zapiekane - 3000 przepisów (strona:150/200)

Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym 222

Pyszny obiad, który przygotowuje się prawie, ze sam, a to za sprawą pieczenia w piekarniku, więc czas oczekiwania można sobie wykorzystac na przygotowanie ziemniaków i ,ewentualnie

Bea(u)ty kitchen
Zrazy wołowe ze śliwka 210

śliwce i kawałku boczku. Zwijamy ciasno. Spinamy wykałaczką lub związujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano wszystkie zrazy. Wkładamy je do garnka lub naczynia do zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kalafior i brokuły zapiekane z szynką 246

mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 0 C, aż ser się zrumieni. Zapikanka lepiej smakuje, gdy warzywa są lekko półtwarde, bo wtedy zachowują swój smak. Amatorom bardziej pikantnych doznań smakowych Pani

In my kitchen
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 227

małe kawałki. Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.  Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru.  Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch deseru.  Piec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba pod sezamową kołderką 132

żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu 213

Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut

VioletoweKucharzenie
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 200

kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim lub słonym torcie wielkanocym. Słodka wersja rodem z Apulii, tak bardzo mnie urzekła, że postanowiłam ją upiec na Wielkanoc. Tych słodkich wersji chyba jest

Mia Cucina Sofieta
Pieczen wolowa, z wolowiny QMP 156

Mięso osuszamy, solimy, pieprzymy. Obsmażamy mięso na tłuszczu z każdej strony na rumiano. Cebule obieramy i kroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę. Mięso przekładamy do naczynia, smarujemy musztardą, posypujemy igiełkami rozmarynu. Marchewką obkładamy boki mięsa. Całość przykrywamy wilgotnym kawałkiem papieru do pieczenia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy ok 1,5 godziny

Dzieje kuchennej Wiewióry
MAZUREK mocno czekoladowy 257

cięgle mieszając. Czekolada powinna się rozpuścić ,a masa być jednolita. Pomadę wylać na podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą.  Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać mu zastygnąć dobrze. Jako, że ja nie mogłam wytrzymać, odkroiłam sobie brzeg- pierwszy pasek, by zobaczyć rzecz jasna

Z Kuchni Do Kuchni
Lazania meksykańska 135

puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia  do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy  farsz, posypujemy startym serem. Tak samo robimy z  następnymi warstwami. Na wierzchu posypujemy startym serem. Nakrywamy folią i pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Udka w pomarańczach 148

marynacie jest już olej) przesmażyć udka z kurczaka. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę i sparzoną, pokrojoną w półplasterki pomarańczę. Całość zapiekać (bez przykrycia) przez około 30-40 minut w 195°C. Mięso musi delikatnie się przypiec

Ugotować
Śródziemnomorski mix warzyw 158

topionego prosto z saszetki. Wymieszaj. Wszystko przełóż do brytfanny , u mnie brytfanna TOSCANA, o której pisałam  TUTAJ Dołóż półgęsek. Poszatkuj suszone pomidory. Dołóż zielony groszek. Zamknij brytfannę i zapiekaj około pół godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. GOTOWE! Wyłóż na talerze. Posyp parmezanem oraz natką pietruszki. Dosmacz winegretem z octem balsamicznym. Całość posyp ziarnami od Ziarenkowa. Danie smaczne

Z Kuchni Do Kuchni
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 206

To nie tak, proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny!   Dla wielu

W kuchni Karmel-itki
ZAPIEKANKI Z JAJKIEM 225

rodzaju kapelusza pamiętając o tym, żeby nie przeciąć dna.  Do środka wbić surowe jajko, przyprawić solą i pieprzem, posypać wcześniej startym żółtym serem. Przykryć odkrawaną częścią bułki, zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 min. Tuż przed podaniem posypać szczypiorkiem.  Smacznego

pieprzny smaczek
Tradycyjne zapiekanki z szynką na chlebie z sosem żurawinowym. 159

plastry szynki pokrojone -żółty ser posiekany na grubych oczkach -żurawina moczona w syropie wiśniowym -ząbek czosnku -majonez -śmietanka 30% -sól, pieprz Ser łączymy z szynką, umieszczamy na chlebie i zapiekamy w piekarniku około 8 minut w funkcji termoobieg w temperaturze 180 stopni. Posiekaną żurawinę łączymy z czosnkiem, łyżeczką majonezu i śmietanki 30%. Solimy i pieprzymy do smaku

BaRepas