zapiekanka z serem - 4054 przepisów (strona:108/271)

Zapiekanka drwala 459

Mimo wszystko warto spróbować ;-) Tym bardziej, że zapiekankę można przygotować częściowo lub w całości już dzień wcześniej, a na następny skończyć bądź podgrzać. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI Na zapiekankę 800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych) 1 kalafior 1 duża pierś z kurczaka 200 g pieczarek 1 cebula 1 kulka mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, przyprawa do ziemniaków(...)szklanka mleka 2-3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 85 g sera żółtego WYKONANIE Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie ostudzić i obrać. Większość ziemniaków pokroić w nieregularną kostkę, zaś 2-3pokroić w talarki (będą ułożone na samej górze zapiekanki). Tak przygotowane ziemniaki skropić oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków (jeżeli takiej

Passions hobbies life
Najlepsze i najprostsze domowe zapiekanki 982

Wszyscy kochamy zapiekanki. A jakie są najlepsze? Otóż najsmaczniejsze zapiekanki to najprostsze zapiekanki! Bez zbędnych dodatków. Wystarczy bagietka, masło lub coś do smarowania pieczywa, jakakolwiek wędlina pokrojona w małe kawałeczki, starte pieczarki i żółty ser. Co ciekawe - wiele razy zdarzyło mi się, by gość pytał, jak to robię, że pieczarki tak dobrze smakują. Moja odpowiedź często wywołuje zdziwienie, ponieważ

Mojewlasne.pl
Zapiekany szpinak. Izrael 155

zapiekanke przygotowałam kilka miesiecy temu, kiedy nie było jeszcze takich upałów Składniki: 1 kg szpinaku (ja wzięłam świeży i porcja zapiekanki była ogromna) 2 pęczki koperku 250 g twarożku 4 jajka 2 łyżki mąki 150 g sera owczego 150 g goudy 150 g żółtego sera o dużej zawartości tłuszczu sól, pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od umycia szpinaku i jego ugotowania. Jeżeli

Szybko Tanio Smacznie
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 358

smaków, ale przecież od czegoś trzeba zacząć, prawda? Na pierwszy ogień poszedł börek, czyli coś w rodzaju zapiekanki z ciastem filo w roli głównej. Smaki bardzo zwyczajne, takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie(...)górę rozsypać ser żółty, przykryć wystającymi paskami ciasta i zalać całość resztą sosu mlecznego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez około pół godziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta. Na blogu Ewy znajdziecie zdjęcia, które Ewa zrobiła podczas przygotowywania börka    >klik!< Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa pizza 193

Domowa pizza a raczej zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Najważniejsze jest ciasto, natomiast dodatki dowolne, można do niej dać wszystko co się lubi. Składniki: ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 1łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 250 ml wody nadzienie: koncentrat pomidorowy 500 g pieczarek 1 cebula żółty ser - starty oliwki puszka tuńczyka

Mama Gotuje
ziemniaczano-marchewkowa zapiekanka z czubricą i przyprawą harrisa... 234

polać gęstą śmietaną 18 % po wierzchu kawałki sera żółtego, użyłam królewski, w pojemniku rozdrabniacza zmiksować na drobno zmiksowany ser rozsypać na śmietanie, wyrównać wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 30 minut, zapiekankę nakładać ciut przestudzoną na talerz - zapiekanka jest syta, smaczna na obiad lub na kolację..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Penne zapiekane z cukinią 159

nawet on nagrzewa powietrze. Ale... wczoraj postanowiłam zrobić znaleziony w kalendarzu przepis na zapiekankę. Miałam akurat jedna dużą cukinię- dar od Mamy R.:-). i została ona przerobiona na zapiekankę idealną na letnie wieczory. Skonsumowana została na ławce przed domem, wszyscy twierdzili, że smakowała :-). Minusem była jedynie potrzeba użycia piekarnika - jak gorąco było w kuchni ufff. Penne ziemniaczane z cukinią(...)łyżki oliwy, soli, 2 łyżeczek ziół i jednej łyżeczki cukru. Mozzarellę utrzeć na tarce. Naczynie posmarować resztą oliwy, wyłożyć makaron na nim cukinię z cebulą. Polać sosem, posypać serem. zapiekać 15-20 minut (180 stopni) aż ser zacznie się złocić. Ja dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku do sosu i zwykłego sera żółtego na wierzch gdyż miałam za mało mozzarelli. Było

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka warzywna z brokułem, makaronem farfalle i mozzarellą 165

chodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk(...)dente, albo, jeśli ktoś woli - na miękko, wówczas ok. 15 minut Nagrzewamy piecyk do 180 stopni Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekanka warzywna z brokułem, makaronem farfalle i mozzarellą 201

chodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk(...)dente, albo, jeśli ktoś woli - na miękko, wówczas ok. 15 minut Nagrzewamy piecyk do 180 stopni Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekany pod beszamelem i serem bakłażan faszerowany mięsem z pieczarkami 157

Jednak tak naprawdę do zapiekania najwłaściwszy jest półtwardy grecki ser Haloum SKŁADNIKI na 2 osoby: 2 jednakowej wielości bakłażany 300 g mielonego mięsa - najlepiej pół

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron z ricottą, cytryną i bazylią 209

Składniki: 250 g makaronu kokardki; 250 g sera ricotta; 1 łyżeczka skórki startej z cytryny; 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny; 1/4 szklanki drobno posiekanych listków

Gospodyni Miejska
Menu sylwestrowe 404

nadzieję że wśród tych przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. Dania ciepłe: Zapiekanka Gyros  Zapiekanka meksykańska  Zapiekanka hawajska Zapiekanka ze szpinakiem Zapiekane muszle Polędwiczki z szałwią Polędwiczki z pieczarkami  Pierożki meksykańskie  Parówki z serem Samosa Dania zimne: Klopsiki w occie Roladki z bagietki  Roladki z tortilli Koreczki  Pieczarki marynowane  Pomidorki faszerowane Sałatka

Pobite gary Barbary
Tarta na grzankach 155

Łatwe Tanie Przepis na tartę na grzankach z jajkami, szynką i serem Tarta jest na tyle uniwersalna, że można przygotować ją na wiele sposobów. Do dyspozycji mamy nie tylko słodkie tarty, ale także te wytrawne. W tym przepisie przedstawię pomysł na zapiekankę w formie tarty, której spód stanowią grzanki. Przepis możemy […] Artykuł Tarta na grzankach pochodzi z serwisu Blog

PysiaGotuje.pl
Zapiekanka makaronowa z szynką 146

wtedy kolejny obiad macie z głowy! Zapiekanka po prostu!Dziś zrobiłam zapiekankę makaronową z szynką w sosie serowym. Zdjęcie nieładne, ale zapiekanka pyszna! SKŁADNIKI: 2 szkl. dowolnego ugotowanego makaronu 4 ugotowane jajka 20dag. szynki 20 dag.tartego sera 6-8 pomidorków chery 2 cebule sos serowy 1 łyżka masła WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, szynkę i pociętą w piórka

Kuchnia Beaty
Zapiekanka gyros z kurczaka 116

ciepło. Oczywiście jak już się zabrałem za taką wersję to się okazało, że niezbędne są pewne modyfikacje tego przepisu. Na przykład dodanie sera żółtego, który sprawi, że składniki się lepiej połączą a danie będzie bardziej sycące. Ta zapiekanka zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło niż kiedy wystygnie, na szczęście dobrze się odgrzewa w piekarniku czy mikrofali

Milion Smaków