zapiekane - 3000 przepisów (strona:138/200)

Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką 176

skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze

Kolorowy Przepisownik
Muszle szpinakowe 150

przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać

Milion Smaków
Szybki pożywny lunch. 193

Zaczynamy od lekkiego blanszowania szpinaku, po czym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Z reszty warzyw robimy mini sałatkę i polewamy ją jogurtem i oliwą z oliwek. Do tego hummus i gotowe :) Na dodatek jakieś owoce i super lunch jest gotowy

vegetanie
Grzanki z pomidorową oliwą 212

zalewy wystarczy dodać takie zioła jak bazylia, oregano, tymianek, pieprz, można też oczywiście dodać suszone pomidory z ów zalewy i zmiksować blenderem. Gotową masą obficie polewamy grzanki i zapiekamy w piekarniku

Jadło i czytadło
Pieczone ziemniaczki z śródziemnomorskim stylu. 1281

napełnij je kawałkami sera i suszonych pomidorów (koniecznie użyj tych aromatycznych z zalewy Apetiny). Następnie ułóż na każdej porcji po bukieciku świeżego tymianku i owiń starannie cieniutkim plastrem boczku. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z Apetiną i tymiankiem. Smacznego!  Ten przepis bierze udział w akcji Apetiny. Daj znać jak Ci się podoba. Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Sałatka z truskawkami i grzanką z gorgonzolą z winegretem mandarynkowym. 161

drobną kostkę pokrojone -dwie kromki pieczywa żytniego -gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki. Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka syropu z mandarynek -łyżeczka octu cydrowego -sól, pieprz -posiekane świeże oregano Wszystkie składniki mieszamy intensywnie, polewamy sałatkę

BaRepas
Pieczarki faszerowane 197

Składniki: 10 sporych pieczarek 1 drobno posiekana cebulka 5 pomidorów suszonych z zalewy, posiekanych w kosteczkę 5 plasterków szynki lub innej wędliny, pokrojonej w kosteczkę pół

Kulinarny Pamiętnik
Jajko w kokilce ze szpinakiem 223

Kokilkę posmarować masłem, na dnie ułożyć szpinak, dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, ostrożnie wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem, dodać ser żółty i posiekany szczypiorek. 3. Całość zapiekać w 180 st.C ok 10-15 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Cannelloni 219

wlewamy go na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, 4. Na sosie układamy jedną warstwę rurek z farszem, 5. Całość polewamy sosem bolońskim (rurki muszą być całkowicie pokryte farszem), 6. Zapiekamy 30 - 40 minut w temp 180 stopni, gotowe posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści.  ...rurki po wypełnieniu farszem... ... w trakcie

Kuchenne aromaty
Szarlotka w kratkę 122

tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z  zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, zapiekamy przez ok. 10 minut. 4. Po zapieczeniu na spód wykładamy jabłka. 5. Pozostałe ciasto wałkujemy i tniemy nożem na dość cienkie paseczki, które następnie układamy na wierzchu w sposób tworzący

Kuchenne aromaty
Zapiekana kasza gryczana 141

miski z pozostałymi składnikami zapiekanki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy do niego zawartość miski. Całość polewamy jajkiem rozrobionym ze śmietaną, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do czasu aż ser na wierzchu się rozpuści

Kuchenne aromaty
Pasztet z kabaczka 292

olej, 3 żółtka i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy do składników, mieszamy do czasu aż składniki się połączą.  Keksówkę natłuszczamy, przekładamy do niej składniki. Pasztet zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Kuchenne aromaty
Lazania z mięsem mielonym 168

muszkatołowej. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron ma być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy: 1 cienka warstwa sosu beszamelowego 2 makaron 3 sos boloński 4 warstwa startego sera 5 makaron 6 sos boloński 7 sos beszamelowy 8 makaron 9 starty ser Jeśli

O kuchni z uczuciem
Quiche ze szpinakiem 179

rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak  polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.  Piec 30-35 min. Podawać gorące. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka gyros po mojemu 232

piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25-30 min w 180 °C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiowa, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania