zapiekane - 3000 przepisów (strona:127/200)

Mięsno - śmietanowa tarta z kurkami. 176

minut w temperaturze 180 stopni.  4. Na podpieczony spód wyłożyć mięsną masę, a na nią masę serową.  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z grillowaną brzoskwinią. 232

musztarda francuska 1 łyżeczka miód 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Brzoskwinie dokładnie umyć i pokroić w plasterki o brubości ok. 0,5 cm. Delikatnie oprószyć chilli i brązowym cukrem. Zapiekać w piekarniku z opcją griila, grillu elektrycznym lub tradycyjnym do momentu aż brzoskwinie się zarumienią i puszczą sok. 2. Czerwoną cebulę porkoić w cienkie piórka zalać 2-3 łyżkami octu

DefinicjaSmaku
Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 229

Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać liście limonki kaffir. Dusić na małym ogniu. 6. W tym czasie przełożyć kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z całą marynatą. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut, aż całość lekko się zarumieni. 7. Jogurt zahartować odrobiną sosu i dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do całości

DefinicjaSmaku
Zapiekane jajka z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim. 155

wymiesząć ze śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim. Ułożyć w kokilkach. 3. Na wierzchu każdej kokilki wbić jajko i posypać tartą mozarellą lub parmezanem oraz czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. 4. Zapiekać 6-10 min w 200 stopniach. Najlepije smakują kiedy białko jest ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Żeby uzyskać taki efekt trzeba wyczuć swój piekarnik, ja piekłam 8 min. 5. Pełnoziarnistą

DefinicjaSmaku
Grzanka z awokado i przepiórczym jajkiem sadzonym. 185

części, usunąć gniazda nasienne. Pozostałą część pokroić w kostkę. Wymieszać z pastą z awokado. 3. Rozgrzać piekarnik, włączyć opcję grill. Kromki chleba natrzeć przzekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Zapiekać aż pieczywo będzie chrupiące. 4. Na patelni usmażyć jajeczka przepiórcze, tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne. 5. Na ciepłych grzankach ułożyć pastę oraz jajko sadzone. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zupa dyniowa z pomarańczą, imbirem oraz zapiekanym kozim serem. 172

Cząstki pomarańczy pokroić każdą na 3 części. Na każdym kawałku sera układać pomarańczę, kawałki orzechów, kawałki tymianku oraz rozmarynu. Na koniec lekko skropić olejem i posypać pieprzem. Zapiekać w 200 stopniach 5 min. 6. Gdy dynia zmięknie, usunąć z wywaru liście laurowe i całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem

DefinicjaSmaku
Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree 186

jabłka. Ugotować do miękkości. Odlać wodę, dodać chrzan oraz śmietanę i zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz, na koniec jajko i dalej blendować. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w  temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut. Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zapiekanka z jaglanki i suszonych pomidorów 205

ogniu kilka minut,aby smaki się przeniknęły.  Na koniec doprawić solą, pieprzem. Dodać posiekane świeże zioła oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Kaszę z warzywami przełożyć do naczyń do zapiekania. Posypać serem feta i parmezanem lub innym ulubionym serem. Można też pominąć ser, wtedy danie będzie bardziej dietetyczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pieczona owsianka piernikowa 200

łyżka ulubioncy orzechów 1 łyżka rodzynek/ żurawiny/ jagód goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna. Smacznego

DefinicjaSmaku
Cottage pie ze szpinakiem 220

ziemniaki się ugotują odlewamy wodę. Do ziemniaków dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatałową, sól pieprz oraz połowę sera. Całość ubijamy lub blendujemy na gładkie puree.   W kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie odrobiną majeranku. Napełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

DefinicjaSmaku
Bruschetta z pomidorami, czosnkiem, świeżymi ziołami i parmezanem 198

tartego parmezanu 1 ząbek czosnku kilka kaparów oliwa z oliwek świeżozmielony pieprz sól morska 2 grahamki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Grahami kroimy w plasterki skrapiamy oliwą z oliwek i grilujemy lub zapiekamy w piekarniku. W tym czasie kroimy pomidory w kostkę i łączymy z posiekanymi ziołami, cebulką, kaparami oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Ciepłe grzanki nacieramy przekrojonym ząbkiem

DefinicjaSmaku
Pudding chia z pieczonymi śliwkami 192

jogurtem i ewentualnie słodzidełkiem, rozlewamy do szklanek i wstaiamy do lodówki na kilka godzin. Śliwki kroimy na ćwiartki, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy cukrem i cynamonem i zapiekamy przez ok. 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Studzimy. Śliwki układamy na gotowym puddingu (można pokroić na mniejsze kawałki). Całość posypujemy łyżką granoli. Smacznego

DefinicjaSmaku
Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami 291

Genialny obiad, który robi się sam :) Wystarczy oprószyć rybę solą i pieprzem, zalać smietaną z suszonymi pomidorami, wstawić do pieca na 20 min i gotowe. A

DefinicjaSmaku
Ziemniaczki hasselback 428

pałeczkami i ponacinać w cienkie plastry. Dzięki pałeczkom nie przetniemy ziemniaka na kilka części tylko go ponacinamy :). W ten sam sposób ponacinać resztę ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do naczynia do zapiekania, przełożyć świeżymi ziołami, polać/posmarować połową tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować pozostałą częścią tłuszczu

SzczyptaSmaQ
Fondant, czyli ciasto-lawa i truskawki 205

zważyła się. Jajka ubić lekko z cukrem, esencją waniliową i ewentualnie brandy. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Foremki wypełniać do 2/3 - 3/4 wysokości, na wierzchu układać połówki truskawek. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki. Podawać z truskawkami, lodami, bitą śmietaną lub obsypane cukrem pudrem. Ja wykorzystałam dwie większe

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania