zapiekane - 3000 przepisów (strona:122/200)

Papryka faszerowana po wiejsku 169

Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. Papryki napełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć obok siebie w naczyniu. Na każdą paprykę położyć po kawałku żółtego sera. Paprykę zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos. Masło rozpuścić w garnuszku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na złoty kolor. Dodać mąkę i wymieszać. Nie przerywając mieszania

My simple kitchen
Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią 293

zachowały swoją chrupkość. Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków na blaszce wyłożonej papierem i zapiekanie przez około 25 minut w 220 stopniach- taka wersja jest smaczna, jednak ja zdecydowanie preferuję te smażone na tłuszczu :) Do idealnego duetu niezbędna jest kwaśna śmietana, albo np. sos tzatziki

Kraina Miodem Płynąca
Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches 177

wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę do lodówki. Włącz piekarnik i ustaw go na 150 oC. Przełóż łopatkę do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 – 2 1/2 godziny lub do momentu aż mięso zacznie się rozpadać. Temperatura wewnętrzna mięso w najgrubszym

karmelowy
Owsianka pieczona z czereśniami 176

siemienia lnianego) 1 łyżka ziaren słonecznika 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 - 3/4 szklanki drylowanych czereśni   Wykonanie: Płatki, słonecznik, nasiona chia wymieszać w naczyniu do zapiekania.  Dodać wydrylowane czereśnie.  Całość nalać mlekiem z ekstraktem waniliowym.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 - 30 minut.  Podawać po lekkim przestudzeniu

Sto kolorów kuchni
Naleśniki szpinakowe. Zielone na talerzu 216

Zobaczcie jaki piękny kolor mają moje naleśniki ! Są też pełne smaku, mięciutkie i delikatne jednocześnie. Smakują doskonale już same, ale nafaszerowane czymś pysznym to już delicje. Naleśniki można zapiekać , odsmażyć albo zjeść je zaraz po usmażeniu. Będą dobre w wielu wersjach. Koniecznie musicie ich spróbować bo są niezwykłe. A już jutro pokażę Wam swoją wersję podania takich naleśników i zobaczycie

Smaczna Pyza
Tarta jogurtowa z jabłkiem i jagodami 162

powstało ciasto. Pod koniec dodajemy jajko i szczyptę soli. Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu wylewamy na spód zmieszany jogurt, cukier, mąkę i jajka. Następnie układamy plastry jabłek i posypujemy całość jagodami. Pieczemy

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka z mięsem i kapustą 263

ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na ok. 60 minut , rozgrzanego do 170 stopni C. Na około 10 minut przed końcem zapiekania zdjąłem folię

R'n'G Kitchen
Parówki faszerowane warzywami 141

smaku, dusimy kilka minut do odparowania wody i wyłączamy grzanie.  Parówki rozcinamy – uwaga by nie przekroić na pół, w środek wkładamy warzywny farsz, układamy parówki w naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Sałatę płuczemy osuszamy i układamy na talerzyku na niej układamy gorące parówki z farszem warzywnym i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1509

lekko zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy do połączenia się z sosem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy troszkę sos beszamelowy, układamy warstwę makarony, warstwę sosu mięsnego, 1/2 sosu beszamelowego i powtarzamy warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy. Zakańczamy warstwą makaronu a na wierzch rozsmarowujemy wymieszany z trzema łyżkami

Domowy Smak Jedzenia
Papryki faszerowane bundzem 162

drobno pokrojonym, obranym ze skórki pomidorem oraz bundzem. Całość doprawiamy maggi, tabasco oraz pieprzem. Z papryk usuwamy środki, napełniamy je przygotowaną kaszą, polewamy każdą odrobiną oliwy z oliwek i zapiekamy w  180 C przez około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 305

ryba jest całkowicie pozbawiona ości.  Do powyższych składników dodajemy śmietanę i przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.  Z wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st.  Zapiekankę podajemy gorącą, choć równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego

bistro mama
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 142

słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo od oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się z pestkami, co ma nadać ciastu przyjemnie migdałowego aromatu. Ze względu na bezpieczeństwo przy spożywaniu posiłku i zażyłość, jaką czuję ze swoim uzębieniem, czereśnie brutalnie pozbawiłam pestek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Clafoutis z rabarbarem. 146

mąki pszennej 150 ml mleka 125 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Rabarbar przekładamy do formy do zapiekania (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego ;). Cukry, olej, jajka i mąkę miksujemy. Następnie dolewamy mleko i śmietankę i znów miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na rabarbar i pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Pizza 155

domu. Gdy skończymy chomikować w brzegach pizzy, przechodzimy do  posmarowania jej sosem. Bardzo nie lubię gdy pizza jest sucha, dlatego zawsze pamiętam o sosie.  Posmarowaną pizzę zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut. Na zdjęciu obok widać również  posmarowane brzegi pizzy, to jest też już kwestia indywidualna jak i skład sosu

dlaSmaQ
Ciasto kruche z pianką i malinami 298

godz., a drugie do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do  180 stopni. Blaszkę 33x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta z lodówki i zapiekamy spód ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia. Masa budyniowa Białka ubijamy  na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy cukier. Następnie, również powoli i stopniowo, dodajemy proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewamy

W kuchennym oknie Ewy