sera. Czy może być coś lepszego? Miałam w czeluściach zamrażarki tortellini, które bardzo potrzebowały już zużycia więc wykombinowałam danie, które podbiło podniebienia domowników. Zapiekanki zawsze się sprawdzają a ta wyszła wyjątkowo smakowita. I wiadomo, im więcej sera tym lepiej, zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Tortellini zapiekane w sosie bolońskim (8 porcji) Składniki: 500 g świeżego
karmelowywcale nie jest oksymoron, zapiekanki mogą być odchudzone i to bez żadnej filozofii. :) Składniki: pieczywo razowe odtłuszczony ser żółty wędlina drobiowa świeża bazylia liść sałaty pomidory z solą morską i szczypiorkiem Skworcu Dla formalności. Zamiast białego pieczywa wybieramy ciemne pełnoziarniste. Zamiast smarować masłem pomijamy ten element. Zamiast salami kładziemy plasterek wędliny drobiowej. Zamiast pełnotłustego sera, wybieramy odtłuszczony. I do piekarnika(...)ser się rozpuści. Wykładamy na talerzyk obok liścia sałaty. Dekorujemy bazylią i posypujemy mieszanką: pomidory z solą morską i szczypiorkiem Skworcu. Zamiast ogromnej zapiekanki jemy 2 nieduże kanapeczki, a na koniec zagryzamy sałatą aby dostarczyć sobie chociaż troszkę warzywka. :) Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkinigdy wcześniej szparagów , tak i z beszamelem nie miałam w swojej kuchni do czynienia. Ten delikatny, biały sos doskonale pasuje do gotowanych warzyw, białych mięs jak i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Jest bardzo prosty do przygotowania, czego szczerze mówiąc się nie spodziewałam. Oto przepis ściągnięty z bloga Smaczny Kąsek . Składniki (na 400-500 ml sosu): 2 łyżki mąki 2 łyżki masła(...)zgęstnieje wyłączamy. Sos ma bardzo delikatny smak lecz jest dość ciężki. Nie należy więc przesadzać z jego spożyciem. Pysznie smakuje z żółtym serem, więc będzie stanowił dodatek idealny do wszelkiego rodzaju zapiekanek
Kuchnia po mojemuCykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne Z serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach aromatyzując danie wspaniałymi serami francuskimi, miodem oraz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest
Wino Francja KuchniaCykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne Z serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach aromatyzując danie wspaniałymi serami francuskimi, miodem oraz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest
Wino Francja KuchniaBardzo syta zapiekanka z makaronem spaghetti, mielonym mięsem i szpinakiem. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula ½ puszki kukurydzy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wody Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 150 g makaronu spaghetti 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 100 g żółtego sera(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę mięsa, sera oraz szpinaku. Tak samo robimy z drugą warstwą. Gotową zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20 minut
VioletoweKucharzeniezawsze z przyjściem Nowego Roku Panie się odchudzają, na czym bardzo mocno cierpią Panowie ( jak sami twierdzą )... Dlatego też dzisiaj prezentujemy pomysł na obiad z kuchni typowo męskiej, czyli zapiekankę. W męskiej kuchni oprócz tego, że ma być smacznie, musi być także prosto, a zarazem pożywnie, postanowiliśmy więc wykorzystać proste produkty, a całe danie oprzeć na ziemniakach i boczku. Zapraszamy(...)włoszczyzny i na końcu ziemniaki. Całość polewamy sosem i wstawiamy przykryte do piekarnika na 30 min. Pod koniec czasu, wedle uznania można posypać serem żółtym ( u nas bez ). Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest zostawić zapiekankę do ostygnięcia bez przykrycia na ok. 5 min. Dzięki temu nie będzie się rozpadała. Zapiekanka doskonale smakuje posypana kiełkami rzodkiewki lub w towarzystwie rukoli
Kuchnia od dwojgaPasta pieczarkowa z serem żółtym to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa lub farsz do zapiekanek, jajek, czy babeczek. Jej wygląd co prawda nie powala na kolana ale smak już tak. Jej kolejną zaleta jest to,że jest bardzo prosta i łatwa w wykonaniu. Polecam :) Składniki - 20 dkg pieczarek - 10 dkg sera żółtego - 1 jajko ugotowane na twardo - majonez - sól, pieprz
Kuchnia z widokiem na ogródniesamowicie dobre. Jeśli lubicie takie dania zapraszam także do przepisów: – bruschetta z pomidorami – bruschetta z gruszką i kozim serem – grzanki z fasolą – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 30 minut Składniki: – kilka kromek pieczywa typu bruschetta – kilka łyżek puree z dyni
nietylkopasta.plwyszlam z domu ,pozostawiając zapiekankę w piekarniku ,a jak wrócilam to piekarnik pusty i uśmiechnięte buzie zobaczylam ... ta fotka na górze to przed pieczeniem ,poki zdązylam zrobic fotki.... Ten zabawny pomysł ,wyszedł całkiem smakowicie .Dynia z kruszonka jest daniem lekkim i smacznym,a połącznie listków mięty z serem kozim ,daje same pyszności. 1 dynia 100 gr. ser kozi
w mojej kuchnioraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Makaron ponownie oprószamy pieprzem. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki i serów. Posypujemy pieprzem. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Na sam koniec wierzch zapiekanki posypujemy resztą bazylii. Świat Kobiety 101 przepisów
Smaki Na TalerzuDziś przedstawiam kolejną propozycję na doskonały dodatek d każdego dania głównego. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis(...)sprawdzić, nie żałuję Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down for English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą (4-6 porcji) Składniki: 250 g świeżego szpinaku 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone
karmelowykaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku Do przygotowania zapiekanki będziecie potrzebować: 0,5 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g) 1,5 szklanki wody 1 czerwoną paprykę 1 pomidora 1 cebulę 1 ząbek czosnku 4 średnie marchewki (lub 2 duże) 1/2 puszki kukurydzy konserwowej kawałek ulubionego sera żółtego (opcjonalnie) przyprawy: sól (u mnie himalajska), pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, słodka(...)chwilę wszystko dusimy. 8. Tak przygotowane warzywa, mieszamy z ugotowaną kaszą i doprawiamy według uznania. 9. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym. Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy. 10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut. 11. Gotową zapiekankę wyciągamy
Okiem Blondynki by McBlondiprzygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż w równej warstwie 1/3 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 pieczarek i następnie 1/3 mozzarelli lub innego sera. Powtórz te czynności kolejne dwa razy i posyp całość parmezanem. Przykryj zapiekankę folią aluminiową (matową stroną do góry) pozostawiając lufcik z brzegu na ujście pary i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, na ostatnie 10 minut zdejmij
karmelowyjednak nie umiem od niego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze(...)zdejmij z palnika. W kubku wymieszaj gorącą przegotowaną wodę ze śmietaną. Wlej do garnka i wymieszaj. Dodaj kostkę serka topionego. Wstaw na mały gaz. Mieszając drewnianą łyżką, rozdrabniaj ser, aż całkiem się rozpuści i sos będzie gładki. Doprowadź przy tym do zagotowania sosu. Rozpadnięcie serka trwa dobrych kilka minut. Dodaj przyprawy w ilości wg uznania. Pamiętaj, że ser topiony
Anioszek w kuchni