zapiekane - 3000 przepisów (strona:142/200)

Grzanki czosnkowe zapiekane z serem pleśniowym 542

pomocą kieliszka wycinamy kółka. Układamy je na płatku papirusa.Tak samo postępujemy z serem z tym,ze układamy go już na wyciętym pieczywie.Nakrywamy drugim kawałkiem chleba.Całość zakrywamy papirusem. Zapiekamy na grillu lub patelni bez użycia tłuszczu ok 3 minut. Gorące podajemy wraz z sosem czosnkowym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Bataty 103

oliwą i ułóżcie warstwowo bataty (przyprawione solą i pieprzem), ser kozi i pokrojony w kosteczkę boczek.Następnie znowu bataty i tak w kółko, aż do wyczerpania składników. Kończymy ziemniaczkami. Zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Kurczak pieczony 79

zostawić w marynacie najlepiej całą noc. Do środka włożyć cytrynę w całości i zapiąć otwór szczelnie wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone warzywa, wycisnąć czosnek i włożyć kurczaka. Zapiekamy go przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Będzie gotowy, gdy po nakłuciu wypłynie z niego przezroczysty sok. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zapiekane figi 121

efekt bardzo smaczny. Składniki: świeże figi boczek parzony w plastrach ser gorgonzola Sposób przygotowania: Figi nacinamy z wierzchu (tworząc krzyż) wkładamy do nich ser zawinięty w plastry boczku. Owoce zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy prosto z pieca. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zapiekane brzoskwinie 101

zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: brzoskwinie serek jogurtowy Almette cynamon miód cukier z wanilią pestki dyni rozmaryn Sposób przygotowania: Brzoskwinie przecinamy na pół i usuwamy z nich pestkę. Następnie zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut z dodatkiem świeżych gałązek rozmarynu. Serek mieszamy z cynamonem, miodem, cukrem z wanilią i przekładamy na lekko ciepłe owoce. Pestki

Wielki apetyt
Muffiny a'la pizza 109

serem do suchych produktów. Mleko, jaja i rozpuszczone, przestudzone masło dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty. Papilotki wypełniamy gotową masą do 2/3 ich wysokości i wierzch smarujemy ketchupem. Zapiekamy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zapiekane bakłażany 92

rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznym ruchem rozprowadź ją w maśle. Dodawaj mleko, aż sos będzie gęsty. Nałóż warstwę na mięso. Posyp startym serem z dodatkiem posiekanej kolendry. Bakłażany zapiekaj ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Bataty Hasselback 106

osuszamy i obieramy ze skórki. Bierzemy nóż i nakrawamy plasterki równej grubości na 2/3 głębokości. Uważajcie aby nie przeciąć ziemniaka na pół :) Smarujemy je olejem i posypujemy solą. Ziemniaki zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta z batatami 93

smaku solą i pieprzem, opcjonalnie chilli. Wykładamy na podpieczony spód a na boczku układamy plasterki batatów. Zalewamy śmietanką połączoną z jogurtem. Z wierzchu posypujemy tartym serem i kawałkami gorgonzoli. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Gdy wierzch będzie ścięty tarta jest gotowa. Podajemy z gałązką tymianku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Lekkie pączki pieczone 116

wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy jak pieróg (musimy zrobić to dokładnie, żeby nadzienie nam nie wypłynęło) i formujemy kulkę. Nasze pączki delikatnie spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy lekko się zrumienią wyjmujemy je z piekarnika i studzimy na kratce. Gdy będą już zimne oprószamy je cukrem pudrem.  Jeśli zrobimy

Wielki apetyt
Tarta makaronowa 119

śmietanki 30% sól morska gruboziarnista pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula  Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką masę. Pastę usmażyć na oleju kokosowym i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę

Wielki apetyt
Tarta z bananami i kajmakiem 121

nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Banany pokroić w plastry i skropić obficie sokiem z cytryny (dzięki temu zabiegowi owoce nam nie ściemnieją). Warstwę masy kajmakowej wyłożyć na upieczony

Wielki apetyt
Pudding z kalafiora 98

oleju rzepakowym i dodajemy do pozostałych składników. Kokilki smarujemy masłem i napełniamy je naszą masą. Naczynka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które napełniamy do połowy wodą. Pudding zapiekamy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Podajemy z majonezem (letnia wersja świetnie się tu sprawdza), szczypiorkiem i kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Muffiny inspirowane pizzą 122

łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Suche składniki wymieszaj z suchymi, mokre z mokrymi. Dodaj jedne do drugich. Nastepnie dodaj pokrojoną szynkę i ser. Przełóż masę do papilotek i zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Patisony faszerowane kaszą jęczmienną 126

kostkę i podsmaż na łyżce oleju wraz z cebulką i posiekanym czosnkiem. Nadzienie dopraw do smaku. Górę patisonów odetnij a dół wydrąż tworząc miseczki. Nafaszeruj warzywa i przykry wieczkiem. Zapiekaj ok. 20 -30 minut w temperaturze 180 stopni wraz z gałązkami tymianku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt