zapiekane - 3000 przepisów (strona:118/200)

Warkocze z polędwiczki wieprzowej w sosie serowo – pieczarkowym 133

niewielkiej ilości oleju, z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki w plasterki. Dodajemy do polędwiczek. Całość zapiekamy w piekarniku około 45 minut w temp. 185 o  C pod przykryciem. Po tym czasie do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy zlany sos z pieczenia, gotujemy aby zredukować płyn

Smaki Ewy
Tarta z jarmużem 114

mlekiem i pokruszonym twarogiem, dodajemy przestudzone pomidory i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto kładziemy jarmuż i  wylewamy masę twarogowo – pomidorową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w ogrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Tort naleśnikowy z tuńczykiem 106

serem. I tak na zmianę, masa z tuńczykiem, masa z pomidorami. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę z tuńczyka posypujemy również serem i dodatkowo kładziemy plasterki pomidora. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C około 25 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Zapiekanki z pieczarkami na chlebie tostowym 126

rożen, bo dla mnie rożen to hak do opiekania a ja zawsze na to ustrojstwo mówiłam rożno) i do niego właśnie mama wkładała kromki chleba z masą pieczarkową, które zapiekała. To chrupiące pieczywo było najlepsze na świecie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
zapiekana tilapia na pierzynce z pomidorów 156

skórką z jednej cytryny "pierzynką" z sera okrywamy całość ryby i przykryte naczynie wstawiamy do rozgrzanego piernika (180 stopni) na około 20 minut zdejmujemy pokrywę z naczynia żaroodpornego i zapiekamy całość jeszcze przez około 5-10 minut, aż ser żółty zbrązowieje nieco i nadmiar płynów się zredukuje

zobacz ich smak
Pieczony flan kukurydziany. 131

coś do posłodzenia szczypta soli, cynamon 2/3 mleka zagotować. Resztę wymieszać z mąką i jajkiem. Powoli wlewać do zagotowanego mleka, energicznie mieszając do zgęstnienia. Przełożyć masę do natłuszczonego naczynka. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok.180-200 stopni przez ok. 40min Ask Facebook

More food, love and dreams
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 107

łupinkach 1 łyżeczka słodkiej papryki garść liści świeżej bazylii 2 łyżki oliwy sól jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym naczyniu do zapiekania umieść pomidory przekrojone na połówki, ugotowaną ciecierzycę i ząbki czosnku. Posyp wszystko papryką w proszku, polej oliwą i dobrze wymieszaj. Piecz przez około godzinę, aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Wyjmij

Chilli Czosnek i Oliwa
Skrzydełka miodowo-musztardowe 248

Pyszne i soczyste skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z pięknie zrumienioną skórką. Słodycz miodu w połączeniu z musztardą idealnie do siebie pasują i sprawiają, że

Oryginalny smak
SCHAB W CEBULI A'LA STEK 227

Często przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni.  Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie.  Schab w cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas  kotleta schabowego .  Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę

Walijskie Pichcenie
Piątkowe Inspiracje - Zapiekanka z makaronem i warzywami 125

rozgniecionymi ząbkami czosnku.  Do makaronu dodać śmietanę rozmieszaną z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką.  Wszystko razem wymieszać, posypać żółtym serem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piątkowe Inspiracje - Fasolaczki 138

razie potrzeby można doprawić do smaku. Masa fasolowa jest dość rzadka więc można ją zagęścić bułką tartą  kotlety formować mokrymi dłońmi. Każdy kotlet posypać odrobiną bułki tartej. Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. Smacznego! Mimo, że troszkę popękane ale bardzo smaczne Dzieciom najlepiej smakowały z keczupem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 195

Zapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad. Wiem powiecie że teraz za gorąco, ale upały kiedyś się skończą a obiady jadać trzeba zawsze. Polecam gorąco. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik na zimno z morelowym musem 159

moreli 3 łyżki żelatyny szczypta kardamonu cukier puder  Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek i układamy skórkami do dołu na blaszce, wstawiamy je do piekarnika i zapiekamy ok 20 minut w temp.           200 st. C. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia. Podpieczone morele rozdrabniamy blenderem na gładką masę, dodajemy kardamon oraz cukier puder

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z gruszkami i mascarpone 131

minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto  jeszcze 3-5 minut,  wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą

Miód i pieprz
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami, bakaliami i cynamonem 159

łyżka rodzynek 1 duże jabłko opcjonalnie łyżeczka miodu do osłodzenia Kaszę tradycyjnie przelewamy wrzątkiem. Mleko mieszamy z jajkiem i cynamonem. Wsypujemy kaszę, rodzynki, orzechy i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wylewamy kaszę. Dodajemy pokrojone jabłko i pieczemy przez 40 minut

Cynamonowe szczęście