Typowe danie kuchni szwajcarskiej. W oryginalnym przepisie używa się sera Appenzeller, ale z powodzeniem można go zastąpić ementalerem. Składniki 200 g makaronu drobnego ( ja użyłem gnocchi
R'n'G KitchenKolejny na mojej liście przepisów przypomniany smak z dzieciństwa. Takie zapiekanki jadłem wiele lat temu jako dziecko w Sosnowcu. Nie zapomniałem bardzo prostej, ale naprawdę dobrej kompozycji smaku - ser żółty i zwykła kiełbasa podana na świeżej, chrupiącej bagietce
Milion SmakówTosty z pieczarkami i serem, smaczne chrupiące, doskonałe i dla małych i dla dużych. U nas bardzo lubiane, szybkie w przygotowaniu i bardzo syte. Świetny sposób
Kuchnia z widokiem na ogródskładniki: dowolny makaron - 500-600 gramów pomidory 1-2 sztuki ser gouda - 150-200 gramów tłuszcz do formy kukurydza pieprz sól 4
w mojej kuchniCamembert to mój ulubiony i razem z brie jedyne z serów pleśniowych, które lubię. Doskonale smakuje na słodko jak i na słono. Lubię go w sałatkach, dodaje do zapiekanek, ale najpyszniejszy jest z grilla. składniki: 3 małe camemberty 3 plastry ananasa kiść różowych winogron Serek cammembert w wersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też
Monia miesza i gotujeKolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie sądzę, żeby moja wersja znacząco
Gotuj z MisiemDzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek(...)bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków. Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl Zachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku. Na pierwszy rzut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybko odgrzać. Taka odstana dużo lepiej się kroi i wyjmuje z foremki . Patent na szybki , jednogarnkowy obiad . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , z czymkolwiek nie zrobię zawsze szybko znikają . Amerykańska , zapiekanka swoją nazwę zawdzięcza makaronowi z sosem serowym, tak tradycyjnym w tamtym rejonie świata Doskonale pasuje do smażonego ,mięsa mielonego z zielonym słodkim groszkiem… mniam Składniki : 1 opakowanie dowolnego makaronu(...)bardzo wodnisty . Do gorącego sosu wrzucamy ser i nadal ciągle mieszając , gotujemy do momentu , aż ser połączy się z sosem . Odlewamy połowę sosu i odstawiamy , do reszty wrzucamy makaron i mieszamy . Sos może być gorący . Do wysmarowanej masłem , formy do zapiekanek wkładamy połowę makaronu , na niej układamy całe mięso mielone z groszkiem i przykrywamy resztą makaronu . Całość zalewamy pozostałym sosem
Ogrodnik w podróżyzapiekankę dawno temu. Ot zwykła zapiekanka :) teraz ten smak udoskonaliłam jeszcze ogórkiem kiszonym. Polecam na obiad lub sytą kolację.W tej wersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała :) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego około 20 ugotowanych ziemniaków 1 papryka czerwona 1 ogórek kiszony 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 g kapusty kiszonej 20 dag sera żółtego 1 jajko 50 ml śmietany(...)siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz
Kolorowy Przepisownikdania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-) 1 kg ziemniaków 3 cebule 300-400g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 250ml śmietanki 18% 1 brokuł 100g startego żółtego sera(...)smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem. 6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 30 stopni. 7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko
Szefowa kuchniSKŁADNIKI Zapiekanka 700 g ugotowanego makaronu np. świderki 400 g miąższu dyni 50 g pancetty 40 g startego parmezanu lub dowolnego żółtego sera 2 pory gałązki świeżego tymianku s ó l, pieprz oliwa z oliwek Beszamel 300 ml mleka 25 g masła 20 g m ą ki szczypta gałki muszkata ł owej(...)koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy letnie mleko. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową; gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Zapiekanka Dynię i pancettę kroimy w kostkę o boku 1 cm. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy pancettę i pory pokrojone w cienkie plasterki; doprawiamy solą
La grande e la piccola cuocaszybko, pomimo całkiem sporych rozmiarów. Polecam:) 400 g ulubionego makaronu 500 g piersi kurczaka 300 g pieczarek 1 por 2 małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Umyte i osuszone(...)startym serem żółtym, wykładamy resztę składników. W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając, gotujemy całość około 1-2 minuty. Następnie wlewamy mleko i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy go na koniec gałką muszkatołową, oraz solidną porcją soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy
Smaki Na Talerzujuż w niedzielę wieczorem . Zapiekanka , to dobry pomysł na obiad , można ją przygotować dzień wcześniej , gdyż odgrzana jest jeszcze smaczniejsza . Ta jest wyjątkowo prosta i do tego jedna z najsmaczniejszych jakie znam Składniki : 6 średnich ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1 średniej wielkości cebula 1 opakowanie jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia ( około(...)układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut . Najsmaczniejsza jest odgrzewana drugiego dnia , wtedy też łatwiej ją pokroić Smacznego ! Post Zapiekanka ” Boryny „ pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyświeżego szpinaku, śmietanki oraz mozzarelli, dzięki czemu zapiekanka jest bardzo kremowa i delikatna w smaku. Szczególnie przypadnie ona do gustu wielbicielom ryb, ponieważ znakomitym dodatkiem jest w niej wędzony łosoś, który w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem smakuje nieziemsko! Składniki: 400g makaronu kolanka ugotowanego al dente 500g świeżego szpinaku 2 kulki sera mozzarella startego na dużych oczkach 2 ząbki(...)zwiędnie i starci na objętości. Dodajemy ser, czosnek, gałkę, sól oraz pieprz. Mieszamy aż ser się rozpuści. Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem i wykładamy masę makaronową. Na wierzchu układamy kawałki łososia lekko wciskając go w makaron. Całość posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Gotową zapiekankę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną posypujemy świeżymi listkami bazylii
Życie ze smakiemwody. Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach. Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Na wierzchu układam serek mascarpone (nakładam łyżeczką po 2-3 niewielkie porcje). Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty. Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem
JejKuchnia