zapiekane - 3000 przepisów (strona:128/200)

Warzywa zapiekane pod parmezanowym beszamelem z dodatkiem chorizo 187

naczynia żaroodpornego. Chorizo pokroić w cienkie plasterki i poutykać między warzywami. Ząbki czosnku lekko zgnieść i również ułożyć pomiędzy warzywami. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć żółty ser. Zapiekać około 30-35 min w temperaturze 180 ° C. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kolorowe zapiekanki z truskawkami, fetą, chorizo i świeżymi ziołami. 168

orzeszków, mozarelli oraz papryczki chilli to robimy to w tym momencie.) Całość wymieszać. 3. Bagietkę przekroić wzdłuż i skropić oliwą. Ułożyć przygotowaną masę, a na niej plasterki chorizo. 4. Zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. 5. Na ciepłych zapiekankach ułożyć sałatę, pokrojone w cieniutkie plasterki pomidorki oraz truskawki. Na koniec posypać świeżymi listkami mięty

DefinicjaSmaku
Pełnoziarnista tarta z kurkami, karmelizowaną cebulką, kozim serkiem i pomidorami. 116

około 10 minut. 5. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć kolejno: masę kurkową, pokrojony w plasterki kozi serek, masę śmietanową, plastry pomidora, orzeszki pinii. Można dodatkowo posypać serem. 6. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut. 7. Na jeszcze gorącej tarcie ułożyć listki świeżej bazyli i od razu podawać. Smacznego

DefinicjaSmaku
Domowe zapiekanki z pieczarkami- najlepsze. 203

cebulkę oraz parmezan. Ale bez tych dodatków zapiekanki również smakują wspaniale. 3. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Wycisnąć na nią ketchup i wyłożyć na niego masę pieczarkowo serową. 4. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10 minut, aż ser sie rozpuści i lekko zezłoci. 5. Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekanki drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Mięsno - śmietanowa tarta z kurkami. 160

minut w temperaturze 180 stopni.  4. Na podpieczony spód wyłożyć mięsną masę, a na nią masę serową.  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z grillowaną brzoskwinią. 220

musztarda francuska 1 łyżeczka miód 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Brzoskwinie dokładnie umyć i pokroić w plasterki o brubości ok. 0,5 cm. Delikatnie oprószyć chilli i brązowym cukrem. Zapiekać w piekarniku z opcją griila, grillu elektrycznym lub tradycyjnym do momentu aż brzoskwinie się zarumienią i puszczą sok. 2. Czerwoną cebulę porkoić w cienkie piórka zalać 2-3 łyżkami octu

DefinicjaSmaku
Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 216

Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać liście limonki kaffir. Dusić na małym ogniu. 6. W tym czasie przełożyć kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z całą marynatą. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut, aż całość lekko się zarumieni. 7. Jogurt zahartować odrobiną sosu i dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do całości

DefinicjaSmaku
Zapiekane jajka z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim. 135

wymiesząć ze śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim. Ułożyć w kokilkach. 3. Na wierzchu każdej kokilki wbić jajko i posypać tartą mozarellą lub parmezanem oraz czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. 4. Zapiekać 6-10 min w 200 stopniach. Najlepije smakują kiedy białko jest ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Żeby uzyskać taki efekt trzeba wyczuć swój piekarnik, ja piekłam 8 min. 5. Pełnoziarnistą

DefinicjaSmaku
Grzanka z awokado i przepiórczym jajkiem sadzonym. 170

części, usunąć gniazda nasienne. Pozostałą część pokroić w kostkę. Wymieszać z pastą z awokado. 3. Rozgrzać piekarnik, włączyć opcję grill. Kromki chleba natrzeć przzekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Zapiekać aż pieczywo będzie chrupiące. 4. Na patelni usmażyć jajeczka przepiórcze, tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne. 5. Na ciepłych grzankach ułożyć pastę oraz jajko sadzone. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zupa dyniowa z pomarańczą, imbirem oraz zapiekanym kozim serem. 153

Cząstki pomarańczy pokroić każdą na 3 części. Na każdym kawałku sera układać pomarańczę, kawałki orzechów, kawałki tymianku oraz rozmarynu. Na koniec lekko skropić olejem i posypać pieprzem. Zapiekać w 200 stopniach 5 min. 6. Gdy dynia zmięknie, usunąć z wywaru liście laurowe i całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem

DefinicjaSmaku
Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree 166

jabłka. Ugotować do miękkości. Odlać wodę, dodać chrzan oraz śmietanę i zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz, na koniec jajko i dalej blendować. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w  temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut. Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zapiekanka z jaglanki i suszonych pomidorów 185

ogniu kilka minut,aby smaki się przeniknęły.  Na koniec doprawić solą, pieprzem. Dodać posiekane świeże zioła oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Kaszę z warzywami przełożyć do naczyń do zapiekania. Posypać serem feta i parmezanem lub innym ulubionym serem. Można też pominąć ser, wtedy danie będzie bardziej dietetyczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pieczona owsianka piernikowa 184

łyżka ulubioncy orzechów 1 łyżka rodzynek/ żurawiny/ jagód goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna. Smacznego

DefinicjaSmaku
Cottage pie ze szpinakiem 202

ziemniaki się ugotują odlewamy wodę. Do ziemniaków dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatałową, sól pieprz oraz połowę sera. Całość ubijamy lub blendujemy na gładkie puree.   W kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie odrobiną majeranku. Napełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

DefinicjaSmaku
Bruschetta z pomidorami, czosnkiem, świeżymi ziołami i parmezanem 181

tartego parmezanu 1 ząbek czosnku kilka kaparów oliwa z oliwek świeżozmielony pieprz sól morska 2 grahamki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Grahami kroimy w plasterki skrapiamy oliwą z oliwek i grilujemy lub zapiekamy w piekarniku. W tym czasie kroimy pomidory w kostkę i łączymy z posiekanymi ziołami, cebulką, kaparami oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Ciepłe grzanki nacieramy przekrojonym ząbkiem

DefinicjaSmaku