kurkowy do mięs, risotto z kurkami, grzanki oraz warzywa z podsmażonymi na maśle grzybami, czy makarony i zapiekanki. W każdym daniu muszą pojawić się kurki! Im więcej, tym lepiej! Dlatego postanowiłem wykorzystać je również do farszu na pierogi. Kurki połączyłem z kremowym serem mascarpone (możecie również użyć ricotty), który delikatnie doprawiłem rozmarynem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Następnie przygotowałem pierogowe ciasto
Food Squaresię specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Gotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć
manslogblogpokrojonego w kostkę batata, pokrojone w plastry pieczarki, jarmuż i zielony groszek. Całość wymieszać z dodatkiem startego sera, solą, pieprzem i przyprawą curry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 45-55 minut, do czasu aż bataty zmiękną. Tak przygotowana zapiekanka idealnie sprawdzi się też w formie lunchboxa na zimno
Kuchnia Bon Appetitnaleśniki czy też kwiaty cukinii . Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka. składniki: 25 muszli makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki 250 g ricotty 10 dużych suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 1 żółtko sól,pieprz starty ser żółty masło do posmarowania formy Makaronowe muszle ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Ricottę przełożyć
Monia miesza i gotujektórym będziemy zapiekać i dodajemy na wierzch i pomiędzy- białą kiełbasę. Wbijamy jajuszka i posypujemy gęsto serem żółtym. Wkładamy do piekarnika na około do godziny, aż nam zmiękną ziemniaczki. Wykładamy na talerz- smacznego! Na drugi dzień , jeśli nam zostanie ta oto zapiekanka, gotujemy barszcz biały bądz żurek rzeszowski... i zalewamy nim naszą zapiekankę... Niby jemy to samo..ale jednak
Z Kuchni Do KuchniParówki w cieście francuskim Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Hawajska tortilla z kurczakiem i ananasem Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem Quesadilla z kurczakiem i serem Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym Kotlety z piersi kurczaka Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Grzanki czosnkowe(...)sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Rożki tortilli z szynką. Śliwki w boczku Tortilla z szynką i serkiem Tortilla z łososiem i serkiem Papryka w cieście piwnym, naleśnikowym. Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem Quesadilla (tortilla) z salami i serem Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem
Kulinarne Przebojeresztą pieczarek- sos-ser- makaron. Wierzch polewamy resztą sosu i obficie posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut. Podajemy na ciepło. Jeżeli pozostało nam dość sporo zapiekanki, to następnego dnia możemy ją odgrzać w piekarniku ustawiając temp. na 120st
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 400 g mi ęsa wołowego 300 g ziemniaków 1 cebula 200 g sera startego 200 g jogurtu gęstego sól do smaku pieprz czarny do smaku
mojej kuchniSkładniki: 400 g mi ęsa wołowego 300 g ziemniaków 1 cebula 200 g sera startego 200 g jogurtu gęstego sól do smaku pieprz czarny do smaku
w mojej kuchniPyszna, chrupiąca pizza z szynką i dwoma serami. Jeśli nie mamy kamienia( jak ja), warto nagrzać blaszkę, spód jest chrupiący i o niebo lepszy.
Takie tam pichcenieSkładniki -ziemniaki gotowane na parze -szynka -pierś z kurczaka -oliwa z oliwek MINIMONINI -siekany seler naciowy i pietruszka -ser żółty w plastrach Uparuj ziemniaki i pokrój
Z Kuchni Do KuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Papryka faszerowana w stylu greckim z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych
Marta GotujeSkładniki - 25 dag makaronu lasagne - 40 dag pieczarek - czerwona i żółta papryka - 40 dag chudej szynki - ½ puszka kukurydzy - 2 duże cebule - 20 dag żółtego sera
Świat SmakuSkładniki: 1/3 opakowania makaronu Mamma Mia - pióra 3 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g twarogu 70 g sera żółtego, np gouda 7-8 oliwek
kolorowotorcikowowierzchu układamy plasterki sera. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła
My Culinary Artduże warzywa. Z części przygotowuję przetwory ( sałatki do słoików, konfitury ), a część wykorzystuję do ciast, zapiekanek i placków! Zainspirowana konkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry . Chrupiące, delikatne i niezwykle aromatyczne. Z dodatkiem cebulki, czosnku i żółtego sera. Świetnym pomysłem okazało się podanie ich z warzywną salsą pomidorowo-ogórkową i moją ukochaną fetą. Strzał
Ostra na Słodkoczasu na wymyślanie obiadu, robię zapiekankę. Ta jest wyjątkowo szybka i smaczna. Składniki (na niewielkie naczynie żaroodporne): 2 pełne garście makaronu (u mnie penne) 150 g dowolnej wędliny garść tartego żółtego sera 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz majeranek 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. 2. Do naczynia żaroodpornego dodać odrobinę oleju, wysmarować
Kuchnia domowa Anistwierdziłam że przygotuję pyszne zapiekanki własnie z wspaniałym i pysznym czosnkiem .Radzę może takie zapiekanki zjeść w piątek wieczorem bo zapach czosnku towarzyszy nam dość długi czas . Składniki 4 kromki chleba 4 plastry szynki 4 duże ząbki czosnku 4 plastry sera żółtego 4 pomidory 1 łyżka masła Wykonanie Na nasze kromki
Mój SmakTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min Zapiekanka makaronowa z warzywami 1/2 pory 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 cebula 1/2 kalafiora 1 pomidor 1 opakowanie makaronu (dowolny) przyprawa typu kucharek 15 dag sera żółtego Na sam początek makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzić i odstawić na bok. Porę
Gotuję Testujęniej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ja uwielbiam cukinię pod każdą postacią, w zapiekance lub smażoną w panierce z bułki tartej, a dzisiaj mam dla was przepis na pyszną pieczoną cukinię. Składniki: cukinia majeranek bazylia sól pieprz starty żółty ser Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w plasterki ( nie za cienkie, cukinia puści wodę i się zmniejszy
Wołowina od rekinanajbardziej :) Dzisiaj zrobi ł am z boczniakami i pyszną polędwicą nad ogniem wędzoną firmy Hańderek . Zapiekankę podałam z Remuladą Duńską Folwark . Obiad był pyszny :) Zapraszam :) Składniki : 300 g makaronu duże rurki 250 g boczniaków 2 cebulki 1,5 szklanki startego żółtego sera sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy Angielskiej Roleski 8 jajek 1 łyżeczka ostrej papryki
Sama słodycz i szczypta chiliDziś nadszedł czas na zapiekankę kebab numer dwa. Pierwsza była przepyszna przepis znajdziecie tu . Dziś kolejna zapiekanka zupełnie inna niż poprzednia bo z sosem czosnkowym i ziemniakami. Piekłam ją pod przykryciem 50 minut w 190 stopniach, pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywkę aby ser się lekko przypalił. Czytaj więcej
PychotkaaaKiedy ostatnio jedliście tosta lub zapiekankę? We Wrocławiu kultowe są Tosty U Witka Ja spróbuje zrobić takie w domu:D SKŁADNIKI: Chleb tostowy (nie krojony, te krojone mają za cienkie kromki) ser żółty pieczarki szynka masło sól, pieprz, ketchup Pokroić chleb na grube kromki. pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, wymieszać z tartym żółtym serem, delikatnie doprawić solą
MarciochaKucharzySKLADNIKI 500 g wędzonego białego sera mozzarella 16 świeżych liści cytryny ( tylko ekologiczne ) wykałaczki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić biały ser na szerokie plastry i przy
zielonacukinkaMacie czasami ochotę na taki domowy fast-food? Ja mam i robię wtedy jakieś tosty, zapiekanki czy hot-dogi. Są już na blogu domowe hot-dogi z pieczarkami a tym razem upiekłam drożdżowe hot-dogi z kiełbaską i serem. Wyszły pyszne - szczególnie takie ciepłe, prosto z piekarnika smakowały super :)) Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki
Walijskie Pichcenietradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu. Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku
Kulinarny karnet Christophera