zapiekane - 3000 przepisów (strona:114/200)

Łosoś zapiekany z koperkiem i śmietaną 168

Przekroić na 2 części (nie ma potrzeby usuwania skóry z łuskami, ponieważ po upieczeniu sama "odejdzie" od ryby). Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem i posmarować śmietaną. Przygotowanego łososia zapiekać pod przykryciem około 30-35 minut (ryba musi zmienić kolor, a śmietana powinna wchłonąć się w łososia). Przygotowaną rybę podać z ziemniakami i ulubioną sałatką

Ugotować
Serowa zapiekanka z cukinii z migdałami 178

dodajemy prażone płatki migdałów oraz siekaną natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę smarujemy odrobiną oliwy, na to wykładamy nieco sera, warzywa i raz jeszcze ser. Zapiekamy do rozpuszczenia sera i lekkiego jego zarumienienia (około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni).  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
30-minutowe ciastka – z 2 składników! 203

mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt) albo zwyczajną, tylko pokrojoną grubiej ostrym nożem. W połączeniu z bananem jest obłędna. Wsypcie to, co lubicie i czego potrzebujecie. Pamiętając

Karo in the Kitchen
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 170

zupełnie niepotrzebnie. Moje gołąbki zrobiłam z delikatnej, młodej kapusty i nadziałam lekkim mięsem indyka z brązowym ryżem. Zakasajcie rękawy. To naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty.   Wyjmijcie do miski mielone mięso

Karo in the Kitchen
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 149

stewią, erytrytolem czy maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest kwaśny, a metale jak pewnie pamiętacie z lekcji chemii

Karo in the Kitchen
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 165

prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi takiego a nie innego sosu – pełen białka. Bakłażan sam w sobie nie ma zbyt wielu wartości

Karo in the Kitchen
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 160

dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało się nimi mniej więcej równomiernie wyłożyć dno naszykowanej formy. Jajka ubijamy

Karo in the Kitchen
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 418

Doprawiamy go solą, pieprzem i koniecznie mieloną gałką muszkatołową. Wykładamy serek ricotta i łyżkę startego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy

Karo in the Kitchen
Crumble z agrestem i truskawkami – bezglutenowa kruszonka z płatkami owsianymi i mąką migdałową 171

stewią, erytrytolem czy maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy między sześć naszykowanych ramekinów. Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Mieszamy wszystkie suche składniki kruszonki w miseczce. Kroimy masło na drobniejsze kawałki, wrzucamy do suchych składników i przecierając składniki razem przez

Karo in the Kitchen
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 184

pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami 159

paprykę w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 218

można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym

Na Ciasteczkowych Papierach
Waniliowo - maślane babeczki z czekoladą. 229

masła  3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej wanilii/cukier waniliowy ok 100 g czekoladowych kropelek do zapiekania Wzięła sitko i przesiała mąkę z proszkiem i solą. Dodała do niej cukier. Kiedy wybija do miski jajka wstał jej synuś. Zaspany przecierając oczy uśmiechnął się. Ten widok był jednym

Malinowe Pocałunki
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami 142

pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny

Pobite gary Barbary
Muszle ze szpinakiem i trzema serami 121

dopełniamy je masą serową. Kładziemy je delikatnie do naczynia z sosem. Połowę mozarelli trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy bez przykrycia około 25 minut

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania