zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:110/165)

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 156

środek. Nałożyć do środka farsz z kaszy i warzyw. Docisnąć lekko i przykryć ściętym wierzchem. Formę do zapiekania natłuścić lekko oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć cukinie i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym(...)smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków   😊 Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka pieczona z pieczarkami 627

plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku(...)plastry, posypać każdy plaster solą i pieprzem, po czym złożyć z powrotem plastry w całość. – Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką. – Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać nim karkówkę ułożoną plaster przy plastrze. Widelcem porozchylać mięso, aby sos wszedł pomiędzy każdy plaster. – Cebulę obrać i pokroić

To co kocham
25 przepisów na zapiekanki 310

grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem(...)zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 23. Zapiekane roladki kapuściane 24. Zapiekanka z kiszoną kapustą i kiełbasą 25. Zapiekanka dyniowa na słodko

Tradycyjna Kuchnia
Domowe frytki po wiedeńsku 291

Od dawna chodziły za mną domowe frytki z piekarnika. Frytki po wiedeńsku to hit mojego miasta od wielu lat. Ale najlepsze i tak są te domowe

Bon Appetit Małgorzaty
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1572

czasie boczek kroimy w drobna kostkę, a cebulę w piórka.4. Smażymy boczek na patelni, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę.5. Odcedzone i lekko ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, za pomocą łyżki delikatnie wydrążamy zagłębienia.6. Zagłębienia napełniamy farszem z przesmażonego boczku i cebuli, oprawiamy lekko solą i pieprzem.7. Łódeczki układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)temperatury 200°C i pieczemy przez około 15 minut.8. Po tym czasie wyciągamy łódeczki z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.Podajemy jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną wymieszaną ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem, lub jako dodatek do dań głównych.Smacznego

W kuchni Katie
Zapiekanka z ziemniakami i cukinią 106

sera feta Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na dnie dużej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Cukinię myjemy, wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do ziemniaków. Cebulę kroimy na cienkie krążki. Dodajemy do pozostałych warzyw. Pomidory myjemy, odcinamy wierzch i każdy trzemy na tarce bezpośrednio do warzy w blaszce (skórkę pomidorów odrzucamy). Skrapiamy oliwą. Posypujemy słuszną porcją soli(...)mieszamy. Ważne też by użyć większego naczynia, tak by warzywa nie były rozłożone zbyt grubą warstwą (np 22x33cm lub większe). Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 90 minut. Po około godzinie sprawdzamy warzywa i w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody (około 1/5 szklanki). Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy natką pietruszki lub listkami

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym 255

sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżką masła i mlekiem na gładką masę. Do puree dodajemy por i mieszamy. Mięso mielone i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy(...)chwilę. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę masy ziemniaczanej, na nią układamy mięso mielone z pieczarkami i nakrywamy drugą połową puree. Całość wygładzamy i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut w temp 180 C. Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym Artykuł Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak zapiekany z ananasem 434

cannelloni nadziewany kurczakiem Kurczak barbecue  Kurczak w miodowym sosie  Naleśniki zapiekane z kurczakiem Kurczak w sosie miodowo musztardowym Szybki sos z kurczakiem Szaszłyki na grilla Kurczak zapiekany z brzoskwiniami Kurczak w pomidorowym sosie Składniki 500 g fileta z piersi kurczaka 1/3 ananasa pokrojonego w plasterki  1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 czerwona cebula(...)mojego przepisu - - - > sos bbq ) 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojoego 2 łyżki majeranku 1 łyżka skrobi kukurydzianej Puree: 5 ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany 36% pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy miód, sos barbecue

Delusional Trine
Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami 107

dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.  Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cząstki - nie obierać, wykroić tylko gniazdo nasienne. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć cząstki jabłek, przyprawić je lekko majerankiem. Wątróbkę przyprawić pieprzem i oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle, na średnim ogniu. Ułożyć(...)wątróbek, obsmażyć krótko cebulę i czosnek, ułożyć na wątróbce. Całość zapiec (bez przykrywania naczynia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym 189

kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie  przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym i zblendowanym(...)cukierniczego i wyciskałam  zawijasy na farsz. Najpierw purre z pasztetem, a następnie uzupełniałam luki puree z zielonym groszkiem. Zapiekankę ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi i gałązkami  świeżego tymianku. Całość zapiekamy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO  :) www.profi.com.pl

W kuchennej krainie
Czosnkowa zupa krem 135

podsmażaj je 5 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy (pomijając sól), dokładnie wszystko wymieszaj. Dolej wodę, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu około 20-25 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Upieczony czosnek lekko przestudź (tylko po to, aby nie poparzyć sobie palców). Za pomocą noża wyciśnij ząbki czosnku. Dodaj je do zupy wraz z solą i całość(...)zbyt gęsta możesz dodać jeszcze wody lub mleka sojowego. Podałam zupę z grzankami. Chleb pokroiłam w drobną kostkę, dodałam starty wegański ser, posypałam czosnkiem suszonym i skropiłam oliwą truflową. Zapiekałam je podczas pieczenia czosnku przez 10 minut. Smacznego

greenscarf
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 148

dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso (nie peklująca) papryka słodka pieprz czosnkowy przyprawa ziołowa do grilla lub inna mieszanka ziołowa(...)łyżeczki majeranku, tymianku, oregano, cząbru  i szczyptę czosnku) 1 młoda, nieduża cukinia 1 młody, nieduży bakłażan 3-4 młode cebulki 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) ugotowane ziemniaki garść natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku sól oliwa      Mięso nacieramy solą zmiękczającą i odkładamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Następnie

Rozpustne gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 145

mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie dno wykładamy pokrojonymi ziemniakami. Na ziemniaki nakładamy kurczaka z porem a następnie całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem w proszku. Polewamy wierzch zapiekanki śmietanowo-serowym sosem i obkładamy pokrojonym(...)naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190°C. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę z naczynia żaroodpornego, zwiększamy temperaturę do 200°C i zapiekamy około 15 minut, tak aby boczek się przyrumienił

Qchnia po prostu
Brownie z chałwą 87

kakao Czekoladę siekamy drobno lub kruszymy tłuczkiem. Ja zwykle wrzucałam ją do woreczka lub przekładałam papierem do pieczenia, zawijałam w ścierkę i dawałam się ponieść sile tłuczka do ziemniaków. Chałwę kruszymy, mieszamy z czekoladą. Mąkę mieszamy z kakao. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem, aż masa zmieni kolor na jasnokremowy. Dodajemy(...)Dodajemy połowę piany z białek, mąkę, kakao i czekoladę. Masa będzie dość zwarta, ale należy ją dobrze wymieszać. Następnie dodajemy pozostałą część piany. Masę wylewamy do 8 kokilek do zapiekania lub do formy o wymiarach 20×20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut. Thermomix Żółtka oddzielamy od białek. Zakładamy motylek. Do czystego i suchego

Kucharzyca
Nadziewany Filet z Kurczaka z Pomidorem i Mozzarellą 101

Kochani dziś mam dla was bardzo prosty przepis na kurczaka zapieczonego z mozzarella pomidorami i odrobiną szpinaku, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i mizerią. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 kulka mozzarelli w zalewie 3 małe pomidorki kilka listków szpinaku przyprawa do kurczaka łyżka masła WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, nacinamy paseczki by zrobić(...)kieszonki w odległości 1,5-2cm. 2. W kieszonkach umieszczamy na przemian pomidor, mozzarella ze szpinakiem. 3. W pojemniku żaroodpornym umieszczamy masło na spodzie, przekładamy mięso. 4. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180-190* aż do miękkości

Dziś Ja gotuje
Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie, przepis 197

całą noc) do zamarynowania, w chłodne miejsce. Krok 2. Następnie skrzydełka wyjmujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy przez 10-12 minut. Kiedy skórka zacznie robić się złocista zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze przez 30 minut, lub do momentu , aż skrzydełka będą złociste i dobrze wypieczone(...)szybko brązowieć, trzeba skrzydełka nakryć papierem do pieczenia. Skrzydełka w miodzie z czym podać? Oto kilka pomysłów na chrupiące skrzydełka na obiad lub grilla: skrzydełka w miodzie z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty, rzodkiewek i fety. skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską i pomidorami koktajlowymi. skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki . skrzydełka w miodzie

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 135

gałką. Łososia dzielimy na cząstki, podobnie, jak i pomidory.  Pomidory najlepiej obrać ze skórki, co by Wam się nic w gardle nie przykleiło. Do naczynia żaroodpornego wkładamy: ziemniaki, szpinak, łososia, pomidory. Robimy sos beszamelowy: Sos beszamelowy: We wrzątku (1 szklanka) rozpuszczamy 1 kostkę bulionu. 2 łyżki masła roztapiamy, dodajemy 2 łyżki mąki. Do tak powstałej masy dodajemy bulion(...)szklankę mleka. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną, vegetą. Jeśli ktoś z Was nie ma cytryny, może użyć kwasku cytrynowego. Zapiekankę zalewamy sosem, wstawiamy do gorącego piekarnika. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez ok. 1 godzinę. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis, wykonanie i zdjęcia

Kuchnia smaków
Marynowane żeberka w towarzystwie...kapusty 147

chleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy  SKWORCU -przyprawa do wołowiny  SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia  INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny(...)pieprzu ziołowego. Pozostaw w lodówce na całą noc. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż żeberka. Kapustę pokrój w ćwiartki i wciśnij między żeberka. Możesz dosmaczyć oliwą, pieprzem, przyprawą. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy się upiecze mięso ,a kapusta będzie miękka, wyłóż na talerze, skrop jeśli chcesz sosem tatarskim..i smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Miodowe Pałeczki z kurczaka 584

osuszamy, wkładamy do miski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki wkładamy do lodówki na około 2 godziny w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej(...)kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO

Luźna Kuchnia