zapiekane - 3000 przepisów (strona:149/200)

Bruschetta jako przystawka do zupy 220

dość obficie oliwą i nacieram czosnkiem. Pomidorki kroję w ćwiarteczki i wrzucam do miski.  Posypuję przyprawą włoską i solą, mieszam. Na przygotowane kromki bagietki nakładam pomidorową mieszankę i zapiekam kilka minut w piekarniku na opcji GRILL. Podaję ze świeżą bazylią. Smacznego

MarciochaKucharzy
Faszerowane pieczarki 162

solą pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Pieczarki wypełnić farszem i posypać startym żółtym serem. W naczyniu żaroodpornym umieścić pomidory z puszki i posiekaną papryczkę chili, następnie ułożyć pieczarki.  Całość zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przyozdobić listkami bazylii Smacznego

MarciochaKucharzy
Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem 124

Każdy pomidor nakryć wcześniej ściętym wierzchem.  Wypełnione farszem pomidory wstawić do naczynia żaroodpornego.    Piekarnik nastawić na 200 °C i wstawić pomidory do rozgrzewającego się piekarnika i zapiekać ok.15-25 minut. Są gotowe kiedy skórka pomidorów zaczyna się wyraźnie marszczyć. Na koniec posypać tartym parmezanem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 113

oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy, wymieszać. Farszem napełnić bakłażany. Układać w naczyniu żaroodpornym, podlać sos pomidorowy. Zapiekać w piekarniku ok 40 min w 180 stopni. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym 174

razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni . Przykryć purée ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekać przez około 20 minuty aż brzegi delikatnie się przyrumienią. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i cebulą 160

cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 10 minut do pięknego zarumienienia się sera.   Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Makaron kukurydziany zapiekany z porem i serem 189

dusimy z odrobiną oleju na patelni przez ok. 10 min, aż się zeszkli, dodajemy pieprz i sól. 4. Makaron wykładamy do foremki, kładziemy na nim pora i ser. 5. Zapiekamy przez 5 min w temp. 180 stopni do lekkiego rozpuszczenia się  sera. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 185

odchodziło od kości, a odwdzięczy się pysznym smakiem i wielką sytością. Golonki umyłem, pozbawiłem resztek włosków i natarłem je solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Do naczynia do zapiekania wlałem litr piwa pszenicznego i ułożyłem w nim golonki. Do piwa wrzuciłem pokrojone w piórka cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 200 gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście

Wyprawy kulinarne
Lasagne w wersji FIT 362

naleśnikami.   Na naleśniki nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy naleśnikami, które posypujemy startą mozzarellą.       Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200 stopni i zapiekamy przez 25 minut.   Smacznego

paapilotkaa
Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą 184

doprawiamy je kolorowym pieprzem. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, smarujemy nią powierzchnię pomidorów. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż ciasto nabierze lekko brązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii i gałązką cytrynowego tymianku. Smacznego! The post Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 181

wolnym ogniu, często mieszając aż całość zgęstnie. Następnie dodajemy ziemniaki z warzywami z patelni i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut

VioletoweKucharzenie
Tarta ze szparagami. 189

się nie rozeszły w trakcie pieczenia .Ciasto nakłuwamy widelcem i wylewamy na nie rozbełtane jajko ze śmietaną i serem i przyprawami. Na masę wykładamy szparagi i pomidorki i zapiekamy całość w 200 stopniach przez około 20 minut .Podajemy ciepłe. Pomysł z Poezja smaku

Ladylaura.
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 293

najpopularniejszych domowych potraw w angielskich i irlandzkich domach. Cottage Pie – czyli dosłownie „wiejska zapiekanka” powstała, jak to wiele dań – z biedy. Ścinki mięsa mielono i zapiekano pod pierzynką z sycących, kremowych ziemniaków. Ja wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe uwielbiam – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna na chłodniejsze dni lub gdy nie mamy zbyt

Poezja smaku
Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 177

Zalać całość masą jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok pół godziny, aż jajka się zetną. Na koniec rozkruszyć na wierzchu trochę koziego sera i zapiekać jeszcze przez 5 minut.  Tarta najlepiej smakuje, kiedy po wyjęciu z piekarnika damy jej odpocząć przez 15 minut

Kulinarne Inspiracje
Tarta ze szpinakiem 172

gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną.  Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą  startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach.  Podawać gorące

Krakowskie smaki Ani