zapiekane - 3000 przepisów (strona:123/200)

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1501

lekko zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy do połączenia się z sosem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy troszkę sos beszamelowy, układamy warstwę makarony, warstwę sosu mięsnego, 1/2 sosu beszamelowego i powtarzamy warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy. Zakańczamy warstwą makaronu a na wierzch rozsmarowujemy wymieszany z trzema łyżkami

Domowy Smak Jedzenia
Papryki faszerowane bundzem 154

drobno pokrojonym, obranym ze skórki pomidorem oraz bundzem. Całość doprawiamy maggi, tabasco oraz pieprzem. Z papryk usuwamy środki, napełniamy je przygotowaną kaszą, polewamy każdą odrobiną oliwy z oliwek i zapiekamy w  180 C przez około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 291

ryba jest całkowicie pozbawiona ości.  Do powyższych składników dodajemy śmietanę i przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.  Z wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st.  Zapiekankę podajemy gorącą, choć równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego

bistro mama
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 132

słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo od oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się z pestkami, co ma nadać ciastu przyjemnie migdałowego aromatu. Ze względu na bezpieczeństwo przy spożywaniu posiłku i zażyłość, jaką czuję ze swoim uzębieniem, czereśnie brutalnie pozbawiłam pestek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Clafoutis z rabarbarem. 137

mąki pszennej 150 ml mleka 125 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Rabarbar przekładamy do formy do zapiekania (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego ;). Cukry, olej, jajka i mąkę miksujemy. Następnie dolewamy mleko i śmietankę i znów miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na rabarbar i pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Pizza 147

domu. Gdy skończymy chomikować w brzegach pizzy, przechodzimy do  posmarowania jej sosem. Bardzo nie lubię gdy pizza jest sucha, dlatego zawsze pamiętam o sosie.  Posmarowaną pizzę zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut. Na zdjęciu obok widać również  posmarowane brzegi pizzy, to jest też już kwestia indywidualna jak i skład sosu

dlaSmaQ
Ciasto kruche z pianką i malinami 292

godz., a drugie do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do  180 stopni. Blaszkę 33x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta z lodówki i zapiekamy spód ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia. Masa budyniowa Białka ubijamy  na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy cukier. Następnie, również powoli i stopniowo, dodajemy proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewamy

W kuchennym oknie Ewy
Crumble z rabarbarem 94

mąki pszennej 40 g płatków migdałowych 40 g brązowego cukru 50 g masła Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Foremki do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć rabarbar. Składniki na kruszonkę zagnieść między palcami, rozłożyć na rabarbarze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Podawać z lodami waniliowymi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Pełnoziarniste tagiatelle zapiekane z krewetkami 96

miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy. Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać - u mnie miseczki do creme brulee. Na górę wlewamy sos, pokrojonew ćwiartki pomidorki koktajlowe i oliwki - a jako zwieńczenie - różowe krewetki.  Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15minut

Spektrum Smaku
Orkiszowa tarta z kurczakiem i mozzarellą 165

widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut. Kiedy spód tarty siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego

Spektrum Smaku
Makaron ze szpinakiem i bryndzą 176

dużych kawałkach lub – tak jak ja – zmiksować wszystko na gładką pastę. Do pasty dodajemy garść startego sera, którym będziemy posypywać makaron. Mieszamy. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos, tak żeby przykrył dokładnie dno. Faszerujemy makaron surowy. Dojdzie nam bez problemu w sosie i parze, a my nie będziemy kląć faszerując miękkie muszelki. Makaron układamy na sosie

ladykitchen
Kurczak curry z mozarella i ananasem i pieczone ziemniaczki z zaatarm 245

Szybki i pyszny obiad dla zapracowanych. Aromatyczny kurczak, słodki ananas, ciągnący się ser i złociste ziemniaczki, to po prostu nie może smakować inaczej niż genialnie :) Kurczaka

DefinicjaSmaku
Kluski. Oscypek. Zapiekanka. Galuszki zapiekane w sosie serowym z wędliną 146

przecieraki czy jak je tam ktoś nazywa, można podać na różne sposoby. Mniejsze są dobrym dodatkiem do zup, większe można podać z sosem czy tylko z okrasą a nawet zapiekać tak jak ja to właśnie zrobiłam. Pożywne danie dla całej rodziny, ale pamiętajcie, że dietetyczne na pewno nie jest. Moje danie pachniało pięknie wędzonym, owczym serem i tymiankiem. Było przepyszne

Smaczna Pyza
Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami 192

poszatkowaną kapustę. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż kapusta zmięknie (mieszając od czasu do czasu). Na końcu dobrze przyprawić pieprzem oraz solą. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obsypać bułką tartą (w wersji bezglutenowej pominąć bułkę). Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (grzałka góra-dół). Na dnie formy ułożyć połowę ryżu z pomidorami

Moja Delicja
Schab zapiekany w sosie śmietanowo - musztardowym 212

Wyłożyć na wierzch schabu. Obie śmietany ze sobą wymieszać, dodać sól i pieprz i wylać na mięso. Na wierzch rozkruszyć dwa listki laurowe oraz zetrzeć trochę gałki muszkatałowej. Schab zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 60 minut

My simple kitchen