dwie łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi, wrzucić czereśnie i rozmaryn. Przesmażyć, wlać wino i gotować aż płyn się zredukuje o połowę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Ułożyć na nich piersi gęsie skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. *Poza sezonem można użyć czereśnie z kompotu. zastawa
królestwo garówDoprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć końcówki z ogonkiem. Wyjąć pestki. Wypełnić papryczki farszem. Podawać na zimno. Ale można również zapiec je w piekarniku. Jeżeli będziemy zapiekać należy papryczki posmarować oliwa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Takim samym farszem można wypełnić cukinie. Cukinie należy umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie
królestwo garówsmalec lub olej 5 ziaren pieprzu zemleć, gałązkę rozmarynu i 3 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z solą i natrzeć przyprawami mięso. Odstawić na noc do lodówki. Do naczynia do zapiekania włożyć pozostałe przyprawy, królika i zalać ciepłym tłuszczem. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Całość
królestwo garówKarczochy spokrewnione są z ostem. Młode świeże karczochy można jeść na surowo. Starsze – takie kupujemy w sklepach- można gotować, piec, zapiekać faszerowane. Można podawać na zimno lub ciepło z sosami holenderskim, majonezowym, czosnkowym, vinaigrette... Należy kupować ciężkie zwarte główki. W lodówce można je przechowywać kilka dni. Karczochy, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, oliwa, pieczony czosnek, Sok z z cytryny
królestwo garówpomidorów różnych odmian, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, cukier, sól Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Zdjąć z pomidorów skórkę. Pomidory razem z sosem, który się wytworzył przetrzeć przez sito. Włożyć do garnka, wlać bulion i zagotować, doprawić szczyptą cukru i ewentualnie
królestwo garówpapryki, ułożyć orzechy laskowe i przykryć serem. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podać polane sosem wytworzonym podczas zapiekania. * ser twardy, dojrzewający, z mleka owczego, pochodzący z równin La Manchy, ** papryka karmelizowana w słoiczku, firma Ibsa z Hiszpanii zastawa
królestwo garówbulionu drobiowego Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą. Szalotki, czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na pół a a następnie wzdłuż na 3. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem, ułożyć szalotki, czosnek, rozmaryn. Na nich ułożyć kawałki perliczki skórą do dołu, wokół ułożyć ziemniaki, obłożyć resztą masła, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
królestwo garówwłoskiego, 200 ml białego półwytrawnego wina, 2 łyżki masła Koper włoski oczyścić, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć koper. Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Masło wymieszać z rozmarynem, skórką cytrynową, czosnkiem
królestwo garówboków. Spinać je szpilką do zrazów, wykałaczką lub związywać nitką. Oprószyć mąką. Obsmażać na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone zrazy przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać bulion warzywny, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, aż zrazy będą miękkie. Po około 40 minutach zajrzeć, w razie potrzeby dolać bulionu
królestwo garówjeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Ser zetrzeć. Ser, żółtka, cukier, śmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć
królestwo garówKuropatwę, umyć, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą. Podważyć delikatnie skórę na piersiach, włożyć tam dwa plastry słoniny. Do środka włożyć jeden plaster słoniny. Kuropatwę ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć dwom plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Jest to danie raczej dla jednej osoby.... ;) zastawa
królestwo garówosuszyć, zalać czerwonym winem i odstawić na 3 godziny. Wyjąć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Słoninę pokroić w cienkie plastry. Połową plastrów słoniny wyłożyć naczynie do zapiekania. Podsmażony comber ułożyć na słoninie i przykryć pozostałymi plastrami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Podałam z topinamburem i buraczkami. 2 średnie buraki, 400 g mrożonej
królestwo garówdelikatnie wymieszać. Wypełnić kurczaka farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć.Resztę nadzienia włożyć do naczynia do zapiekania i piec 20-30 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około godziny. zastawa
królestwo garównatki pietruszki, oliwa, Kości opłukać, osuszyć i ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na godzinę. Warzywa dokładnie umyć, pokroić w kawałki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą. Ja częściowo obrałam tylko selera, reszta warzyw nie musi być obrana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Do dużego garnka z grubym dno wlać
królestwo garówmamy, należy rozłożyć plastry słoniny), na niej rozłożyć 1/2 liści czosnku niedźwiedziego, na nich położyć mięso, przykryć pozostałymi liśćmi i zawinąć otrzewną. Ułożyć na naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 2,5 godziny, podnieść temperaturę do 200 stopni na 15 minut. Ja użyłam udziec z jagnięcia owcy rasy polskiej górskiej odmiany barwnej
królestwo garów