoich przepisów to jak wybieranie, które dziecko się lubi najbardziej:) Ale proszę, oto one, wybrane ( kolejność przypadkowa
Cooking for Emilypanini. Zapiekam kanapki na rumiano. Jeszcze ciepłe przekrawam na pół tworząc fajne trójkąciki. Dodaję ketchup, w moim przypadku jest to łagodna wersja, ponieważ ser i papryka mają już dość wyrazisty smak. Na koniec mocuję na zapiekance z pomocą wykałaczek pomidorki koktajlowe. I mamy gotowe kanapki z owczym serem i warzywami
Kuchnia co dniaKochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2 cebule 500g mięsa mielonego 100g sera camembert 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 12% 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę
Szefowa kuchniwłączyć innych domowników i tworzyć razem domowe kanapki do zapiekania. Tak tworzą się przyjemności w kuchni, a każdy może wyczarować swoją ulubioną wersję kanapki. Zapiekanki przygotowuję na kilka sposobów: z serami pleśniowymi, pomidorkami koktajlowymi, papryką, cukinią, salami, oliwkami, nawet anchois. Smakują wyśmienicie z marynowanymi ogórkami czy sezonowymi zielonymi szparagami lub kurkami. Każda wersja smakuje
Zasmakuj KuchniTęsknicie za grzankami z serem? Mam dla was super alternatywę! Zapiekanki z pieczarkami. Są bardzo sycące i pyszne. około 8 małych pieczarek pół cebuli jajko pieprz sól do smaku Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę. Gdy zrobi się szklista dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem
Dieta bez mlekaartykuł wymowny. A w piekarniku zapiekanka. Prosta, wręcz banalna, a jakże przepyszna. Ważny jest dodatek tymianku i wina. Do tego miękka mozzarella i zapiekanka cieszy podniebienia. Składniki: 8 średnich ziemniaków 200g boczku 100g sera mozzarella 100g tartego sera 200g śmietany 22% 50-60ml białego wina 1 cebula 2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Boczek pokroić(...)paski. Żaroodporne naczynie delikatnie natłuścić, wyłożyć połowę porcji ziemniaków, posypać połową sera i mozzarelli, wyłożyć resztę ziemniaków i na sam wierzch pozostałe sery. Zapiekać ok.20-25min w 180C. /przepis z bloga kuchniawzieleni.blogspot.com klik z moimi drobnymi zmianami/ Artykuł Zapiekanka ziemniaczna z boczkiem i mozzarellą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaNiedawno po praz pierwszy robiłam calzone. Jest to po prostu pizza w kształcie pieroga. Do calzone wykorzystuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy . Do środka
Monia miesza i gotujePyszna propozycja na obiad lub na kolację, wystarczy wstawić do piekarnika i robi się sama. Potrzebujemy ugotowany ryż, ser, pomidory, cebulę, włoszczyznę w słupkach, ser feta
chleba naszegoDziś mam dla Was pyszną i bardzo prostą propozycję obiadową. Wystarczą ziemniaki, brokuły i Ser Koryciński, który po zapieczeniu smakuje równie genialnie jak świeży. U mnie
Cynamonowe szczęścieTo przepyszne danie na obiad lub na kolację :) Robi się szybko, a efekt kulinarny jest niesamowity... Pachnie cały dom i wszyscy chcą od razu skosztować
chleba naszegociasto 2 szkl mąki pszennej lub mieszanej z razową 2:1 200 g masła pół łyżeczki soli 2 jajka nadzienie 1 brokuł 250 g twarogu 100
Gotowanie jest łatweTłusty Czwartek, tłustym czwartkiem tymczasem ja zapraszam na domową pizzę. Tak jak wspominałam w poprzednim wpisie - ze słodkim mi nie po drodze. Poza tym sprawdźcie
Kuchnia po mojemu