zapiekane - 3000 przepisów (strona:137/200)

Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą 303

mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek, stale miskując, dodawać powoli cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Po upływie powyższych 30 minut na ciasto wyłożyć ubitą pianę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 15 minut (u mnie 10 minut), aż stanie się złocista. Ciasto kroić

Gospodyni Miejska
Torcik naleśnikowy z owocami 125

usmażone naleśniki. W między czasie przygotowujemy sos waniliowy: do mleka dodajemy jajka i przyprawiamy cukrem wanilinowym. W szklanym naczyniu żaroodpornym piętnujemy naleśniki z owocami i całość zalewamy sosem waniliowym. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Deser podajemy na zimno lub ciepło z bitą śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Pizza domowa 134

minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i smarujemy ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Polecam także: Pizza ziemniaczana Pizzerinki- mini pizza z zawijanego ciasta drożdżowego

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami 123

smaku nakładamy do gotowych naleśników farsz i zwijamy krokiety następnie obtaczamy krokiety w roztrzepanym jajku i otrębach smażymy krokiety z każdej strony na teflonowej patelni lub zapiekamy w piekarniku (ja na chwilkę włożyłam do piekarnika, a potem podsmażyłam na patelni, żeby panierka była chrupiąc) możemy podawać z resztką farszu (jeśli nam została) lub sosem grzybowym (następnym razem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowa tarta ze szparagami 158

oryginalnego, zazwyczaj jem je same i nic więcej mi nie trzeba jednak doskonale zdaję sobie sprawę, że pewnie już nie kupię więcej szparagów przy tych wielkomiejskich cenach pierwszy raz zapiekałam szparagi i jak najbardziej im to  wychodzi na dobre, świetna propozycja na jutrzejszy obiad ;) wczoraj wydarzyło się w moim życiu coś tak niespodziewanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kotlety zapiekane z serem i frytki z batatów 175

rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii

Aga w kuchni
NUGGETSY A'LA KFC 233

mniejsze paseczki. Jogurt łączymy z sosem i papryką, wkładamy do takiej marynaty kurczaka na noc. Na drugi dzień płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z bułka tartą, panierujemy w nich nugetsy, zapiekamy w piekarniku na rumiano. Podajemy z ulubionymi dipami

Z Majeczką w kuchni
Schabowy zapiekany pod ananasem i serem 217

złoty kolor i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć plastry ananasa i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa z cukinią i parówkami. 281

oraz keczupem.  Przypraw do smaku solą , pieprzem i ziołami. Makaron z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż parówki.  Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200st. Zapiekaj 15-20 minut. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Banany zapiekane z czekoladą, z dodatkiem prażonych solonych orzechów nerkowca 189

orzechów nerkowca - użyłam solonych prażonych orzechów nerkowca Kresto . Banana umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć wzdłuż ostrym nożem, przecinając tylko skórkę. Powtykać pokrojone na mniejsze kawałki kostki czekolady. Zapiekać ułożone najlepiej na papierze do pieczenia, w piekarniku w temperaturze 190-200 stopni - do równomiernego ściemnienia skórki i rozpłynięcia się czekolady. Orzechy nerkowca posiekać nożem na mniejsze kawałki i uprażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kalmary faszerowane po włosku, z grilla 172

odstawić na bok. Przygotować bułkę . Okruszki z bułki ( użyłam  ciabaty, miąższu i skórki) ułożyć na blaszce lub żeliwnej patelni i wstawić do piecyka pod grill. Zapiekać do czasu aż zrobią się chrupiące i lekko brązowe. Możemy  teokruszki zbrązowić na suchej patelni na kuchence. Pomidory zalać wrzątkiem,  obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni

Stare Gary
Nadziewana papryka 123

mięso, ugotowany ryż i cebulę tak aby dobrze się połączyły. Doprawiamy do smaku. Każdą paprykę nadziewamy farszem mniej więcej do 3/4 wysokości. Papryki ustawiamy obok siebie w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Do 3/4 wysokości papryki zalewamy gorąca wodą do której dodajemy kostki rosołowe. Całości wstawiamy do piekarnika (lub robimy na gazie

Kulinarna Patilogia
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 189

razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona. Zamieszać mieso z warzywami i ostatnią chwlę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury. Powstałą masę przełożyć do niskej formy do zapiekania. Na powierzchni rozłożyć chipsy tortilli lekko wciskając je w masę. Na koniec posypać przygotowaną zapiekankę startym serem Wstawić na krótką chwilę pod grilla by ser roztopił się po powierzchni

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekanka drwala 455

ułożyć ostatnią warstwę układając najpierw plastry ziemniaków, pomiędzy nie większe kawałki kalafiora. Na górę zapiekanki rozdrobnić kulkę mozzarelli starając się nie rozkładać jej na kalafiorze. Mozzarellę posypać oregano. Zapiekać w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 40 minut. Rozłożenie warstw: Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy. Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy. Ziemniaki - kalafior - mozzarella posypana oregano

Passions hobbies life
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 166

łyżkami cukru i także odstaw na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. W żaroodpornej patelni o średnicy ok. 24 cm lub innej metalowej formie dostosowanej do zapiekania w piekarniku, rozpuść na średnim ogniu 6 łyżek masła. Wsyp 1 szklankę cukru i 3-4 łyżki soku, który powstał w misce z jabłkami. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając przez

karmelowy