Hamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj
CoolinarniePLpierwsze pomidorki koktajlowe. Z takeigo przechadzania się po ogrodzie powstał ostatnio gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorkami, do którego dodałam jeszcze ser feta i trochę suszonych pomidorów. Chociaż placek to nie do końca właściwa nazwa, raczej zapiekanka:) Zjedliśmy ją z sosem jogurtowym. Ten post jest automatyczny, to znaczy napisałam go w zeszłym tygodniu, teraz się automaczynie opublikował(...)oliwy) 100 szpinaku ok 10 pomidorków koktajlowych, 10 pomidorów suszonych 1 cukinia, 1 cebula garść bazylii można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną 150 g sera feta do podania sos na bazie jogurtu Instructions W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto na 20 minut. Cebulę posiekać
Cooking for Emilygotowym daniem ze słoika. Dzisiaj w zapiekance wykorzystałam bigos firmy PAMAPOL . Danie jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 500 g bigosu ze słoika PAMAPOL 1 duża cebula 2 łyżki masła około 500g ugotowanych w całości ziemniaków 1 szklanka startego żółtego sera 3 jajka sól, pieprz, szczypta chili(...)polewamy cebulką i wykładamy bigos.Przykrywamy drugą warstwą pokrojonych ziemniaków i oprószamy pieprzem.Jajka roztrzepujemy i lekko solimy.Polewamy zapiekankę.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie i posypujemy startym żółtym serem.Pieczemy jeszcze około 8 minut aż ser się lekko podpiecze. Podajemy z dowolnym sosem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikromki bułki paryskiej dwudniowej skropić trochę wodą, posmarować pędzelkiem maczanym w oleju czosnkowym na kromkę nakładać pieczarki, salami, plastry sera żółtego, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 20 minut, podać z sosem jaki się lubi - zapiekanki na szybko często robię wykorzystując bułkę paryską nie pierwszej świeżości lub inne starsze pieczywo, dodatki też wykorzystuję jakie
W Mojej Kuchni LubięGrecy wyrabiają mieszankę obu wyżej wymienionych serów to zawsze z przewagą owczego; okres dojrzewania sera to co najmniej 3 miesiące; ser kruchy, który bardzo dobrze sprawdza się w wysokich temperaturach (szybko się topi), można go swobodnie dodawać do zapiekanek makaronowych lub faszerowania warzyw, np. papryk, bakłażanów, cukinii, które następnie zapiekamy w piecu; idealny dodatek do sałatek (słynna sałatka grecka składająca
Zasmakuj KuchniKalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku. Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu
Kuchnia Ellienajlepsza ? Wiadomo, z masłem i bułką tartą. Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponujemy przepis na zapiekankę fasolową. Składniki 400 g zielonej fasolki szparagowej 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g wędzonego, przerośniętego boczku 4 łyżki bulionu mięsnego 40 g masła 200 g sera gouda 2 pomidory sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka suszonego cząbru masło do formy Przygotowanie(...)smaku solą, pieprzem i cząbrem. Nieco przestudziłem. Żaroodporną formę wysmarowałem masłem. Na tarce starłem ser, wymieszałem ze składnikami na patelni i przełożyłem całość do formy. Pomidory umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem pestki. Tak przygotowane pomidory pokroiłem w cienkie paski i rozłożyłem na zapiekance. Całość posypałem delikatnie solą i pieprzem. Ułożyłem na wierzchu cieniutkie płatki pozostałego masła i wstawiłem do piekarnika
R'n'G Kitchenskładniki: makaron lasagne (na ok. cztery warstwy) ok. 600 g młodych cukinii (ja zużyłam 2 szt.) 200 g boczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 g żółtego sera sól, pieprz wykonanie: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy aż, cebula zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)czas mieszając, aż mleko się zredukuje i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. wykonanie zapiekanki: Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu. Układamy warstwę makaronu, kilka plastrów cukinii, trochę boczku z cebulą. Następnie trochę sosu i ścieramy trochę sera. Układamy kolejna warstwę makaronu, cukinii, boczku z cebulą, sos oraz ser i powtarzamy tak do wyczerpania się składników
Domowy Smak JedzeniaProsta, apetyczna i zdrowa zapiekanka z kaszy kukurydzianej z dodatkiem brokuła. Kasza kukurydziana na dobre zagościła w mojej kuchni . Po pierwsze bardzo ją lubię , a po drugie można z niej przygotować wiele smacznych , pożywnych posiłków. Popularna polenta z kaszy kukurydzianej to tradycyjne, bardzo popularne danie włosk(...)starty parmezan. -Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i zapiekać kilkanaście minut/ do rozpuszczenia się serów/. - W lekko osolonej wodzie ugotować brokuł / podzielony na różyczki/, odcedzić i ułożyć na wierzchu zapiekanki. - Przed podaniem wstawić na moment do piekarnika , można delikatnie skropić świeżą oliwą
Zakamarki mojej kuchniwtorków , czwartków..itp. Uwielbiam soboty i niedziele – niestety, tego co dobre zawsze najmniej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do potrawy , to banalnie prosta zapiekanka , która, jak to z tego typu daniami bywa , najbardziej smakuje, odgrzana następnego dnia . Polecam , jeśli nie macie czasu na codzienne gotowanie, a mimo wszystko chcecie smacznie zjeść " class="wp-smiley(...)warto podłożyć folię także pod spód , gdyż często sok z warzyw kipi i brzydko się przypala . Po upływie tego czasu ,ścieramy ser, na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jogurtem greckim , następnie smarujemy nim wierzch podpieczonej zapiekanki i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-20 minut już bez przykrywania , aż wierzch apetycznie się zrumieni . Najlepiej kroić jak już troszkę
Ogrodnik w podróżycebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego zera 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku liście bazylii do posypania gotowej zapiekanki Przygotowanie: Makaron ugotować al dente (2 minuty krócej niż na opakowaniu) w osolonym wrzątku. Odcedzić. Seler naciowy pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę(...)ognia. Wymieszać makaron z sosem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (25x25cm), wymieszać z mozzarelkami i oliwkami. Posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, aż makaron się zarumieni. Podawać zapiekankę z listkami świeżej bazylii. Partnerem wpisu jest marka Cirio
Kulinarne Inspiracjenaturalny. Dopraw do smaku pieprzem i granulowanym czosnkiem. Wymieszaj. Soli nie radzę dodawać do sosu, ponieważ ser feta jest dość słony. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem. Smacznego! Może zaciekawią Cię również inne przepisy z brokułami : Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami Tarta z ciasta francuskiego
Kulinarne PrzebojeOpis: Tarta to świetna opcja na ciekawy obiad lub wystawną kolację. Najlepsza jest na kruchym spodzie. Możemy podawać ją na słodko i słono. Ja jednak zdecydowałam
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzyprawami i smażymy aż mięso przestanie być różowe. Doprawmy mocniej, bo gdy dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :) Zciągamy z gazu. Ugotowany makaron odcedzamy. Do mięsa dodajemy makaron, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki- dużo pietruszki. Mieszamy wszystko. Na wierzch posypujemy ser. Patelnię stawiamy na gaz i "pieczemy" :) do rozpuszczenia sera- około 2-3 min. Obiad gotowy. Smacznego
Smaki Edytydowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, wołowego i drobiowego, a mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem. Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut). Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę. Mięso i beszamel należy dobrze
Gospodyni Miejska