kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku Do przygotowania zapiekanki będziecie potrzebować: 0,5 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g) 1,5 szklanki wody 1 czerwoną paprykę 1 pomidora 1 cebulę 1 ząbek czosnku 4 średnie marchewki (lub 2 duże) 1/2 puszki kukurydzy konserwowej kawałek ulubionego sera żółtego (opcjonalnie) przyprawy: sól (u mnie himalajska), pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, słodka(...)chwilę wszystko dusimy. 8. Tak przygotowane warzywa, mieszamy z ugotowaną kaszą i doprawiamy według uznania. 9. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym. Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy. 10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut. 11. Gotową zapiekankę wyciągamy
Okiem Blondynki by McBlondiprzygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż w równej warstwie 1/3 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 pieczarek i następnie 1/3 mozzarelli lub innego sera. Powtórz te czynności kolejne dwa razy i posyp całość parmezanem. Przykryj zapiekankę folią aluminiową (matową stroną do góry) pozostawiając lufcik z brzegu na ujście pary i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, na ostatnie 10 minut zdejmij
karmelowyjednak nie umiem od niego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze(...)zdejmij z palnika. W kubku wymieszaj gorącą przegotowaną wodę ze śmietaną. Wlej do garnka i wymieszaj. Dodaj kostkę serka topionego. Wstaw na mały gaz. Mieszając drewnianą łyżką, rozdrabniaj ser, aż całkiem się rozpuści i sos będzie gładki. Doprowadź przy tym do zagotowania sosu. Rozpadnięcie serka trwa dobrych kilka minut. Dodaj przyprawy w ilości wg uznania. Pamiętaj, że ser topiony
Anioszek w kuchnizapiekanka. Jedna z nielicznych potraw, która lepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień. Czas wykonania: 1h 15 min Ilość porcji: 6 Składniki: 500 g ziemniaków 300 g kiełbasy 1 duża czerwona cebula 200 g pieczarek 1 mała zielona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju (do smarowania) Sos: 200 g sera żółtego(...)polać sosem i piec 40-50 minut w 180 stopniach (do czasu, aż ser się zarumieni). Krok po kroku: 1. Ugotować i pokroić ziemniaki 2. Pokroić kiełbasę, cebulę, pieczarki i paprykę 3. Podsmażyć wszystkie składniki na zapiekankę 4. Przygotować sos 5. Przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego i polać wszystko sosem
KuchniaWeDwoje.plBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz(...)energicznie mieszając, żeby nie utworzyła się wielka klucha. Następnie wlej bulion i nadal mieszaj. Gdy sos będzie gęsty i jednolity dodaj starty ser. Gdy ser się rozpuści sos będzie gotowy. Sosem polewamy powierzchnię zapiekanki i wkładamy do pieca na kolejne 10-20 minut, aby sos się przyrumienił
Smakowity Blog KulinarnyPonownie coś dla zwolenników włoskich smaków. Tym razem zapiekanka z dużą ilością bakłażana. U mnie na zapiekance pojawiła się mozzarella, ale spokojnie można ją zastąpić żółtym serem w dowolnej ilości. SKŁADNIKI 3-4 bakłażany 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula oliwa 2 czerwone papryki 2 duże pory (lub 4 małe) 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 kulka(...)ser świeża bazylia i oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody można dodać 1/4 cukinii PRZYGOTOWANIE Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plastry, po czym podsmażyć z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną oleju (z olejem nie należy przesadzać, bo bakłażan nam go wchłonie i zapiekanka zrobi
Passions hobbies lifeWyjąć mięso z sosu i włożyć do żaroodpornego naczynia. Na mięso rozłożyć marchew i kalarepę. Do sosu dodać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko do żaroodpornego naczynia. Zapiekanie – piekarnik nagrzać do 220 C i zapiekać zapiekankę 15 minut. Podawać z ugotowanym makronem. Dla mnie pycha
Kuchnia PokoleńDzisiaj przepis dla tych, którzy niekoniecznie lubią gotować, ale lubią dobrze zjeść. Zapewniam, że przy tej zapiekance nie napracujecie się, a będzie pyszna i zdrowa. Parę rzeczy trzeba jednak przygotować. Ugotować makaron, wyrobić mięso, uformować klopsiki. Potem chwilę obgotować je w sosie, żeby zmniejszyć ryzyko rozpadnięcia się podczas mieszania z makaronem. Dzięki temu klopsiki są delikatne, a nie suche(...)Gotować kolejne 5 minut. Następnie delikatnie wymieszać sos z odcedzonym makaronem. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania posmarowanego niewielką ilością oleju. Posypać bazylią i startym serem. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną świeżymi ziołami. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z sosem winegret. Smacznego! * Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego, które było zapakowane na tacce z takim
Pełny talerzLiczba porcji: 2 duże Pokoleniu X, a częściowo również generacji Y, czyli ludziom pamiętającym koniec lat 80 i początek 90. ubiegłego wieku, zapiekanka kojarzy się z długą jak wagon bagietką przekrojoną na pół, posypaną pieczarkami i tartym serem, zapieczona na złoto. To wersja podstawowa. Kombinacje na bogato zawierały dodatki w postaci szybki, czy salami. W Wielkiej Brytanii zapiekanka z automatu
Niedzielny kucharzCzytaj dalej ZAPIEKANKA MAC AND CHEESE ZE SŁOIKA Klasyczne danie amerykańskiej kuchni, łatwe, szybkie i przyjemne:) Składniki każdy znajdzie w spiżarni. Wystarczy ser, makaron i mleko. Czytaj dalej CASSEROLE ZE SŁOIKA Z RYŻEM, INDYKIEM I BROKUŁEM Prosta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie. Czytaj dalej Artykuł Hity
Niedzielny kucharzzrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 większa cukinia 2 figi 120 g koziego sera
Oryginalny smakmakaron i koniec. Zamiast pasty mówimy czasem kluski. Pasta jest do butów:) Zapiekanka makaronowa Inaczej jest w Stanach, gdzie, tak jak we Włoszech, występuje wyraźny podział na pasty i macaroni, który stanowi podstawę narodowego, bardzo popularnego dania mac&cheese, czyli macaroni and cheese, czyli makaronu z serem. To niezwykle proste danie, czasem robione na szybko poprzez wymieszanie ugotowanych kolanek(...)szybkich do zrobienia i my potwierdzamy, że tak właśnie jest. Makaron z serem jest daniem prościutkim a przy tym bardzo smacznym i pożywnym. Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie życie zapiekliśmy mac&cheese w słoikach. Naszym zdaniem słoik jest absolutnie kapitalnym naczyniem do robienia zapiekanek, można go zamknąć i zabrać do pracy. Nie trzeba kroić zapiekanki, wyciągać z naczynia
Niedzielny kucharzdobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać. Piec ok 1/2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem. Podawać posypane świeżą natką pietruszki
Czerwień i błękitsól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany gęstej 18% szczypta gałki do smaku sól do smaku szczypiorek cienki do posypania Sposób przygotowania: Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki. Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy(...)Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu
Wanilia i Kardamonu00b0C piekarnika na 30 minut. Gotowe! "]} Bardzo lubię połączenie makaronu i zapiekanego sera. Zwłaszcza kiedy w grę wchodzi aromatyczny sos i sporo ziół. W tym przepisie znajdziecie również mięso mielone i warzywa, a całość tworzy smaczny i pożywny posiłek. W sam raz na rodzinny obiad. Sprawdźcie sami! Zapiekanka makaronowa z cukinią Składniki 300g makaronu penne 300g mięsa mielonego 250ml przecieru(...)masłem formy wkładamy połowę makaronu, zalewamy połową sosu miesno-warzywnego i posypujemy połową mozzarelli i tartego sera. Czynność powtarzamy, następnie wkładamy formę do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/zapiekanka-makaronowa-cukinia/ Artykuł Zapiekanka makaronowa z cukinią pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchni