cebula, 10 dag sera żółtego, sól, pieprz, olej do smażenia, 1/2 słoiczka sosu Kieleckiego cygańskiego SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcje masy, tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 3. Kurczaka(...)solą i pieprzem. 4. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na usmażone placki nakładam porcję kurczaka. Wierzch posypuję startym żółtym serem. 5. Placki układam w naczyniu żaroodpornym. Zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Gotowe placki układam na talerzu. Podaję polane sosem cygańskim. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos Kielecki cygański, które otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasirozgniatamy tłuczkiem na puch. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy boczek również pokrojony w kostkę i smażymy kilka minut. Ser rozkruszamy widelcem lub miksujemy blenderem. Ziemniaki, cebulę z boczkiem i ser przekładamy do jednej miski. Dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy dokładnie. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Naleśniki zawijamy jak krokiety: najpierw zawijamy(...)drugą stronę, na wierzch nakładamy starty ser żółty i smażymy jeszcze przez chwilkę. [caption id="attachment_7610" align="aligncenter" width="685"] Naleśniki ruskie[/caption] Zobacz inne przepisy na naleśniki: Zapiekane Naleśniki Z Mięsem Mielonym Naleśniki Z Białym Serem Odchudzone Naleśniki Z Serkiem I Sosem Brzoskwiniowym (194 Kcal) Zapiekane Naleśniki Z Pieczarkami I Kurczakiem Naleśniki Po Meksykańsku Naleśniki
e-PrzepisyKulinarnemikrofali. Moje ulubione słodko-słone połączenie smaków :) Składniki: 2 bataty biała część małego pora 1/4 żółtej papryki 1/4 białej papryki ser pleśniowy typu blue olej rozmaryn Słodkie ziemniaki szorujemy dokładnie i kroimy na połówki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy w 180 stopniach, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem). U mnie trwało(...)Bataty wydrążamy. To co uda nam się wydrążyć mieszamy razem z porem i papryką. Tak powstały farsz nakładamy do naszych ziemniaczanych łódeczek. Na wierzch każdej układamy plasterek sera. Zapiekamy, aż ser się rozpuści. Gotowe
Czerwona Porzeczkałyżki bulionu, wyjmujemy liście laurowe i ziele ang. dodajemy 4 łyżki bulionu z powrotem do kapusty, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze(...)pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek. Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem
Kubki smakuwrzuceniu na wrzątek. W tym czasie obieramy bataty, kroimy jak frytki - układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Bataty zamieszaj rękoma aby oliwa pokryła dokładnie ziemniaki. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Teraz należy wypłukać kaszę jaglaną - wrzucamy do miski i płuczemy w ciepłej wodzie (kilka razy ją zmieniając). Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance wrzątku(...)bulion). Kaszę przekładamy z garnka do miski i dodajemy kalafiora, jajko, drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej i doprawiamy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni - wkładamy bataty i zapiekamy ok. 20 minut (opcja grill). Teraz wszystkie składniki w misce mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu ok. 5 minut
Alutka-GotujePrzepis na zielona sałatkę ziemniaczaną z rzeżuchą i granatem Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na 2 osobnych talerzach. Składniki na sos wymieszać i polać nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć ogórek, paprykę, rzeżuchę, połówkę jajka i orzechy. Posypać całość pestkami granatu. Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii Nasiona konopii siewnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni(...)cynamonu i kuminu 200 g żółtego sera startego na tarce Przepis na botwinkę zapiekaną z pokrzywą i żółtym serem Cebulę, botwinkę i pokrzywę podsmażyć na patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym
Ugotowane pozamiatanekurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć i zmiksować za pomocą blendera. Razem(...)żaroodporne przesmarować olejem. Na spodzie wyłożyć ziemnaki. Następnie umieścić warstwę mięsa z sosem i na wierzchu ułożyć ponownie kartofle. Na końcu posypać żółtym serem lub użyć sera w plastrach. Zapiekać w 180 stopniach aż ser się rozpuści i będzie lekko przypieczony
Szybko Tanio SmacznieBataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla. Składniki:3 bataty1/3 szklanki oliwy z oliweksól, pieprzsuszone zioła prowansalskiePrzygotowanie:Bataty obieramy, myjemy(...)kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami i smarujemy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut
Smakowity Blog Kulinarnywolną przestrzeń włóż przygotowane masło ziołowe, resztką możesz natrzeć powierzchnię kurczaka. Piekarnik rozgrzej do 180°C funkcja “góra-dół”. Tuszę przełóż do naczynia do zapiekania, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Wmasuj przyprawy w kurczaka. Piecz w podanej wyżej temperaturze, około 90 minut. Skórka powinna być rumiana, a mięso odchodzić(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka, będą złociste i perfekcyjnie upieczone. Jeżeli wolisz bardziej klasyczne ziemniaki opiekane, przepis znajdziesz TUTAJ . Kurczaka podałem z gotowanym brokułem, możesz go wzbogacić o prażone płatki migdałów oraz sosem do kurczaka z czosnkiem od Roleskiego
kuron.com.plwrzenia. Następnie wyłóż rybę na duszące się warzywa, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób pure. Odcedź ziemniaki, kalafiora i czosnek. Włóż do nich 2 łyżki masła, wlej mleko, wstaw na niewielki ogień i ubij całość na gładką masę. Następnie używają widelca wymieszaj pure, żeby je spulchnić i napowietrzyć(...)Przełóż do formy do pieczenia. Na wierzch wyłóż sos warzywny, posyp natką pietruszki, a na niego kładź warstwę pure. Całość posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika pod górną grzałkę. Zapiekaj 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Artykuł Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzoczyszczamy z błonek, wnętrze przyprawiamy solą, pieprzem i papryką - nakładamy grzyby, następnie udka spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (za pomocą pędzelka) i układamy udka - posypujemy słodką papryką. Zapiekamy 25 min na 220°C opcja grill (środkowa półka), następnie przewracamy udka (posyp papryką) i pieczemy kolejne 15 minut w temp. 240°C. W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy(...)sosem. Ps. Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne, a więc przepis ten polecam wszystkim będącym obecnie na diecie ... z tym, że zamiast gnocchi zajadamy obiad z pieczonym ziemniakiem lub ryżem
Alutka-Gotujeustach. W zasadzie były grillowanie, ale można przyrządzić je w piekarniku. Dzisiaj zrobiliśmy takie, jak w tym barze…mini „kofciki”…wprawdzie nie z frytkami i surówką, a z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Wyżera! Na marginesie, często podają je z solą wymieszaną z chili. Składniki 500 g mięsa wołowego 1 łyżka mąki majeranek ostra papryka w proszku olej sól, pieprz(...)smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie paluszków (choć my jedliśmy okrągłe), układamy na papier do pieczenia i spryskujemy olejem. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenwodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo. Układam gołąbki dosyć ściśle w naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy. To duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki(...)czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt
I tu będę miała takie teDynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie. Składniki: ( korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy z małymi zmianami ) 2 kg dyni melonowej żółtej 2 szklanki octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki. Ocet mieszamy z wodą, zalewamy dynię i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dynię odcedzić
Atlas Smakówcebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część kapusty wkładam między nacięcia i na wierzch mięsa, tak aby cała karkówka była przykryta kapustą. Naczynie przykrywam(...)polewam mięso wytworzonym sosem z kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej wody. Kiedy mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z ziemniakami purre. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród