Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól(...)rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Zapiekankę najlepiej podawać delikatnie ostygniętą- lepiej się trzyma :D Smacznego
MarciochaKucharzyThe post Zapiekanka z cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeDzisiaj słynne zapiekanki- postaram się by były jak z budki :) Rewelacyjne na kolację, małe party czy też "na ząb" Zapraszam : Farsz: 200 gr -Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach ok 150 gr -Ser zloty- starty szczypiorek Pieprz(...)Mieszamy w misce- nakladamy na bulke lub bagietke. Posypujemy jeszcze startym serem. Wkladamy do nagrzanego piekarnika ( funkcja grillowania) na 180 C na ok 5 min. Zapiekanki powinny byc jak z budki Smacznego
Smaki Edytynaczyniu do zapiekania. Pomidora pokroić w ósemki i ułożyć między kiełbaskami. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym doprawić solą i wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, a następnie posypać serem i ponownie zapiec do rozpuszczenia się sera. chorizo zapiekane z pomidorami
O kuchni z uczuciemChodziła za mną … chodziła … i wychodziła! Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową. Fantastyczne kruche ciasto
Ostra na Słodkonajlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na zapiekankę: 400 g makaronu świedrki Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 350 g sera mascarpone 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 duże garście jarmużu, z wyciętymi grubszymi łodygami i posiekany Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw
karmelowykomentarze padły, kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy. Po tych ochach i achach, nie ulega wątpliwości, że danie to pojawi się na kuchennym stole częściej :) Za przepis dziękuję Monique:) Zapiekanka z brokułem ( porcja rodzinna): fot. Izabela Magdalena 1 makaron - kolanka lub świderki - ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu 1-2 paczki sosu grzybowego lub pieczarkowego rozprowadzić w wodzie(...)możecie go jeszcze doprawić solą ziołową lub pieprzem), - przysmażone pomidory z cebulą i pieczarkami, - ugotowany i podzielony na cząstki brokuł, - pietruszka, - całość posypać żółtym serem. Pamiętajcie proszę o tym, że warzywa lub sosy można do zapiekanek doprawiać bardziej szczodrą ręką. Dobrze doprawiony sos czy też cebula, pomidory i pieczarki dodadzą smaku "nijakiemu" z natury makaronowi. I dzięki temu uzyskacie idealną
Kuchnia smakówDziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą. Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej 2 średnie cebule olej do smażenia sól Sos: 1 łyżka klarowanego masła 2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista) ok. 1,5 szklanki wody(...)jeszcze wody. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190 o C około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się. Podawać z surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitresztek które zostały w lodówce. Tym sposobem wykorzystałam makaron i ryz ugotowany. Powstała lekka i smaczna zapiekanka z warzywami. 2 marchewki 1 cukinia młoda 200 g fasolki szparagowej 1 szklanka ugotowanego ryżu 100 g ugotowanego makaronu 1/2 pęczka koperku 2 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki sos beszamelowy: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka(...)pokrojony koper, znowu sos, na to paski marchewki i cukinii, na to sos , fasolkę i resztę cukinii i marchewki. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, przykrywam folią aluminiową i zapiekam 35-40 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem i wstawiam ponownie aż ser się rozpuści. Posypuję natką przed podaniem
wesoła kuchniaforemkach i podaje w kebabach na całym świecie. Zapiekanka jest pyszna dla tego przygotowałam ją w domu. Wyszła równie smaczna jak ta kupna. Polecam również obejrzeć filmik. SKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 500 g gotowych frytek 1 łyżka przyprawy do kebaba, gyrosa lub grilla 200 g sera żółtego goudy kilka papryk konserwowych 1 mała puszka(...)naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut. Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy na niej sałatkę i polewamy po wierzchu resztą sosu czosnkowego i ketchupem. Podajemy od razy jeszcze ciepłą
Kulinarne Fantazje MarioliGrzanki z chorizo, czyli tradycyjną kiełbasą hiszpańską i mozzarellą to doskonałe połączenie na pyszne śniadanie. Zapiekanki sprawdzą się również na każdej imprezie a ich smak doceni każdy gość :) Składniki na 2 porcje: 2 bułki 16 plasterków kiełbasy chorizo 4 plastry sera mozzarella 6 czarnych oliwek (bez pestek) 2 szczypty ostrej papryki 1 łyżka startego parmezanu masło Przygotowanie: Bułki przekrawamy(...)smarujemy masłem. Na każdej grzance kładziemy plaster mozzarelli. Oliwki kroimy w krążki a kiełbasę obieramy i kroimy w plasterki - rozkładamy na ser. Całość posypujemy papryką i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 7 minut - opcja grill 220 stopni. Gotowe zapiekanki posypujemy parmezanem i podajemy z ulubionym sosem. Uwaga: Jeżeli grzanki podajemy w formie przekąski to każdą bułkę kroimy na 4 części (przed
Alutka-Gotujemąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu ułożyłem plastry boczku. Całość zalałem mieszaniną jajeczno-śmietanową. Piekłem 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Zapiekankę podałem posypaną posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenpatelnię, dobrze doprawić i podać z makaronem -"czary mary" w 15 minut dnie gotowe! Makaron to świetna baza różnorodnych zapiekanek. Nie znam osoby, która nie lubiłaby Lasagne - klasycznej zapiekanej z mięsem, pomidorami, beszamelem i serem czy też Paccheri (grube rurki) nadziewane pysznym farszem. Makaron to sposób na szybki posiłek jak i wystawne przyjęcie. Dobry
Gotuj Sam!