zapiekane - 3000 przepisów (strona:149/200)

Faszerowane Bakłażany 158

minut, następnie dodać pomidory i przyprawy, całość smażyć przez 20 minut. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, smażyć 15 minut. Wydrążone bakłażany wypełnić przygotowanym farszem, przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Zapiekać przez 40 - 45 minut w temperaturze

Mama Gotuje
Makaronowa Zapiekanka z Bakłażanem 169

według opisu na opakowaniu. Odcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu. Następnie wyłożyć makaron i resztę sosu. Wierzch zapiekanki posypać startym serem, oregano, bazylią i słodką papryką. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez około 40 minut

Mama Gotuje
Smażone faszerowane jajka 188

razem postanowiłam wypróbować przepis na  faszerowane jajka, które zapieka się na maśle. Tak przyrządzone jajka nie tylko ciekawie wyglądają ale i są naprawdę smaczne. Jest to bardzo fajna alternatywa na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 70 g szynki 150 g pieczarek 4 łyżki masła szczypiorek łyżka bułki tartej sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Za pomocą

Mama Gotuje
Crème brûlée 186

kokilek. UWAGA trzeba uważać, żeby przy nalewaniu wody i przenoszeniu formy do piekarnika ani jedna kropla wody nie dostała się do deseru ponieważ wtedy deser się nie uda. Całość zapiekać przez około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 110 o C.  Ostudzony i schłodzony w lodówce krem posypać brązowym cukrem i karmelizować go za pomocą palnika kuchennego

Mama Gotuje
Zupa cebulowa 135

solą i pieprzem a następnie gotować na małym ogniu przez 20 minut. Przygotować grzanki: Bułkę pokroić na kromki, posmarować masłem i posypać startym serem.Bułki przełożyć na blaszkę i zapiekać w temperaturze 180 o C aż ser się roztopi a grzanki zrobią się chrupiące. Zupę i grzanki podawać według własnego uznania, osobno lub razem

Mama Gotuje
Wytrawne kruche babeczki (z pieczarkami, z łososiem i mascarpone i z indykiem) 373

cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje. Do babeczek nałożyć farsz pieczarkowy, posypać startym serem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 o C. Farsz z mascarpone i łososiem: Odkroić kilka pasków łososia i odłożyć do dekoracji babeczek. Pozostałego łososia pokroić w drobną kostkę. Do sera

Mama Gotuje
Zupa cebulowa pod ciastem francuskim 112

francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim. Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.  Smacznego

MarciochaKucharzy
Bruschetta jako przystawka do zupy 210

dość obficie oliwą i nacieram czosnkiem. Pomidorki kroję w ćwiarteczki i wrzucam do miski.  Posypuję przyprawą włoską i solą, mieszam. Na przygotowane kromki bagietki nakładam pomidorową mieszankę i zapiekam kilka minut w piekarniku na opcji GRILL. Podaję ze świeżą bazylią. Smacznego

MarciochaKucharzy
Faszerowane pieczarki 156

solą pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Pieczarki wypełnić farszem i posypać startym żółtym serem. W naczyniu żaroodpornym umieścić pomidory z puszki i posiekaną papryczkę chili, następnie ułożyć pieczarki.  Całość zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przyozdobić listkami bazylii Smacznego

MarciochaKucharzy
Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem 115

Każdy pomidor nakryć wcześniej ściętym wierzchem.  Wypełnione farszem pomidory wstawić do naczynia żaroodpornego.    Piekarnik nastawić na 200 °C i wstawić pomidory do rozgrzewającego się piekarnika i zapiekać ok.15-25 minut. Są gotowe kiedy skórka pomidorów zaczyna się wyraźnie marszczyć. Na koniec posypać tartym parmezanem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 106

oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy, wymieszać. Farszem napełnić bakłażany. Układać w naczyniu żaroodpornym, podlać sos pomidorowy. Zapiekać w piekarniku ok 40 min w 180 stopni. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym 166

razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni . Przykryć purée ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekać przez około 20 minuty aż brzegi delikatnie się przyrumienią. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i cebulą 153

cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 10 minut do pięknego zarumienienia się sera.   Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Makaron kukurydziany zapiekany z porem i serem 183

dusimy z odrobiną oleju na patelni przez ok. 10 min, aż się zeszkli, dodajemy pieprz i sól. 4. Makaron wykładamy do foremki, kładziemy na nim pora i ser. 5. Zapiekamy przez 5 min w temp. 180 stopni do lekkiego rozpuszczenia się  sera. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 175

odchodziło od kości, a odwdzięczy się pysznym smakiem i wielką sytością. Golonki umyłem, pozbawiłem resztek włosków i natarłem je solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Do naczynia do zapiekania wlałem litr piwa pszenicznego i ułożyłem w nim golonki. Do piwa wrzuciłem pokrojone w piórka cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 200 gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście

Wyprawy kulinarne