ciasta, wykleić nim formę do tarty (jeśli potrzeba wysmarować ją olejem i wysypać bułką tartą (do szklanej lub silikonowej nie potrzeba), wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) i zapiekać ok 15 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotować farsz. Szparagom obciąć końcówki, można tez je delikatnie obrać, wrzucić je na patelnię z odrobiną oleju, podsmażyć, tak żeby się
Co na wege obiad?plasterki. Na odrobinie oleju i masła podsmażamy pieczarki przyprawione szczyptą soli. Na wędlinie układamy podsmażone pieczarki. Przykrywamy kromkami z serem i układamy w tosterze. W zależności od tostera zapiekamy przez 3-6 minut. Tosty gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyNastępnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na filety układamy cząstki mandarynek i obficie posypujemy startym serem. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ( z mikroobiegiem ) przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy folię aluminiową , żeby ser się ładnie przyrumienił. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się
Bazylia kontra Rozmarynjadłam. To moja ostatnia inspiracja: Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz 3 łyżki masła Sos maślano-cebulowy (do zapiekania) 1 mała cebula 5 łyżek oliwy z oliwek (zwykłej do smażenia, nie może być extra virgin!) lub olej o neutralnym smaku (rzepakowy, z pestek winogron, kukurydziany) 6 łyżek wody
Kuchnia Prezydentowejduszenia szpinaku. Wlewam sok z cytryny i doprawiam dość wyraziście białym pieprzem. Zagotowuję i natychmiast rozkładam na kurczaka z serem, obkładam pozostałymi plasterkami sera pleśniowego i już bez folii zapiekam ok. 10-15 minut. Podaję z pomidorami z cebulką lub sałatą lodową z vinegtrettem
Kuchnia Prezydentowejpodsmażoną cebulą i przyprawami. Teraz rzecz, za którą nie przepadam, mianowicie - trzeba spróbować tego surowego farszu, żeby ewentualnie doprawić ;). Farsz powinien być intensywnie przyprawiony, bo ryż w trakcie zapiekania wchłonie dużo aromatu. Jak już spróbujemy, to ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem bądź ziołami. 4. I nadziewamy: bierzemy paprykę, trochę farszu i nakładamy go do środka, dokładnie zapełniając zakamarki
Kuchnia Prezydentowejrozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1/2 h. Zdjęłam pokrywkę i zapiekałam dalsze 10 minut, żeby odparować wilgoć. Podawałam z koperkowymi ziemniaczkami i mizerią
Kuchnia Prezydentowejogniu 3 minuty. 4. Do żaroodpornych miseczek włożyć po kilka pierożków, zalać gorącą zupą, wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie posypać pieprzem cytrynowym i serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Udekorować skórką cytrynową i podawać
Kuchnia Prezydentowejprzecierem lub sokiem pomidorowym (naczynie przykryć lub owinąć folią aluminiową -ja tak robię, ponieważ nie lubię bardzo spieczonego makaronu, jednak nie jest to konieczne), wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię, posypać serem i oregano i dopiec jeszcze 10 minut (lub do momentu, aż rogi lekko się zezłocą). Przed podaniem posypać świeżą bazylią
Kuchnia Prezydentowejłyżki na kartofla), układamy na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia dużej blasze, wstawiamy do piekarnika na 10 minut. 5. Posypujemy startym serem żółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym, ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj
Kuchnia Prezydentowejmielonego czarnego pieprzu, posolić dobrze do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać olej i ponownie dobrze wymieszać. Zalać kiełbasę i cebulę połową marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika na dolny ruszt. Zapiekać przez 20-30 minut, aż połowa płynu wyparuje. 4. Polać pozostałą marynatą i przełożyć naczynie na górny ruszt. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec aż cebula i kiełbasa wyraźnie się
Kuchnia Prezydentowejpiec 15 minut (jeśli mamy jedną formę trzeba piec nieco dłużej, najlepiej kontrolować często, żeby ciasto się nie przypiekło). 5. Posypać serem żółtym każde quiche i zapiekać jeszcze przez 5 - 10 minut. Podawać na ciepło w foremkach lub w papierze do pieczenia, zimne wyjąć z papieru i pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego
Kuchnia PrezydentowejCiasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi
Codzienna kuchnia niecodziennaproporcji 40% i 60%. Większą część układamy na dnie blaszki, posypujemy warstwą truskawek i przykrywamy pozostałym ryżem. Blaszkę z ryżem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Pozostałe truskawki może zblenderować i uzyskanym musem polać nasz ryż. Smacznego
paapilotkaaminut aż lekko zmiękną. Pieczarki podsmażyć na oleju. W misce zmieszać ryż, pieczarki, marchewkę z groszkiem, dymkę oraz posiekaną kapustę, Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie zapiekania kapusta wyciągnie z ryżu nieco soli, więc farsz warto posolić odrobinę więcej niż przy zwykłym daniu. Średniej wielkości naczynie żaroodporne wyłożyć (najlepiej dno i boki) 3 liśćmi kapusty oberwanymi
Trzeci talerz