zapiekane - 3000 przepisów (strona:143/200)

Gulasz gospodarski 139

/Nastawiamy piekarnik na 180C/ Dodajemy sok z cytryny oraz bulion z ketchupem. Mieszamy. Teraz czas na sól, pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika na około 20min. aż ziemniaki będą miękkie. Przepis pochodzi z książki "Potrawy jednogarnkowe" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Schab z musztardą francuską 154

około 24szt pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru S&P Dodatkowo: makaron, gnocchi, kopytka Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania (wnętrzem pomidora do góry) posypujemy cukrem, solą i tymiankiem. Wkładamy do piecyka. Jeżeli mamy możliwość włączenia grilla to włączamy, albo samą górną grzałkę. Czas pieczenia, to czas przygotowania kotletów

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Drobiowe szaszłyki 139

upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko w naczyniu do zapiekania, i pieczemy około 30-40min. Przekręcają szaszłyki co około 10 min. Jako surówkę podałam rzodkiew białą z świeżym ogórkiem. Rzodkiew i ogórka ścieramy na tarce na wiórki. Dodajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Papryka faszerowana 132

nasiona, delikatnie solimy. Piekarnik nastawiamy na 180C. Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, na górę dodajemy ser żółty i przykrywamy odciętymi pokrywkami. Całe papryki delikatnie smarujemy oliwą przy użyciu pędzla. Całość zapiekamy 30-40min. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka ziemniaczana 212

Piekarnik ustawiamy na 180C. Ziemniaki układamy w foremce, na wierzch układamy boczek i cebulę. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i tymianku. Można delikatnie podlać wodą około 4 łyżek. Całość zapiekamy około 30min. Po tym czasie gdy zapiekanka jest jeszcze gorąca układamy kawałki sera. Mniam, gorąca pachnąca zapiekanka i kieliszek białego wina, hmmm można dalej czytać książkę. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Suszone śliwki w szynce parmeńskiej 318

suszonych śliwek 2 opakowania szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej przekrawamy w zdłuż na pół i zawijamy w niego 1 suszoną śliwkę. Tak popakowane śliwki układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 10min w 180C. Następnie w każdą śliwkę wbijamy wykałaczkę i podajemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka z cukinią 159

pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli nie mamy to: oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, rozmaryn) . Na koniec możemy posypać jeszcze żółtym serem. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 min. Podajemy z: sosem czosnkowym - gęsty jogurt + przeciśnięty przez praskę czosnek + S&P sosem ziołowym - gęsty jogurt + świeże zioła: szczypiorek, natka pietruszki, bazylia itd. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pieczony schab nadziewany żurawiną 172

żurawiną. Następnie wymieszać ze sobą pozostałe składniki i natrzeć nimi schab. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjąć schab i zapiekać w rękawie w temperaturzee180 C. Po około 40 minutach przeciąć rękaw, aby schab się przyrumienił. Piec  jeszcze ok. 20 minut, do miękkości. Schab podczas pieczenia obracać. Smacznego

Humanistka w kuchni
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 187

foremce, skrapiamy olejem i przekładamy świeżymi gałązkami oregano. Wierzch każdego ziemniaka lekko rozchylamy, posypujemy suszonym oregano i gruboziarnistą solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250° C i całość zapiekamy przez 15 – 20 minut, aż skórka stanie się rumiana. Pod koniec pieczenia na każdym ziemniaku kładziemy po niedużym kawałeczku masła. Ponownie wstawiamy, ale już do wyłączonego piekarnika, aby tylko

mojewypiekiinietylko
Kurczak cytrynowo-bazyliowy z puree z groszku 109

sokiem z połowy cytryny. Do kieszonki włożyć jeden lub dwa plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią

Bullio
Naleśniki po meksykańsku 8924

doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier  pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Łosoś pieczony z nutą cytryny 210

lodówki. Można też przygotować dużo wcześniej i odstawić na całą noc. Potem łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Upieczonego łososia podałam ze smażonymi ziemniaczkami i domową sałatką warzywną ze słoiczka

Monia miesza i gotuje
Pasta z grillowanych bakłażanów, z dodatkiem bazylii i oregano 143

Bakłażany bardzo lubię. Często jego plastry grilluję, a potem zawijam z farszem i zapiekam. Ty razem padło na pastę, która w zamyśle miała być dodatkiem do makaronu, ale została zjedzona z dodatkiem... chrupiących bułek. Polecam ją każdemu, kto lubi orzeźwiające i lekkie smaki. Eksperymentujcie z dodatkiem przypraw i ziół, nie zawiedziecie się. Składniki: 2 średnie bakłażany , 2 łyżki posiekanej świeżej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 211

Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na 2 cm kawałki. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Roślinną mieszankę przełóż do naczynia do zapiekania (30 x 20 cm), skrop ekstraktem waniliowym, posyp cukrem i mielonymi migdałami. Potrząśnij naczyniem, aby składniki się wymieszały. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zimną margarynę pokrój w małe kosteczki

Roślinna - blog wegański
Kotlet drobiowy po hawajsku 178

najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Na gotowe kotlety wykładamy po plasterku ananasa i posypujemy tartym żółtym serem.  Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania