Danie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZamiast przykryć mięsny sos kołderką ubitych na gładko ziemniaków, położyliśmy na nim pure z kalafiora. Wyszła lekka jak puch zapiekanka pasterska. Czas: 1 – 1 godz. 15 min. (w tym godzina na duszenie sosu) Poziom trudności: średni Szacowana koszt potrawy: ok. 25 zł Z podanych składników zrobicie spokojnie cztery porcje Pomysł na shepard’s pie z kalafiorem zaczerpnęliśmy od brytyjskich(...)sióstr Hemsley+Hemaley. Ale jak zwykle są też nasze modyfikacje – do kalafiorowego pure dodaliśmy ugotowaną pietruszkę. Klasyczny shepard’s pie ziemniaczano-pasternakową masą jest dużo cięższy. Warstwa zapiekanego kalafiora jest lekka jak pudding. Po przestygnięciu zastyga w dającą się zgrabnie pokroić w zwarte, przypominające torciki kwadraty. Ps. Prawidłowa nazwa tej zapiekanki to Cottage pie, ponieważ sos zrobiony jest
Niedzielny kucharzDziś na obiadek proponuję wam karkówkę zapiekaną z dodatkami. Mięsko można doprawić i dodać składniki jakie lubimy.Moje danie będzie z serem Korycińskim z pomidorem, bazylią i czosnkiem. Mięsko smakuje wybornie, a dodatki pasują idealnie.Takie proste i pyszne danie. Składniki: karkówka 1.1/2 kg ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g pomidory suszone 15 plasterków(...)sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki pieprz ziołowy do smaku papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki Dodatkowo: ziemniaki z wody koperek marynowane pikle w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać korniszony) buraczki marynowane Wykonanie: Karkówkę wymaczamy w odzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy plastry prawie do końca, moja grubość
Różowa kuchniaBakłażan i cukinię pokroić w krążki. Paprykę i pieczarki w cienkie plastry. Żółtko oddzielić od białek. Żółtka dodać do ziemniaków, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać. Spód i boki formy (u mnie o średnicy 22 cm) wysmarować masłem. Oprószyć spód kaszą manną, bułką tartą, czy np. jak ja, zmielonymi pestkami słonecznika. Do formy(...)kolejności: por, cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki. Całość przykryć pozostałą masą ziemniaczaną i posypać wierzch posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stop. C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 60 minut. I mamy obiad. Z deserem – w końcu to tort
gutfutmieszając zredukuj do lekko gęstej konsystencji. Na patelni mocno rozgrzej łyżkę masła klarowanego i obsmaż z każdej strony polędwicę do pierwszych rumianych śladów, przełóż do formy lub blachy do zapiekania, polej z góry resztą marynaty i włóż do piekarnika rozgrzanego na 190-200 oC na 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, nakryj folią aluminiową i pozostaw(...)musztardowy, na każdą z tych łyżek sosu połóż 2 cm plaster polędwicy, poprósz solą i pieprzem, ozdób natką pietruszki. Ps.: Ja w między czasie przygotowałem pieczone rozetki z ziemniaków które również efektownie wyglądają co widać na ostatnim zdjęciu poniżej. Polędwiczkę w takim wydaniu można podawać samodzielnie (tylko z sosem) lub z ziemniaczkami w wersji typowo obiadowej
Mechanik w kuchniodcisnąć wodę. 2. Szczypiorek drobno siekamy. 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach. 4. Jajka wbijamy do miski i ubijamy. 5. Następnie do jajek dodajemy ziemniaki, marchew, ser oraz szczypiorek. Doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. 6. Połowę masy ziemniaczanej wykładamy na dno tortownicy i 15 minut podpiekamy w piekarniku(...)drobno paprykę. 12. Następnie wylewamy pozostałą masę ziemniaczaną. 13. Zapiekamy 30 minut w 180 °C. 14. Danie gotowe
Kulinarna Chwilapieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki bułki tartej 4 jajka 3 pieczarki 520 g sosu bolońskiego Jamar Wykonanie : Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć. Do miski przełożyć kalafior, ugotowana kaszę, podsmażoną kiełbasę, szczypiorek, przyprawić do smaku vegetą(...)ępnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać z dowolna sałatką.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliCebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Drożdże rozkruszamy, dodajmy cukier, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, cebulę, zaczyn z drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy(...)czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone w plasterki. Jogurt mieszamy z serem żółtym i przyprawami. Sos równomiernie rozprowadzamy na placku. Zapiekamy jeszcze 20-25 minut, aż sos się ładnie zezłoci
e-PrzepisyKulinarneCóż ja mogę napisać o tych ziemniaczkach? Zróbcie, spróbujcie i sami oceńcie. Dodałam do nich to wszystko co uwielbiam. U mnie w domu zniknęły w kilka
Blondynka Gotujeczerwonych ziemniaków 2 bataty 3 papryki (żółta, zielona, czerwona) cebula czosnkowa cebula czerwona 5 ząbków czosnku 150 g sera mozzarella sól, pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki czerwone oraz bataty obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę kroimy także na cząstki.Dodajemy obrane ząbki czosnku ( w całości). Mieszamy wszystko z niewielką ilością oliwy, doprawiamy pieprzem.Soli używamy dopiero po upieczeniu(...)piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C(termoobieg) i pieczemy ok. 45 min. od czasu do czasu mieszając. Następnie zwiększamy temp. do 220 stopni C i posypujemy całość mozzarellą i zapiekamy do zrumienienia
noteskulinarnyfigażurawiny łyżka cynamonu Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości, ze skórką. Mój szybki sposób: zagotowuję wodę w czajniku, wlewam ją go garnka, wrzucam ziemniaki, przykrywam garnek i po 15 minutach ziemniaki są ugotowane). Bataty obierz ze skóry, wrzuć do dużej miski wraz z bananem i utłucz je na gładkie pure. Namocz rodzynki/żurawinę. W garnka wlej mleko, dodaj mąkę, cukier(...)czas mieszaj (w sumie zajmie Ci to 3 minuty). Zdejmij z ognia i dodaj odsączone rodzynki. Do papki batatowo-bananowej dodaj powstały budyń i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Formy do zapiekania (równie dobrze może to być jedna duża) wsmaruj delikatnie olejem kokosowym, wypełnij masą. Piecz w temp. 180 C przez 40-50 minut. Można jeść od razu lub wystudzić i umieścić
greenscarfPork chops with sunflowerSkładniki.4 kotlety schaboweolej do smażenia2 łyżki masła1 żółtko2 łyżki słonecznika1 łyżka natki pietruszki2 łyżki bułki tartejsól, pieprz6 ziemniaków małych6 kawałów rozmarynuWykonanie.Ziemniaki niezbyt duże podłużne, obrać przekroić na pół i ugotować. Złożyć po dwie połówki i włożyć rozmaryn.Pestki słonecznika wsypać do rozdrabniacza, dodać masło, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę i utrzeć na gęstą pastę. Słonecznik(...)lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Wraz z tłuszczem przełożyć do naczynia lub blaszkę .Posmarować pastą słonecznikową i zapiekać 10 minut w temperaturze 200 stopni.Podawać z ziemniaczkami i jeżeli możemy z tłuszczykiem wytopionym podczas zapiekania
Kulinarny karnet Christopherapuree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać, nałożyć do rękawa. Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier i wyciskać spiralnie ziemniaki po zaznaczonych liniach. Pieczarki pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w cząstki pieczarki, posolić, oprószyć pieprzem, chwilę smażyć, podlać białym(...)gniazdek rozłożyć pieczarki na taką wysokość, żeby zmieściło się małe jajko. Zapiec pod grillem około 10 minut, następnie wybić jajka ze skorupek i położyć na pieczarkach i zapiekać jeszcze 5 minut
Kulinarny karnet ChristopheraKiedy mamy juz dość zwykłych placków to zawsze możemy je zapiec z gulaszem i będziemy mieli na obiad pyszną zapiekankę. kilka placków ziemniaczanych gulasz wieprzowy lub
Gotowanie jest łatweKolejny, szybki, prosty i pyszny pomysł na szparagi. Wystarczy owinąć je plastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz
DefinicjaSmakuJest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do
Luźna Kuchnia