półtwardo. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Polać kalafiora, a następnie posypać wymieszanymi serami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż zapiekanka się zarumieni. kalafior zapiekany w sosie musztardowym
O kuchni z uczuciemZielone naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną, smażoną cebulą i białym serem zaskoczą Was smakiem. Doskonałe jako danie główne jak i przekąska. Zdrowe i smaczne. Polecam
potrawyregionalneZielonego koloru na dworze coraz więcej, więc u mnie na talerzu też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna
Weekendy w domu i ogrodzieOd dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakaron z serem to smak mojego dzieciństwa. Ja jednak troszkę go ulepszyłam, bo dodałam trochę łakoci i zapiekłam. Takie danie bez zapiekania pamiętam jeszcze z przedszkola
O kuchni z uczuciemSpanakopita Składniki na blachę 25 x 35 Na 6 porcji: 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 2 łyżki oliwy z oliwek
peggiwkuchniciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham Młynomag 1 jajko sól 1 łyżeczka cukru 125 g masła szczypta proszku do pieczenia nadzienie 400
Gotowanie jest łatwePolecam zapiekankę ziemniaczaną z gotowanymi jajkami i serem żółtym wędzonym
Ugotujmy Cośnaczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i obficie posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na ok 40 minut. Podajemy na ciepło. Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko posypać serem i wstawić do pieca
Kuchnia w czekoladzieZachciało mi się zapiekanki jak kiedyś z budki :) Kupiłam więc bagietkę i stworzyłam zapiekankę jak za starych czasów, tylko ser z polsoi smakował "trochę" inaczej ;p Składniki (dla 2 osób): - 1 długa bagietka, - ok 10 pieczarek, - 2 cebule, - olej do smażenia, - 1 paczka szpinaku mrożonego (liście), - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - opcjonalnie wegański ser. Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania szpinaku
Co na wege obiad?Przepis na to danie pochodzi z Włoch. Może nie dokładnie jak w poniższym przepisie ale od czego są eksperymenty w kuchni? ;-) Składniki: 2 bakłażany 1 szklanka
potrawyregionalneDziś miały być na obiad pieczone ziemniaki. Często je robię - pokrojone na części, upieczone w piekarniku i posypane pachnącymi ziołami. Ale patrząc na nie
potrawyregionalneKruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje
potrawyregionalneLasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 12
potrawyregionalne1,5 szkl mąki 150 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta suszonej papryki szczypta pieprzu nadzienie 400-500 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku
Gotowanie jest łatwe