osuszamy i obieramy ze skórki. Bierzemy nóż i nakrawamy plasterki równej grubości na 2/3 głębokości. Uważajcie aby nie przeciąć ziemniaka na pół :) Smarujemy je olejem i posypujemy solą. Ziemniaki zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsmaku solą i pieprzem, opcjonalnie chilli. Wykładamy na podpieczony spód a na boczku układamy plasterki batatów. Zalewamy śmietanką połączoną z jogurtem. Z wierzchu posypujemy tartym serem i kawałkami gorgonzoli. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Gdy wierzch będzie ścięty tarta jest gotowa. Podajemy z gałązką tymianku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytwkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy jak pieróg (musimy zrobić to dokładnie, żeby nadzienie nam nie wypłynęło) i formujemy kulkę. Nasze pączki delikatnie spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy lekko się zrumienią wyjmujemy je z piekarnika i studzimy na kratce. Gdy będą już zimne oprószamy je cukrem pudrem. Jeśli zrobimy
Wielki apetytśmietanki 30% sól morska gruboziarnista pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką masę. Pastę usmażyć na oleju kokosowym i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę
Wielki apetytnadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Banany pokroić w plastry i skropić obficie sokiem z cytryny (dzięki temu zabiegowi owoce nam nie ściemnieją). Warstwę masy kajmakowej wyłożyć na upieczony
Wielki apetytoleju rzepakowym i dodajemy do pozostałych składników. Kokilki smarujemy masłem i napełniamy je naszą masą. Naczynka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które napełniamy do połowy wodą. Pudding zapiekamy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Podajemy z majonezem (letnia wersja świetnie się tu sprawdza), szczypiorkiem i kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytłyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Suche składniki wymieszaj z suchymi, mokre z mokrymi. Dodaj jedne do drugich. Nastepnie dodaj pokrojoną szynkę i ser. Przełóż masę do papilotek i zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytkostkę i podsmaż na łyżce oleju wraz z cebulką i posiekanym czosnkiem. Nadzienie dopraw do smaku. Górę patisonów odetnij a dół wydrąż tworząc miseczki. Nafaszeruj warzywa i przykry wieczkiem. Zapiekaj ok. 20 -30 minut w temperaturze 180 stopni wraz z gałązkami tymianku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytząbkiem czosnku. Na upieczony spód wyłóż kaszę, cebulkę z czosnkiem, pokrojone figi i kozi ser,oraz szynkę Serrano. Całość zalej śmietaną doprawioną solą i pieprzem i wymieszaną z jajami. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z rukolą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytKażdą figę posyp tartym serem- dobierz taki, który najbardziej odpowiada twoim preferencjom. Hiszpania ma ich tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Na koniec posyp całość skórką pomarańczową. Figi zapiekaj wraz z gałązkami rozmarynu ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj skropione dobrą oliwą (ja użyłam oliwy z dodatkiem pomarańczy. Nabyłam ją w sklepie Złoto Hiszpanii-> link
Wielki apetytpowoli do wrzącej wody. Kiedy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, wyjmujemy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorowym sosem. Całość posypujemy tartym serem (parmigiano / grana padano) i zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Buon appetito
Bon Ton Italiacukinię i pomidory kroimy na cienkie plasterki. Naczynie wylepiamy ciastem. Układamy cebulę, posypujemy posiekanym czosnkiem, układamy plasterki cukinii, na sam wierzch pomidory. Zalewamy mieszaniną jajek, mleka i śmietany. Zapiekamy przez 45 minut na złoty kolor. SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA
SMYKWKUCHNIcałość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut. 2-3 porcje
Roślinna - blog wegańskinasienny i szatkujemy w plastry, układamy na zapieczonym spodzie ciasta, przesypujemy cynamonem i cukrem wg. uznania, skrapiamy sokiem z limonki. 3. Na przekładankę jabłkową ścieramy mniejszą część ciasta. Zapiekamy całość przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem
Apetyczna babeczkakroimy w cienkie plasterki. Na plastrach szynki układamy plaser sera, po 3 szparagi, posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. Zwijamy w ruloniki. Smarujemy delikatnie masłem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez
Domowy Smak Jedzenia