zapiekane - 3000 przepisów (strona:145/200)

Łosoś pieczony z nutą cytryny 197

lodówki. Można też przygotować dużo wcześniej i odstawić na całą noc. Potem łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Upieczonego łososia podałam ze smażonymi ziemniaczkami i domową sałatką warzywną ze słoiczka

Monia miesza i gotuje
Pasta z grillowanych bakłażanów, z dodatkiem bazylii i oregano 124

Bakłażany bardzo lubię. Często jego plastry grilluję, a potem zawijam z farszem i zapiekam. Ty razem padło na pastę, która w zamyśle miała być dodatkiem do makaronu, ale została zjedzona z dodatkiem... chrupiących bułek. Polecam ją każdemu, kto lubi orzeźwiające i lekkie smaki. Eksperymentujcie z dodatkiem przypraw i ziół, nie zawiedziecie się. Składniki: 2 średnie bakłażany , 2 łyżki posiekanej świeżej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 193

Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na 2 cm kawałki. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Roślinną mieszankę przełóż do naczynia do zapiekania (30 x 20 cm), skrop ekstraktem waniliowym, posyp cukrem i mielonymi migdałami. Potrząśnij naczyniem, aby składniki się wymieszały. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zimną margarynę pokrój w małe kosteczki

Roślinna - blog wegański
Kotlet drobiowy po hawajsku 164

najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Na gotowe kotlety wykładamy po plasterku ananasa i posypujemy tartym żółtym serem.  Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tost z jajkiem, szynką, pomidorem i mozzarellą 175

Tosty z jajkiem to jedna z bardziej popularnych propozycji śniadaniowych. Do przygotowania możemy wykorzystać dowolne pieczywo pełnoziarniste wg upodobań. Jajko należy przygotować chwilkę wcześniej :) Nie będę

Chocolate Muffin Blog
Biała kiełbasa pieczona w piwie 163

kilku miejscach. Następnie kiełbaski posmarować musztardą i zalać piwem (aby prawie zakrywało kiełbaski). Włożyć też listki laurowe i posypać majerankiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 40-45 minut

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka kartoflana z koprem włoskim 79

Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę cukru i soli, czosnek oraz chilli. Przełożyć do formy do zapiekania. Poddusić koper włoski, dodać do cebuli.   Następnie poddusić boczek. Kartofle pokroić na kawałki około wielkości około 2 x 3 cm. Dodać do cebuli, wymieszać.  Podduszony boczek wraz z wytopionym tłuszczem wyłożyć

królestwo garów
Baranina ze śliwkami i migdałami 90

skórki i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Śliwki przekroić na pół. Cebule posiekać w kostkę, czosnek posiekać. Mięso pokroić na spore kawałki. Na dno naczynia do zapiekania ( u mnie żeliwna gęsiarka) wlać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić przyprawy i chwile przesmażyć, następnie dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przełożyć na talerz.  Następnie poddusić

królestwo garów
Frittata zapiekana 104

pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną w niewielką kostkę szynkę i dusić kolejne 5 minut. Włożyć pomidorki koktajlowe, wlać jajka i zamieszać. Przelać do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Posypać startym serem ( ja użyłam cheddara z szałwią). Gdy nie mamy pomidorków koktajlowych w oliwie można użyć świeże

królestwo garów
Galantyna z kurczaka 247

podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie. Resztę bulionu zużyć do przygotowania zupy. Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i piec podobnie jak galantynę.  zastawa

królestwo garów
Dorada zapiekana z pomidorkami koktajlowymi na kartoflach 86

Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę tymianku. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Plasterki umyć, Formę do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć plasterki ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.    Po tym czasie na ziemniakach

królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym 92

trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać bulion i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Szalotki obrać, skarmelizować na patelni, na której obsmażaliśmy bażanta, dodając szczyptę soli i cukru. Po około 40 minutach

królestwo garów
Dorsz pieczony z pieczarkami 120

cytrynowym. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm. Rybę smażyć na maśle, z obu stron na rumiano. Usmażone płaty ryby układać w naczyniu do zapiekania. Pieczarki podsmażyć na maśle. Przełożyć na rybę. Śmietanę wymieszać z żółtkami, lekko osolić, dodać trochę pieprzu, polać rybę z pieczarkami. Ja posypałam rybę suszoną natką kopru włoskiego, ale można użyć

królestwo garów
Zupa krem z pasternaku 91

uprażyć na suchej patelni, zmiksować. Szynkę pokroić w paski szerokości około 0,3 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut. Do talerza wlać zupę krem z pasternaku, posypać zmielonym ziarnem słonecznika i uprażoną szynką.   zastawa

królestwo garów
Skrei pieczony – dorsz pieczony 123

półplasterki, zalać zimną wodą. Moczyć 48 godzin co jakiś czas zmieniając wodę. Oczywiście cedr przygotowujemy zanim kupimy rybę.  Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć kawałki cedru lub cytryny, następnie rybę, oprószyć koprem.  Na wierzchu położyć resztę cedru lub cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Najlepiej

królestwo garów