Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM
W kuchennym oknie EwyOstatnio mam ciężki okres, sporo obowiązków (ale to już standard), dodatkowo sesja, która ma destrukcyjny na mnie wpływ. A moje odżywanie woła o pomstę do nieba
Fabryka pomysłówcebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 100 g ostrego sera żółtego np. cheddar 50 g sera pleśniowego blue 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka ulubionej ziołowej przyprawy do zapiekanek ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu do smaku Szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200*c Ciasto francuskie rozwinąć(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać jogurt lub śmietanę, doprawić solą i ziołami oraz szczyptą mielonej gałki i pieprzu do smaku, całość dobrze wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wyłożyć nadzienie z cukinii i cebuli, wylać masę jajeczno-serową, dobrze rozprowadzić, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki i plasterki
Wanilia i Kardamonpotem do pracy :) Zapiekanka ziemniaczana z warzywami. (4-5 osób) Składniki : 1 kg ziemniaków 1 duża słodka papryka 1 duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy(...)zabraknie Wam ziemniaków to nie problem, bo może to być ostatnia warstwa. Na wszystko ścieramy sporo żółtego sera i posypujemy oregano. Na ser układamy pozostałe plasterki szalotki i np. oliwki lub cokolwiek innego co lubicie :) Wstawimy zapiekankę na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. To wszystko podajemy i polewamy np. ketchupem, sosem chili lub czosnkowym, co kto woli
vegetaniepomidorowego (passaty) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól i pieprz ½ łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano szczypta cukru kilka listków świeżej bazylii Dodatkowo: 200 g sera mozzarella w kulce Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę , sól i miksujemy. Dodajemy 1 łyżkę roztopionego masła lub oleju i jeszcze raz mieszamy. Resztę tłuszczu wykorzystujemy(...)układamy naleśniki (jeden obok drugiego), zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 minut. Po tym czasie wierzch zapiekanki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy 3-4 minuty do momentu aż ser całkowicie się rozpuści. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama GotujeMagda Kremowa w środku, chrupiąca z wierzchu i pełna smaku – taka jest właśnie ta zapiekanka. Znajdziemy w niej chrupiące kawałki boczku, intensywny smak dojrzewającej szynki i ciągnący się ser. Jest to sycąca, szybka i prosta w wykonaniu propozycja na obiad – na pewno posmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki(...)rozpuszczenia sera. Odstawiamy na chwilę. Wstawiamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy kokilki do zapiekania. Do rzeczy na patelni lub do dużej miski, gdzie wszystko dobrze wymieszamy, dodajemy wszystkie składniki – podsmażony boczek z cebulą i pieczarkami, makaron, pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką, sos – mieszamy i przekładamy do naczyń do zapiekania. Z wierzchu każdą zapiekankę posypujemy łyżką bułki tartej
Smaczna StronaTort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego warzywna pierzynka pokryta serem żółtym. Całość skomponowana tak, żeby nie rozwalała się przy krojeniu, a ponadto wszystko dobrze doprawione, pachnące i bardzo smaczne! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Warstwa makaronowa: 1 op. makaronu
Kto ugości moich gości?łyżek mleka 5 łyżek śmietanki kremówki 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor(...)gładkie puree z mlekiem i śmietanką. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki masła i posyp tarkowanym serem. Całość wstaw na około 30 min do nagrzanego do 200°C piekarnika. Smacznego :) Inspiracja: przepisy-biedronka linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnilaskowego. Otwory te powstają w procesie dojrzewania, kiedy to w masie serowej wytwarzany jest dwutlenek węgla. To jemu też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych. Porcja dla 2osób Składniki: 2 filety z kurczaka 7-8 średnich pieczarek majonez keczup
My simple kitchenzapiekanka to dobry sposób na zużycie wędlin zalegających w lodówce. Składniki: 250 g makaronu świderki 250 g wędliny (kiełbasy, szynki, boczku itp.) garść oliwek zielonych papryka czerwona puszka kukurydzy 200 ml jogurtu jajko 150 g sera żółtego papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i wędlinę kroimy
e-PrzepisyKulinarneSmaczna zapiekanka makaronowa, z tegorocznym zielonym groszkiem. Składniki: 300-350 g makaronu kokardki 250 g sera żółtego 2 jajka 300 ml kwaśnej śmietany gałka muszkatołowa 200 g zielonego groszku 150 g szynki sól i pieprz margaryna Wykonanie: Makaron ugotować al-dente. W międzyczasie wymieszać śmietanę, starty ser, jajka- dodając odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Szynkę pokroić w drobną kostkę
Tradycyjna KuchniaKlasyczna włoska zapiekanka pochodząca z Neapolu, w której skład wchodzą przesmażone wcześniej bakłażany, sery mozarella i parmezan oraz aromatyczny sos pomidorowy. Jak wiele włoskich dań, potrawa ta ma również wiele regionalnych odmian. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 kulki sera mozarella 100 g parmezanu mała cebula sól, pieprz 500 g passaty pomidorowej świeża bazylia oliwa Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry
wyzwania kuchennedodajemy go do makaronu. Makaron z boczkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy całym sosem serowym i lekko mieszamy. Danie posypujemy resztą sera i zapiekamy około 15-20 minut aż wierzch się zarumieni. Zapiekankę podajemy ciepłą posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem
Kulinarne Fantazje Marioliobiad. Można dodać ulubione składniki, podsmażone wcześniej mięso. U mnie wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca. Miłego dnia Składniki na zapiekankę: 9-10 małych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku 80 g sera feta 2 ząbki czosnku mała czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy Składniki na sos: 2 jajka 100 g śmietanki
Kukuleczkiziemniaki wykładamy śmietanę, a wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg z funkcją grilla, żeby ser ładnie się zarumienił). Wyciągamy i pozostawiamy na 20 minut, aby zapiekanka "odpoczęła". 3. Zapiekankę kroimy na 6 równych części, przekładamy na talerze. Podajemy ze śmietaną. Smacznego
My Culinary ArtSzukasz pomysłu na danie z kalafiorem?? Polecam super zapiekankę ! Składniki: 1 szklanka ryżu, 1 kalafior (średni), 10 dag żółtego sera, sól do smaku, majeranek do smaku, koperek, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ryż ugotować i odstawić. Ugotować również kalafior w osolonej i lekko posłodzonej wodzie i podzielić na różyczki. Wymieszać ryż z kalafiorem, żółtym serem, przyprawami do smaku. Przełożyć do naczynia
Tradycyjna Kuchniaprzejrzewać. Pomysł na zagospodarowanie nadwyżek chodził mi po głowie, a że upał nieco zelżał i moje szare komórki podjęły normalną pracę, więc wymyśliłam sobie zapiekankę. Mało mięsa, dużo warzyw, makaron w kształcie o dziwnej nazwie, ser i zioła prowansalskie. PYCHA! Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyobiad , ale miałam ochotę na coś z brokułami poszperałam z narzeczonym w sieci i znaleźliśmy prosty przepis na zapiekankę :) oryginalny przepis tutaj zapiekanka . składniki 12 sztuk ziemniaków 1 paczka mrożonych brokułów 1 opakowanie sera feta 2 łyżki startego twardego sera żółtego 4 łyżki oliwy z oliwek bazylia, zioła prowansalskie, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków, pieprz Ziemniaki gotujemy. Następnie kroimy
Cukier&PuderZapraszam i polecam : Tutaj znajdziesz przepis na tapas Tapas III Łosoś z serem Wrapowe ślimaczki Sałatka ziemniaczana Kurczaczki goujons Serowe twistery Kiełbaski twist Zapiekanki Sałatka krabowa z sosem koperkowym Polecam i życzę smacznego
Smaki EdytyMięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę. Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski, bo zapach
bastalena