zapiekane - 3000 przepisów (strona:120/200)

Zapiekanki z cukinii 141

łódeczek z cukini lekko posmarowanych olejem od środka włożyć farsz. Piec w 200 stopniach, 20-30 minut.   Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki

Corner With Recipes
Zapiekanka warzywna z kaszą jaglaną 140

jajko, sól, pieprz, przyprawy. Przełożyć do żaroodpornej formy, ewentualnie posypać siemieniem lnianym. Piec w 200 stopniach, 30-40 minut. P rzepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Zapiekamy - czyli zapiekanki

Corner With Recipes
Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 188

płyn. Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami. Farszem wypełnimy wydrążone cukinie. Parmezan ścieramy na małych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut

Pyry na Gaz
Kurczak pieczony na warzywach 275

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, bazylię oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię i filety z piersi kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać mieszkanką z oliwy i ziół. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 10 minut. Po tym czasie przewrócić filety na drugą stronę, dodać pomidorki koktajlowe. Piec kolejne

Moja Galeria Smaku
Kurczak pieczony ze śliwkami 128

umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Powidła śliwkowe wymieszać z tymiankiem i 1 łyżką gorczycy. Nadzienie umieścić we wnętrzu kurczaka. Związać udka nicią kuchenną. Przełożyć kurczaka do naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać przekrojone na pół czosnek. W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę. Doprawić solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią

Moja Galeria Smaku
Camembert w sosie musztardowym 85

camembert 1 ząbek czosnku Czosnek obrać, pokroić w słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser umieścić na papierze do pieczenia i zapiekać 10 minut. Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować, aż zgęstnieje. Polać ser camembert i jeść

Moja Galeria Smaku
Sakiewki naleśnikowe z jabłkami 103

dodać jabłka z cukrem. Posypać cynamonem. Dusić około 5 minut. Na środku każdego naleśnika umieścić nadzienie jabłkowe. Uformować sakiewkę. Związać skórką z pomarańczy. Wszystkie sakiewki umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis pochodzi stąd

Moja Galeria Smaku
Prowansalska zapiekanka warzywna Tian 188

większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas) oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć na przemian wszystkie warzywa. Posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem. Spryskać oliwą. Naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Ser zetrzeć na tarce. Posypać

Moja Galeria Smaku
Pieczone warzywa 180

umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą oliwę. Wymieszać. 6. Piec przez 30 minut

Moja Galeria Smaku
Bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami 147

przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nafaszerować mięsem. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora. 7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać 1 szklankę wody. Piec 20 minut. 8. Podawać gorące, obficie posypane natką. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

Moja Galeria Smaku
Kurczak pieczony z pomidorkami i ziemniakami 181

oliwą, posypać solą i pieprzem. Do środka włożyć ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki. 2. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki oraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią 122

dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką. * ja całe danie przygotowałam na głębokiej patelni, naczynie do zapiekania ociepliłam w nagrzewającym się piekarniku, i wspomagając się chochlą, przelałam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego

Moja Galeria Smaku
Kurczak w rozmarynie z papryką i ziemniakami 183

pokroić w paski. W miseczce wymieszać oliwę z rozmarynem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować mieszanką mięso i ziemniaki. Ziemniaki dodatkowo można posypać słodką czerwoną papryką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec około 50-60 minut w 200 stopniach

Moja Galeria Smaku
Porzeczkowo-truskawkowe crumble 168

cytryny i 1,5 łyżki cukru. Wymieszać. W malakserze zmiksować połowę płatków owsianych z migdałami i wiórkami kokosowymi. Wymieszać z pozostałymi płatkami i tymiankiem. Do jednej dużej formy do zapiekania lub mniejszych ramekinów nałożyć owoce a na nie wysypać kruszonkę. Piec w 170 stopniach przez 50 minut. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Omlet z owocami 175

stopni. Białko z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. W misie miksera zmiksować jajko, mleko, mąkę, ekstrakt waniliowy oraz miód. Połączyć delikatnie z ubitym białkiem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wylać masę, powciskać w nią owoce. Piec 10 minut. Polać miodem i/lub cukrem pudrem. Smacznego

Moja Galeria Smaku